Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

50 de ani de învățământ superior de educație fizică și sport în Oradea

Joi, vineri și sâmbătă, manifestări pentru marcarea a

50 de ani de învățământ superior de educație fizică și sport în Oradea

Conducerea Departamentului de Educație fizică, Sport și Kinetoterapie din cadrul Facultății de Geografie, Turism și Sport a organizat, în perioada 15 - 18 octombrie 2014, manifestări diverse dedicate marcării a 50 de ani de învățământ superior de educație fizică și sport în Oradea.

„Educația fizică a fost printre primele specializări apărute în cadrul Institutului Pedagogic în 1964, când, un grup ambițios de cadre didactice, au pus bazele acestui program de studiu, urmat mai apoi, în 1992, de specializarea Kinetoterapie, alături de care funcționează și în prezent", a subliniat directorul de departament, dl conf. univ. dr. Gheorghe Dumitrescu.
Activitățile au debutat joi, 16 octombrie, la ora 13.00, în Aula Magna,  cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Daniel Courteix, iar de la 16.30, au continuat cu o întâlnire a cadrelor didactice de educație fizică și sport din județul Bihor
Deschiderea oficială și ceremonia aniversară s-au desfășurat vineri, de la ora 10.00, tot în Aula Magna, ocazie cu care au fost înmânate distincții (plachete), atât profesorilor care au contribuit în timp la afirmarea și creșterea prestigiului acestei facultăți, conducerii Universității din Oradea, cât și unor parteneri fideli, care au sprijinit-o, promovându-i imaginea.
La ceas aniversar, președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, avea să recunoască și să cuprindă în cuvântul rostit, vineri, la deschiderea oficială, fapte, adevăruri care îi onorează pe „sportivii" universitari: „Facultatea de Geografie, Turism și Sport este una dintre facultățile emblematice și de referință ale Universității din Oradea, care are la bază una dintre cele mai vechi specializări existente de 50 de ani în cadrul Institutului Pedagogic, și anume Educația fizică și Sportul. Una din cele mai importante misiuni ale facultății, pe latura de sport, fiind formarea de specialiști cu studii superioare pentru necesitățile în domeniul educației fizice și sportului, a kinetoterapiei, în concordanță cu cerințele de pe piața muncii, cadre didactice, specialiști, antrenori, manageri sau conducători de instituții abilitate (cluburi sportive, federații...), kinetoterapeuți în spitale și baze de tratament, în școli speciale, în centre de fitness etc.
Fără studenții sportivi, unii adevărați sportivi de performanță, fără antrenorii și dascălii lor, Oradea ar însemna mult mai puțin pe toate planurile. Nu există orașe dezvoltate fără centre de pregătire a sportivilor pentru performanțe naționale și internaționale. Acesta este mesajul pe  care au obligația să-l înțeleagă toți aceia care văd regresul rezultatelor sportivilor români din ultima vreme, dar refuză să recunoască progresele evidente obținute în condiții dificile, cu bază materială precară. Învățământul superior sportiv orădean are forța de a înlătura prejudecățile și cheamă la o solidaritate inteligentă: cei care știu dacă și unde s-a greșit trebuie să pună ei înșiși umărul ca acele greșeli să nu se mai repete", a mai spus președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă.
Manifestările s-au încheiat sâmbătă dimineața cu Conferința internațională „Educația fizică și sportul în beneficiul sănătății".
Diana Pătru & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 50 de ani de învățământ superior de educație fizică și sport în Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:04:27 Ora de vară a Europei de Est