Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un marș antidrog pe corso-ul orădean

Ieri, la final de proiect,

Un marș antidrog pe corso-ul orădean

Circa 150 de elevi de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea au pornit ieri (vineri, 16 mai 2008), de la magazinul Crișul”, într-un marș antidrog, pe corso-ul orădean, pentru a atrage atenția asupra pericolului la care se expun cei care consumă droguri.

„Campionii nu folosesc droguri”
Între elevii celor cinci clase prezente la marș (clasele a IX-a D și F, a X-a A și D și a XI-a C), cei din a XI-a C sunt organizatorii marșului, în frunte cu prof. Koteles Maria, consilierul educativ și coordonatorul proiectului „Campionii nu folosesc droguri”.
Timp de mai multe săptămâni, patru dintre elevii clasei a XI-a C (Kortiș Ioana, Sebastian Miclău, Raluca Moroc și Dan Zima) au fost promotorii unor  seminarii susținute în unele școli orădene („Andrei Mureșanu” și Șc. nr. 16, Lic. T. „Lucian Blaga”), împreună cu asistentul social Ioan Radu, reprezentantul fundației „Încrederea”, partenerul de bază al economiștilor în derularea proiectului „Campionii nu folosesc droguri”. Pe lângă seminarii, agenda proiectului a mai cuprins o expoziție de pictură, un concurs de eseuri și o piesă de teatru, iar marșul antidrog, de ieri, a fost manifestarea de final din cadrul proiectului.
„Prin acest marș, am dorit să atragem atenția asupra pericolului la care se expun cei care consumă droguri. Toți acești elevi economiști participanți la marș, în frunte cu cei patru „campioni” (Kortiș Ioana, Sebastian Miclău, Raluca Moroc și Dan Zima), și-au propus să reușească în viață, dar fără consum de droguri – „Campionii nu folosesc droguri”, declară ei sus și tare.  Credem că acest marș a reușit să sensibilizeze trecătorii și să tragă un semnal de alarmă”, ne-a declarat prof. Koteles Maria, coordonatorul proiectului.
Asistentul social Ioan Radu, neobositul luptător antidrog al fundației „Încrederea”, s-a arătat încântat de reușita manifestării, și încununarea cu succes a proiectului economiștilor orădeni. „Un asemenea proiect și o manifestare de acest gen sunt binevenite. Într-un context social în care consumul și traficul de droguri cresc alarmant în rândul tinerilor, acest proiect și-a propus (și a reușit, zicem noi) să informeze elevii cu privire la efectele negative cauzate de consumul și traficul de droguri, să-i prevină și să-i conștientizeze asupra consecințelor consumului de droguri.”
Participanții la marș au purtat “cartoane-pancate” (pe care se putea citi: Drogurile ucid vise, Spune NU drogurilor! Din capcană, în capcană, pe un drum fără întoarcere… drogurile! Moartea albă, Drogurile ucid, alege viața! Drogurile înseamnă singurătate, rămâi conștient și viu!...) și au împărțit pliante pe tema luptei împotriva consumului de droguri.
Curios lucru, la ora marșului economiștilor (după ora 12.30), pe corso-ul orădean, alți tineri împărțeau alt gen de pliante, și noi am primit nu mai puțin de șapte pliante (Citi financial, Super oferta anului, Pentru primărie un om de omenie, Scrisoare deschisă către orădeni, Pregătiți să ne facem datoria, Casting, și Orginalitatea nu a costat niciodată mai puțin!).
Sperăm că trecătorii au reușit să facă diferența, și să nu fi încurcat borcanele, punând pe seama economiștilor răspândirea de pliante cu iz electoral sau de alt gen.  (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un marș antidrog pe corso-ul orădean.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:40:37 Ora de vară a Europei de Est