Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parteneriat european Comenius. Insula Réunion și Polonia

La Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna

Parteneriat european Comenius. Insula Réunion și Polonia

Așadar, multilateralul ACTIVE șogunist antrenează în intervalul 2013-2015 eforturile școlilor partenere din România, Bulgaria, Italia, Turcia, Croația, Polonia și La Réunion (Franța) și urmărește să ofere elevilor o înțelegere și întrebuințare corectă a comportamentului de comunicare nonverbală, un element crucial în formarea unor modele de conduită exemplară în situații generate de mediul vocațional și în vederea unei aderări de succes la piața muncii în țară și peste hotare.

În cadrul vizitelor de proiect din La Réunion, teritoriu de peste mări al Franței, și în Croația, elevii și profesorii români au desfășurat 14 mobilități, iar până în 3 noiembrie, liceul din Oradea va găzdui 22 de parteneri francezi și polonezi.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut doamnei profesor Anca Florentina Curpaș, coordonatorul proiectului, care a adresat un cuvânt de bun venit loc autorităților locale, inspectorilor școlari, reprezentanților media, părinților, cadrelor didactice, elevilor școlii și directorilor de la colegiile tehnice din oraș. Această vizită de lucru prilejuiește schimbul de bune practici educaționale între diferite sisteme de învățământ ale statelor europene, dar mai cu seamă din învățământul tehnologic și vocațional, cu scopul modernizării și europenizării Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna" Oradea și poate crea punți pentru viitoare parteneriate cu statele Europei.
Echipa de elevi și profesori participanți la activitățile Săptămânii Active în Oradea vor participa la ateliere de lucru și sesiuni de instruire pentru o mai bună cunoaștere și încorporare  a celor șase aspecte ale comunicării nonverbale (gesturi și mimică, contactul vizual, proximitatea, atingerea, vestimentația și postura) în interrelaționarea profesională și în afaceri, în fiecare din culturile reprezentate de cele trei țări partenere. Programul de activități include vizite la antreprenori în vederea deprinderii unei conduite de succes la interviul de angajare, în relațiile cu coechipierii și superiorii, dar mai ales în raportarea cu clienții și posibilii parteneri de afaceri. Colaboratori și parteneri în realizarea acestor activități de pregătire a viitorilor antreprenori sunt magazinul universal Shopping Centre Oradea, modernul hotel DoubleTree by Hilton Oradea și firma de consultanța, pregătire, evaluare și recrutare în câmpul muncii RoMarketing S.R.L. Oradea.
Evenimentul s-a încheiat pe liniile melodice ale celebratei creații a lui Michael Jackson, Heal the World, prin interpretarea căreia participanții și-au unit voințele și intențiile muncii lor de echipă pentru a construi o lume mai bună pentru ei înșiși și semenii prin muncă și iubirea care mereu dăruiește, construiește punți către alții prin comunicare și acceptare neprejudiciată, un deziderat mult prețuit de parteneriatul ACTIVE.
 Dincolo de aspectul uman al interacțiunii dintre participanți, varietatea din componența parteneriatului constituie o premisă esențială pentru cunoașterea și înțelegerea diversității culturale și lingvistice europene în rândul profesorilor și elevilor, a spiritului și practicii antreprenoriale din diferite societăți ale statelor UE. Putem spune că elevii au avut din plin parte de experiențe unice care le-au prilejuit șansa de a dobândi competențe și abilități personale și de comunicare pentru integrarea profesională și de cetățenie europeană activă. Urăm mult succes echipei de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna" în derularea acestui ambițios proiect ce va contribui semnificativ la modernizarea și europenizarea comunității educaționale din instituția de învățământ și va crea punți pentru viitoare parteneriate cu statele Europei.
Coordonator proiect,
prof. Curpaș Anca

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 09:26:01 Ora de vară a Europei de Est