Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

„Orice lucrare pe care o continuăm e pe văzute și nu pe hârtii!”

D-na Doina Pană, ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, la Oradea

„Orice lucrare pe care o continuăm e pe văzute și nu pe hârtii!”

Luni, 20 octombrie 2014, ajungând în municipiul de pe Crișul Repede, doamna ministru Doina Pană (ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii), chiar a coborât pe malul stâng al Crișului să vadă cum se lucrează. La fața locului, dl inginer Moisa Ioan a prezentat stadiul lucrărilor pe tronsonul în lungime de 217 metri de la Sinagogă până la podul din centru.

„În (luna) mai am venit, am constatat, am promis, am dat banii, iar dumneavoastră v-ați apucat de treabă", a întărit doamna ministru. Realizând o radiografiere a lucrărilor, secretarul de stat, dl Pasztor Sandor, ne-a asigurat că lucrarea se va încheia până la sfârșitul lunii noiembrie, iar doamna ministru a ținut să precizeze:
„Eu în mare am spus: ne-am ținut de cuvânt. În luna mai, am fost aici, la fața
locului, pentru că orice lucrare pe care o continuăm e pe văzute și nu pe hârtii. S-a constatat că e o urgență, că este foarte importantă pentru Oradea și în consecință am trecut la treabă. Am plătit datoriile din urmă și am alocat banii necesari încât să se finalizeze obiectivul. Deci, ne-am ținut de promisiuni".
Dl Pasztor ne-a informat apoi și în legătură cu ce urmează să se execute în continuare. „Ne mai rămâne un singur tronson, în aval, de la podul central până la podul Decebal, partea stângă, unde nu sunt lucrări spectaculoase, dar vom cosmetiza, vom aranja zona și vom finisa, ca să avem practic într-un an o line continuă din Velența până în vestul orașului (Ioșia). Astfel se va putea circula pe această zonă de promenadă în toată lungime orașului, păstrând peste tot pe malul opus culoarul verde și practic zona verde a orașului".
„Pădurile ard mai tare!"
Întrebată despre prioritățile ministerului în perioada următoare, doamna ministru a răspuns: „Am considerat că pădurile ard mai tare. Pentru că la ce jaf a fost dinainte de Revoluție încoace nu se mai putea. În prima zi când mi-am luat mandatul, la discuția care am avut-o cu premierul, de fapt cu toți miniștrii, asta m-a rugat: peste tot sunt probleme și cu apele și cu piscicultura, dar în primul rând să mă canalizez să fac ceva să se termine cu hoția. Și știți foarte bine că din 8 octombrie, e în vigoare Radarul pădurii. Funcționează spectaculos. Noi în două săptămâni o să facem o informare în ședința de guvern. Dar pot să vă spun așa, în premieră, că de fapt în circa 8-9 zile ce avem până acum, s-au confiscat și s-au dat amenzi aproape cât într-un an. Pentru cei care încă nu înțeleg că de fapt nu se mai poate fura, se vor potoli pentru că nu vor mai avea ce face. Bineînțeles că nu am neglijat nici apele. Vreau să vă spun că am fost aproape într-un permanent turneu. Toată țara este un șantier și trebuie să prioritizăm, inclusiv pentru bugetul anului viitor fac deplasări acum, să vedem unde-i mai urgent la nivel de fiecare administrație bazinală. Am cerut după vizită la fața locului să apară o prioritizare și să mergem cu un lucru bine făcut", a mai spus doamna ministru Doina Pană.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Orice lucrare pe care o continuăm e pe văzute și nu pe hârtii!"  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 11 June 2023