Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Au fost sărbătoriți premianții naționali ai Patrulei de Reciclare din județul Bihor

Vineri, la Oradea Shopping City

Au fost sărbătoriți premianții naționali ai Patrulei de Reciclare din județul Bihor

Alexandra Arnăutu, managerul general al proiectului „Patrula de Reciclare” și echipa sa (Andreea Negriceanu, Gabriela Tranciuc și Claudia Geicu) au venit vineri (10 octombrie 2014) la Oradea pentru a sărbători premianții bihoreni ai proiectului „Patrula de Reciclare”.

La evenimentul, găzduit de Oradea Shopping City, au fost invitate să participe toate cele 33 de patrule de reciclare care au situat județul Bihor între cele patru județe care au câștigat premiul național în anul școlar 2013 – 2014.  
„Program național de mediu „Patrula de reciclare” a început în 2011. Bihorul este la prima participare în program și a ieșit județ câștigător. Premiul național a însemnat strângerea a 50 de grame de echipamente electrice și electronice per locuitor. Este minunat că un județ care participă pentru prima oară, a reușit să-și mobilizeze comunitatea în așa fel încât să fie alături de copii și de profesorii lor. Au fost 33 de patrule care au participat, 33 de unități școlare, pe lângă celelalte 1.000 din toată țara. Și au dovedit că nu vârsta copiilor contează, nu mediul în care locuiesc, rural sau urban, ci implicarea dascălului și a lor și felul în care reacționează comunitatea în care trăiesc la chemarea lor”, ne-a spus managerul general, doamna Alexandra Arnăutu.
Pentru premianții naționali au fost organizate șase ateliere, în funcție de vârstă; un atelier dedicat preșcolarilor și celor din clasele primare, pentru confecționat colaje (pălăriuțe, măscuțe), un atelier de artă tradițională (pentru ornat coronițe de brad, de confecționat brățări și mărgele), atelier de percuție (de bătut la „tobe” – pe găleți din plastic), un altul de animație (ca să învețe să se miște pe scenă, să aibă o prezență plăcută), un atelier Eco (în care învață cum să vorbească cu cei din comunitate, cum să-i convingă; cu scenete, cu piese de teatru) și un atelier de fotografie (să învețe anumite principii, reguli pentru a realiza o fotografie bună).
Atmosfera a fost una de lucru, dar și de distracție, în fața scenei, unde era mare animație, echipele mișcându-se în deplină armonie cu artistul de pe scenă.
Reuniunea și sărbătoarea premianților bihoreni a fost onorată de directorul Cancelariei Instituției Prefectului Bihor, doamna Claudia Timofte și de inspectorul școlar Florin Negruțiu, care au mulțumit și felicitat patrulele, în egală măsură copiii și elevii, profesorii coordonatori, dar și părinții și comunitățile care i-au sprijinit în obținerea premiului național.
În continuare, dorim să vă prezentăm cele 33 de unități de învățământ din județul Bihor care au participat la ediția 2013-2014 a Patrulei de Reciclare și care au fost sărbătorite vineri, ca premianți naționali ai județului Bihor.
Unitățile din Oradea:
Grădinița Nr. 30 - „Mugurel” - Cea mai activă patrulă
Grădinița Nr. 45 – „Ion Creangă”
Grădinița Nr. 27 – „Voinicel”
Școala Gimnazială „Octavian Goga”, dar și structura sa, Grădinița Nr. 42 - „Maria”
Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea
Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”
Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”
Școala Gimnazială Nr.11, structura - Grădinița Nr. 41
Colegiul Național „Mihai Eminescu”
Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”
Colegiul Tehnic „Traian Vuia”
Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”
Localitățile din județ:
Popești - Liceul Tehnologic Nr. 1 - finalist: Cea mai activă patrulă - 18 acțiuni de colectare
Cusuiuș - Școala Primară Nr. 3
Sudrigiu - Școala Primară Nr.2
Sîntandrei - Școala Gimnazială Nr.1
Tăut - Școala Gimnazială Nr.3
Abram - Școala Gimnazială Nr.1
Tăuteu - Școala Gimnazială Nr.1
Hinchiriș - Școala Gimnazială Nr.2
Sâniob - Școala Gimnazială Nr.1
Rieni - Școala Gimnazială Nr.1
Lazuri de Beiuș - Școala Gimnazială Nr.1
Cherechiu - Școala Gimnazială „Bocskay Istvan”
Cetariu - Școala Gimnazială „Benedek Elek”
Avram Iancu - Școala Gimnazială Nr.1
Valea lui Mihai - Școala Gimnazială „Zelk Zoltan”
Nucet - Școala Gimnazială Nr.1
Săcueni - Liceul Teoretic „Petofi Sandor”
Marghita - Liceul Teoretic „Horvath Janos”
Șuncuiuș - Liceul Tehnologic Nr.1
Lista cu premianții bihoreni ai patrulei de reciclare ne-a fost comunicată de Ada Lungu.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: Au fost sărbătoriți premianții naționali ai Patrulei de Reciclare din județul Bihor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023