Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De Halloween, am sărbătorit, iarăși, românește!

La „Oltea Doamna”

De Halloween, am sărbătorit, iarăși, românește!

Trebuie să recunoaștem că sărbătoarea de Halloween, implementată în școlile noastre de profesorii de engleză, i-a cucerit pe toți copiii, ei dorind să iasă în evidență prin ceva spectaculos și printr-o schimbare de identitate, atribuindu-și o altă identitate și un rol neașteptat

Nimeni nu face caz de semnificația ei și nici nu-și trădează sau își uită prin aceasta propriile obiceiuri și credințe, împrumutându-le pe cele ale americanilor. Cred că am devenit prea circumspecți și grijulii, peste noapte, cu credința, exagerând  sau interzicând aceste plăceri, de a se costuma și a deveni, pentru moment, altcineva și altceva.
 Elevii o privesc ca pe o activitate extracurriculară pe care o așteaptă cu mult interes, care îi motivează și la care participă cu plăcere. Considerăm că ar fi exagerat să ne lovim de prejudecățile celor din jur pentru a o condamna și a o interzice (desființa).
Elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" au așteptat de anul trecut o reiterare a activității de Halloween, sărbătorită și atunci tot românește. Costumați  în vampiri cu pelerine, cămăși și papioane,  zâne bune, zeițe, clovni cu peruci colorate sau îngerași, albinițele clasei a IV-a A au aflat cum a ajuns această sărbătoare de origine celtică în Statele Unite ale Americii, de unde provine numele ei și chiar au putut face o paralelă cu Noaptea Sfântului Andrei.
Și pentru că au respectat tradiția americană (Ne dați ori nu ne dați?), au fost răsplătiți cu tot felul de dulciuri făcute acasă de părinții lor: brioșe, amandine, fursecuri cu ciocolată, bomboane sau saleuri. În cadrul activității, ei au confecționat o cutie-cadou în formă de bufniță.
Asemenea nouă, în cadrul acestui proiect, au sărbătorit evenimentul, confecționând diferite cadouri sau realizând picturi sau lucrări grafice și alte clase (clasele îndrumate de prof. Daniela Oros, Ilinca Tămășan, Rodica Fechete, Doina Sabău, Lucia Pavel, Laura Ienei-David)...
Evenimentul  în sine produce mare bucurie copiilor, și nu semnificația lui, fără nicio conotație sau coloratură de neam și țară!

Cristiana Vidican & Ovidiu Dan

P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: De Halloween, am sărbătorit, iarăși, românește! 

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 07:44:11 Ora de vară a Europei de Est