Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Votul tău decide viitorul nostru!

Elevii iau atitudine!

Votul tău decide viitorul nostru!

Campania „VREI la VOT - Pe 2 noiembrie, elevii iau atitudine!" este un manifest inițiat și implementat de Consiliul Regional al Elevilor Nord-Vest și Consiliul Regional al Elevilor VEST.

Pe termen scurt, cele două organizații doresc să sporească numărul elevilor și tinerilor prezenți în 2 noiembrie la urnele de votare.
 În viitor, considerăm importantă conștientizarea, informarea și exercitarea dreptului la vot a majorității elevilor, astfel încât aceștia să devină o masă însemnată și luată în seamă în ceea ce privește planurile decidenților.
„Sesizând lipsa unor campanii de promovare, conștientizare și îndemnare a elevilor care au împlinit 18 ani să își exercite dreptul la vot, am considerat necesară și indispensabilă o astfel de campanie, așa că am inițiat „VREI la VOT". Totodată, ne adresăm tuturor tinerilor până în 35 de ani, cu toții ar trebui să ne respectăm și asumăm rolul în societate și să ne exercităm această libertate a votului. Campania urmărește în primul rând sporirea numărului elevilor la urnele de votare și nu dorim să se oprească aici, dimpotrivă, scopul nostru este ca aceasta să devină un pilon în ceea ce privește mobilizarea elevilor la fiecare sesiune electorală!"
(Ioanis Divoiu, președinte al Consiliului Regional Nord-Vest)
„Suntem conștienți că majoritatea elevilor pe care îi reprezentăm nu au încă 18 ani și, implicit, drept de vot. Inerent, candidații nu prezintă un interes la fel de ridicat ca și pentru celelalte grupuri sociale. Campania VREI LA VOT, inițiată de Consiliul Regional al Elevilor Nord-Vest și Consiliul Regional al Elevilor Vest este mesajul nostru de conștientizare pentru elevii și tinerii români care își pot exercita dreptul la vot. Având în vedere că cei menționați anterior sunt cea mai apropiată categorie socială de tinerii fără drept la vot, suntem siguri că aceștia știu cel mai bine care sunt interesele și doleanțele elevilor din România, astfel, indiferent care ar fi părerea lor, îi rugăm să meargă la vot și să și-o exprime! Era momentul să vină o ințiativă din partea elevilor, a celor tineri și mă bucur că sunt printre inițiatori". (Filip Tisu, președinte al Consiliului Regional al Elevilor VEST)
 În mod inevitabil, ultimele scrutine electorale, fie că au fost puse sub semnul alegerilor prezidențiale, parlamentare, locale sau europarlamentare au avut o prezență scăzută la vot în rândul tinerilor.  Faptul că generațiile tinere, marcate de perseverență, inovație, cu atribute principale precum  creativitatea, spontaneitatea și viziunea pe termen lung nu mai sunt interesate de un proces ce determină viitorul lor colectiv reprezintă un semnal de alarmă pentru întreaga populație, iar  dorința de schimbare, motivarea intrinsecă și încercarea de a face o Românie mai prosperă pentru noi toți le pot fi insuflate doar de către cei de o vârstă cu ei.
Faptul că ești cetățean român în România îți dă dreptul la vot, NU lipsa manifestării acestuia. Așa că hai, fă un efort pentru viitorul tău și al nostru și folosește la maximum acest drept! Ne vedem pe 2 și pe 16 noiembrie la vot!
Horia Onița,
secretar al CJE Bihor

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:58:33 Ora de vară a Europei de Est