Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce înseamnă a fi voluntar...

De Ziua Educației Nonformale

Ce înseamnă a fi voluntar...

Întâlnirea a 24 de voluntari, elevi ai Centrulului județean de voluntariat Bihor din cadrul Proiectului Engleză pentru viață, un proiect din suflet, cu suflet, pentru suflet, coordonat de către Asociația Shakespeare School pentru Educație, iar la nivelul județului de către Dzițac Ioana (coordonator elevi), a marcat Ziua Educației Nonformale (10.10.2014) și, odată cu ea, pregătirea demarării modulului de toamnă din cadrul proiectului.


Activitatea Ce înseamnă a fi voluntar... s-a desfășurat sub motto-ul: Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul. (Thoreau)
Astfel, ordinea de zi a evenimentului a inclus:
O sesiune de informare despre proiect care a cuprins: un scurt raport despre activitatea celor 32 de voluntari, elevi și studenți, participanți la modulul de primăvară, despre beneficiile de a fi voluntar, despre metodele și materialele utilizate în cadrul proiectului, precum și oferirea unei mici amintiri (Broșura de impresii și mărturii ale voluntarilor noștri [1]), în semn de mulțumire, voluntarilor participanți la acest modul. Fiecare dintre acești voluntari au fost felicitați, apoi ne-au dezvăluit câteva dintre experiențele plăcute trăite, ne-au vorbit despre încărcătura sufletească de care au fost copleșiți în contactul cu privirile, zâmbetele, îmbrățișările celor mici; incursiunile lor au fost însoțite de ropote de aplauze, cu atât mai mult cu cât au ales să ne continuăm drumul împreună în cadrul proiectului.
Primirea în centrul nostru de voluntariat a noilor voluntari, de la care am aflat de ce au ales să fie voluntari ai Proiectului Engleză pentru viață și, bineînțeles, că dincolo de o nouă experiență de viață, de dorința de a împărtăși din cunoștințele lor de limba engleză celor mici, am aflat și ne-am bucurat de sufletele mărețe și curate ale acestora, ca de altfel ale tuturor voluntarilor acestui proiect; au fost primiți cu aplauze și cu brațele deschise în cadrul centrului nostru de voluntariat.
Câteva aspecte organizatorice - completarea formularisticii necesare proiectului, stabilirea orarului voluntarilor, repartiția pe grupe/centre, ...
Stabilirea unor strategii de optimizare pe viitor a activităților centrului de voluntariat - s-au stabilit responsabilități, roluri, termene, ținte viitoare, etc. Pe lângă activitățile de predare a limbii engleze, o primă activitate a cărei organizare a demarat odată cu această întâlnire, va fi organizarea unui spectacol caritabil de Crăciun - Colinde din suflet, pentru suflet, cu suflet..., despre care vom oferi detalii în curând.
Dezbaterea despre ceea ce înseamnă a fi voluntar... și, am conchis împreună, în cadrul unui scurtmetraj, că este o experiență de viață din care înveți continuu să devii: mai înțelegător, mai optimist, mai sensibil, mai deschis, mai altruist, mai răbdător, mai fericit, mai încrezător, mai bun, mai responsabil, mai util, mai creativ, mai experimentat, mai sufletist, mai inspirat, mai interesat, mai organizat, mai comunicativ, mai ambițios, mai curios, mai afectiv, mai vesel, mai tolerant, mai motivat, mai spontan, mai energic, mai prietenos, mai satisfăcut, mai bine pregătit pentru viață! [2]
Doresc să mulțumesc tuturor voluntarilor prezenți la această activitate și totodată să aduc la cunoștință că în cadrul modulului de toamnă a proiectului vor participa 30 de elevi, după cum urmează: Dzițac Ioana (coordonator elevi), Ionescu Cătălina, Herman Celia, Neag Tudor, Deaconescu Horea, Agarici Alina, Velimirovici Lisa, Grama Tania, Gyorodi Diana, Gavriș Daria, Curilă  Ștefania, Pintilie Paula, Borșa Iunia, Veronica Isai, Popovici Alexandra, Ardelean Tudor, Bănică Bianca, Țoc Teodora, Bot Claudia, Sălăjan Caius, Dodescu Daria, Bondoc Ioana, Simu Tudor, Popovici Alexandra, Boța Răzvan, Nițulescu Maria, Corodeanu Daniel, elevi ai Colegiului Național "Emanuil Gojdu" Oradea, precum și elevele Colegiului Național "Mihai Eminescu" Oradea - Marinău Alexandra, Marinău Natalia și Octavia Negruți. Voluntarilor elevi li se vor alătura aproximativ 15 voluntari, studenți ai Universității din Oradea, coordonați de d-na lector dr. Andrada Marinău.
Felicit întreaga echipă de voluntari ai Centrulului județean de voluntariat Bihor din cadrul Proiectului Engleză pentru viață pentru alegerea de a se alătura demersurilor noastre și nădăjduiesc într-o colaborare eficientă, cu rezultate extraordinare; de asemenea mulțumesc anticipat tuturor oamenilor de bine care ne vor sprijini în derularea proiectului.
Vă vom ține la curent cu informații despre activitatea noastră pe pagina noastră de Facebook. [3]

Dzițac Ioana

[1.] Broșura de impresii și mărturii ale voluntarilor noștri

[2.] Activitatea „Ce înseamnă a fi voluntar..."

[3.] Proiectul Engleză pentru viață - Bihor

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 22:06:22 Ora de vară a Europei de Est