Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Nuanțată mai e natura umană!

Mare e grădina Domnului!

„Nuanțată mai e natura umană!

Dacă tot se apropie alegerile de duminică, distinsul nostru rector, Ioan Dzițac, ne propune să nu ne mai stresăm cu declarațiile (și promisiunile deșarte, mincinoase ale) candidaților la fotoliul de președinte al țării și cu alte mizerii răscolite de vânturile campaniei deșănțate și oribile, ci să lecturăm numărul din noiembrie al Revistei de cultură „Curtea de la Argeș".

Dintru început, distinsul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei, membru titular (activ) al Academiei Române (Felicitări din partea orădenilor și bihorenilor care vă cunosc și vă stimează, pentru discursul de recepție din 24 octombrie 2014), ne aduce în atenție tipologia de cameleoni ai societății noastre!
Mai cu mănuși, mai cu multă educație, înțelepciune și simțire, domnia sa a intitulat editorialul „Nuanțată mai e natura umană!"
Noi o spunem mai direct, și fără perdea: Mare (mai) e grădina Domnului!
Din motive de spațiu și dintr-o reținere vădit dictată de aceeași bună-credință, din marea grădină, ni se livrează doar trei „modele" spre a le analiza și a le supune judecății: comunistul cu comportare anticomunistă, anticomunistul cu comportare comunistă (adică imaginea în oglindă a primului) și creștinul trufaș și agresiv. În rest, să auzim numai de bine!
La rândul său, și în vremea sa, Domnul Eminescu analiza ce servicii (sau mai degrabă ce deservicii) fac ale(r)gătorilor „miniștrii schimbați de treizeci și șase de ori în patru ani". Nu spunem mai multe.
Horia Bădescu ne aduce în atenție memoria trupului, memoria sufletului și mai cu seamă memoria istorică... a celor 300. Generalul Mihail Orzeață spune (scrie) - Lumea ca un imens câmp de bătălie. Lilica Voicu-Brey: Balcic - „golful fericit, cu o mie de fețe și o mie de vrăji". Cristian Cocea ne povestește despre „Arta de a trăi bine", în „Tarot și sincronicitate". În serialul 300, citim despre Mormântul lui Constantin Brâncoveanu. Nicolae Melinescu - Nevoia de românism (Muică, noi suntem un neam). Seniori ai culturii - Radu Theodoru. Marilena Bara - Altfel despre același fotbal. Paula Romanescu - Parisul cu Madame de Sevigne. Elis Râpeanu - Dincolo de Canalul Mânecii. Giampaolo Trotta - Arhitectură rațională la Florența. Mircea Opriță - Epoca amazoanelor. La rubrica „Geografia sentimentală", Maria Mona Vâlceanu ne aduce în atenție Balcic - „Micul Paris al României Mari".
Pentru o deplină și plăcută zăbavă, lecturați tot ce s-a publicat în numărul din noiembrie al Revistei de cultură „Curtea de la Argeș" la adresa: www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email

vineri, 7 august 2020