Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” - numărul 10

De Ziua Oradei, dl rector Ioan Dzițac ne propune să lecturăm măcar 32 de pagini

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” - numărul 10

Și dacă tot este astăzi (12 octombrie) Ziua noastră, a orădenilor, distinsul rector al Universității Agora, dl profesor univ. dr. Ioan Dzițac, ne propune spre lecturare Revista de cultură „Curtea de la Argeș", care pe luna octombrie a ieșit în 32 de pagini; în mod normal (și obișnuit), revista are doar 24 de pagini.

Editorialul d-lui redactor-șef Gheorghe Păun, un înțelept și un român între români (cu sânge pur românesc și cu minte de eminescian), articolul intitulat „Vorbe despre Þară", ne pune la suflet mai multe fapte (pentru că tot domnia sa ne spune că „uneori și vorbele sunt fapte, au greutate de lucrare"). În demersul său jurnalistic, întru sensibilizarea cititorului, dl academician pornește de la cunoscuta formulare, care place mult unora, zicem noi: „Inima României bate în Ardeal" (variantă: „la Cluj"). Dacă ne este permis am adăuga și alte formulări (izvorâte din mult patriotism și mândrie locală: Dacă Bihorul este mincea, cum ar spune un bănățean, atunci Banatul este fruncea"). Și după o „incursiune" și prin alte orașe (regiuni) și organe ale corpului uman, drumurile toate duc... tot la Eminescu și la Regele Mihai. Cel dintâi spune: „Dragostea de țară nu înseamnă iubirea de țărână, ci iubirea strămoșilor, a istoriei", iar celălalt Mihai, Regele: „România nu este moștenită de la strămoși, ci împrumutată de la urmași".
„Trăiască nația!"
La rândul său, distinsul academician Gheorghe Păun ne plasează corect și strategic și pe noi, „între cele două instanțe: strămoșii și urmașii, la severă și neîntreruptă judecată", amintindu-ne că „salutul obișnuit al lui Eminescu, atunci când se întâlnea cu un cunoscut pe stradă, era: „Trăiască nația!" (iar în replică, răspunsul venea: „Sus cu dânsa!"). Dumnezeu să o țină întreagă! („pielea", nația și România) - vorba editorialistului (Gh.Păun).
Și în celelalte 32 de pagini, veți găsi multă substanță cenușie, vorbe de duh, vibrație și tone de informație, de la: Domnul Eminescu; Horia Bădescu - Dumnezeu nu joacă zaruri; Marian Nencescu - Răsplata perseverenței; Isabela Vasiliu-Scraba - Două traduceri trădătoare în cărțile lui Cioran; Acad. Răzvan Theodorescu - Un veac valah între martiri și trădări; serialul Brâncoveanu 300; Gen. Mihail Orzeață - „Experimentul" Ucraina; Theodor Codreanu - Iarăși despre identitate; Octavian D. Curpaș - Temniță pentru spovedanie; Nicolae Melinescu - Românul dintre stele (de vorbă cu Dumitru-Dorin Prunariu); Florian Copcea - Personalitatea europeană a lui Eminescu, văzută de marii critici (II); Vasile Bahnaru - Despre preocupările de lingvistică ale lui Mihai Eminescu (II); Cătălin Beldea - 10 secunde; Raia Rogac: Nicolae Dabija - Condeiul trebuie să fie lancea lui Ahile...; Maria Vaida - Cu Nicolae Dabija, pe drumul către Biserică; Maria Margareta Labiș - Moartea căprioarei, la 60 de ani; Mircea Opriță - Comedii din vechile cenacluri.
Și mulți alții...
Pentru o plăcută zăbavă, citiți revista la adresa: www.curteadelaarges.ro
 Ovidiu Dan     

Trimite email

joi, 13 august 2020