Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”

Dumnezeu a ținut și în acest an cu noi

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”

La Ședința festivă a Consiliului local de duminică, 12 octombrie 2014, masa ovală a consilierilor părea mai săracă decât de obicei. Fiind vremea de Liturghie (la ora 11.00), unii, probabil, erau la biserică, alții judecaseră, total greșit și neinspirat, să nu onoreze invitația d-lui primar, uitând că este, de fapt, Ziua orașul Oradea și nu a d-lui primar.

„Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței", a spus domnul primar Ilie Bolojan dintru început și a argumentat, referindu-se la cele două momente istorice deosebite pentru orașul nostru și pentru țara noastră. 12 octombrie 1918, când în casa avocatului orădean Aurel Lazăr conducerea Partidului Național Român din Transilvania adopta Declarația de Autodeterminare a românilor din aceste teritorii; declarație care a fost prezentată câteva zile mai târziu de Alexandru Vaida Voevod în Parlamentul de la Budapesta și care a stat la baza convocării Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1Decembrie 1918. Și 12 octombrie 1944, când armatele sovietice și române au eliberat orașul Oradea. „Este deci un moment de recunoștință pentru noi toți față de cei care au adus mari servicii statului român și orașului nostru, indiferent de epocile pe care le-au trăit, indiferent de pozițiile pe care le-au ocupat. În calitate de primar, îmi exprim recunoștința față de cei care au condus statul român în perioada respectivă, față de conducătorii armatei române, pentru serviciile majore pe care le-au făcut și datorită cărora noi suntem astăzi ceea ce suntem", a subliniat dl primar. „De asemenea, este un moment de reflecție în special pentru cei care decidem într-o măsură sau alta dintr-o funcție mai mică sau mai mare ce se întâmplă astăzi în Oradea...Un moment de reflecție că depindem și de conjuncturile externe și fluxurile de forță..., dar și de ceea ce facem noi, fiecare acolo unde suntem pentru a nu mai repeta erorile pentru a nu mai repeta greșelile pe care le-am făcut de-a lungul istoriei. Dar este și un moment de bucurie și speranță", a mai spus dl primar Ilie Bolojan. Am ascultat apoi doi istorici vorbind despre dubla semnificație a zilei de 12 octombrie. Dl prof. univ.dr. Ion Zainea a argumentat de ce 12 octombrie este Ziua Oradei, referindu-se la momentul 12 octombrie 1918, iar dl conf. univ. dr. Gabriel Moisa a abordat cealaltă dată, 12 octombrie 1944. Ce s-a întâmplat atunci și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial.
Depuneri de coroane la statuia Ostașului Român, la Casa Memorială și la Statuia lui Aurel Lazăr
Dumnezeu ne-a dat un timp absolut superb pentru a sărbători apoi pe platoul din fața statuii Ostașului Român, la Casa Memorială Aurel Lazăr și la statuia lui Aurel Lazăr, ascultând discursul înflăcărat al d-lui colonel în rezervă Grigore Bartoș, președinte al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", alocuțiunea d-lui primar Ilie Bolojan, cea rostită în Sala „Traian Moșoiu" și elogiul adus Armatei Române, eroilor căzuți în lupte pentru apărarea gliei străbune și a ființei naționale de către ministrul Apărării Naționale, dl Mircea Dușa, aflat la Oradea. Dl ministru Mircea Dușa nu a fost însă singura personalitate marcantă a festivităților de la Statuia Ostașului Român. Alături de dl primar Ilie Bolojan și de domnul prefect Claudiu Pop, s-au aflat președintele Consiliului Județean, dl prof. Cornel Popa, dl vicepreședinte Ioan Mang, viceprimarii Ovidiu Mureșan și Mircea Mălan, doamna deputat Florica Cherecheș, candidații la președinție, dl Teodor Meleșcanu și Klaus Iohannis, dar și alți parlamentari: Vasile Blaga, Gavrilă Ghilea, Florian Bodog și Sonia Drăghici...
La statuia lui Aurel Lazăr, onoarea de a vorbi despre avocatul Aurel Lazăr i-a revenit distinsului istoric Viorel Faur.
În ceea ce ne privește, trebuie să mai remarcăm și prezența unor elevi la aceste manifestări: un grup de elevi de la „Oltea Doamna" în Sala „Traian Moșoiu" și multe grupuri la depunerile de coroane la cele două statui: elevi de la „Emanuil Gojdu" și „Mihai Eminescu", „Episcop Roman Ciorogariu" și „Iuliu Maniu", „Aurel Lazăr" și „Constantin Brâncuși", Școala Gimnazială „Dacia" (sperăm să nu fi uitat pe cineva). Nelipsiți au fost și de această dată Inspectoratul Școlar, Universitatea Oradea și Universitatea Agora, alături de multe instituții, asociații și partidele politice importante.
„Dumnezeu să aibă în pază orașul Oradea și țara noastră! La mulți ani, Oradea!"
Cu aceste urări și-a încheiat primarele nostru (adică marele nostru primar) cele două intervenții, de la Primăria Oradea și de la Statuia Ostașului Român.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (153 de poze), accesați Galeria foto: „Ziua orașului Oradea este în primul rând o zi a recunoștinței”.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 09:04:19 Ora de vară a Europei de Est