Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tu, eu și mediul înconjurător”

De luni până joi, reuniune de proiect la S.A.M. „G. Barițiu”

„Tu, eu și mediul înconjurător”

De luni până joi, inclusiv (19-22 mai 2008), la Școala de Arte și Meserii „George Barițiu” din Oradea, se desfășoară prima reuniune de proiect Comenius „Tu, eu și mediul înconjurător”, la care participă și elevi implicați în proiect. Celelalte trei întâlniri de proiect au constat în două schimburi între directorii școlilor (în 2007, la Oradea și în februarie 2008, în Islanda), și un schimb de profesori, în aprilie 2008, în Germania

La actuala reuniune de la Oradea, alături de echipa de proiect de la  S.A.M. „George Barițiu”(alcătuită din prof. Alina Vese - director, Marcela Todică - director adjunct, prof. Dana Bănică, prof. ing. Viorica Ionaș,  prof. Valentina Dobai, prof. Dorina Vereș și prof. Ioana Burlău - coordonator de proiect), participă 17 parteneri de proiect (șase profesori și 11 elevi) din Germania, Polonia și Islanda.
Serbare de ... „Bun venit”! 
Astăzi (luni, 19 mai), în prima zi a reuniunii, la prima oră, gazdele le-au făcut o primire călduroasă, oferindu-le o masă de protocol și o serbare de „Bun venit!”
După salutul adresat, Ioana Burlău, coordonatorul de proiect, a invitat oaspeții pe scenă să se prezinte. Din Germania (țara coordonatoare de proiect), au făcut deplasarea la Oradea: profesorii Wellmann Annette și Guebler Rolf, precum și trei elevi: Koster Tamara, Busse Maike și Busse Sandra. Polonia este reprezentată de profesorii Rosol Oktawia și Swiety Malgosia, precum și de patru elevi: Popiela Dominika, Wroblewska Kasia, Stasiowski David și Wieczorek Michal.
Din Islanda, au venit tot doi profesori (Gunnbjornsdottir Ragnheiour și Sigmarsdottir Sigrun Fanney) și patru elevi: Traustadottir Rosa Osp, Bjarnason Arnar Holm, Gunnlaugsson Helgi Pall și Sveinsson Helgi Runar.
Tot pe scenă, au urcat apoi artiști de la patru școli partenere: școala gazdă, Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” și C.S.E.I nr. 1. Elevi din clasa a III-a A, de la Școala „Dacia” (înv. Simona Fabian) și elevi de la școala gazdă au prezentat Ecomoda – manechinele prezentând ținute originale confecționate din materiale recuperabile. Partenerii de la „Vasile Voiculescu”, C.S.E.I. nr.1 și școala gazdă ne-au surprins cu un număr de dans hip-hop de mare efect, iar un duet vocal al gazdelor (Anda Faur - Samuel Tiriteu) ne-a încântat, în acompaniament de orgă (realizat de prof. Viorel Boțiu), cu un moment folcloric reușit.
Vizitarea atelierelor și cabinetelor...
Înainte ca oaspeții să viziteze cabinetele, atelierele, sala de internet și internatul școlii, coordonatorul de proiect, prof. Ioana Burlău, a ținut să le  facă cunoștință cu școala prin intermediul unor imagini sugestive prezentate în power point, pentru a le stârni și mai mult curiozitatea.
În cadrul atelierelor de croitorie, confecții încălțăminte, tâmplărie și lăcătușerie, oaspeții au fost plăcut surprinși de produsele muncii elevilor, au stat de vorbă cu îndrumătorii de practică (ingineri și maiștri instructori), dar și cu elevii. Annette chiar a testat o mașină de cusut. În laboratorul de alimentație publică, oaspeții au fost invitați să servească din produsele de patiserie și cofetărie pe care le pregăteau elevii. La tâmplărie, aveam să vedem mobilierul școlar pe care elevii îl execută pentru Liceul Teoretic „Lucian Blaga”din Oradea.
La Primăria Oradea și Școala „Dacia”
După servirea prânzului, oaspeții au avut programate două vizite, la Primăria municipiului Oradea și la Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, una dintre școlile partenere orădene. La primărie, elevii și dascălii germani, polonezi și islandezi au fost primiți de ing. Daniela Demeter și Jurcă Mihai, consilieri în cadrul compartimentului Protecția mediului, respectiv, serviciul Proiecte și cooperare europeană, Claudia Ardelean, Relații internaționale, și Camelia Lata, de la Zona metropolitană. Gazdele au vorbit despre proiectele aflate în derulare în domeniile respective, despre gestionarea deșeurilor (pe termen scurt, mediu și lung), modernizarea infrastructurii și dezvolarea zonei metropolitane a Oradiei.
Trecând pragul Școlii „Dacia”, oaspeții au fost întâmpinați de directorul școlii, prof. Florian Hava, care le-a prezentat cartea de vizită a unității de învățământ  - cea mai mare școală gimnazială din municipiul de pe Crișul Repede (cu 1.354 de elevi) și cu rezultate deosebite obținute la olimpiadele școlare  și concursurile locale, județene, interjudețene și naționale, subliniind faptul că în acest an școlar opt elevi au reprezentat cu cinste școala și județul la etapa națională a olimpiadelor școlare, iar trei elevi s-au calificat în lotul național lărgit al României la olimpiada de astronomie. Profesorii oaspeți s-au interesat de managementul unității și de sprijinul pe care statul român îl acordă dezvoltării învățământului. Vizitând școala, oaspeții au vorbit și cu elevii și dascălii lor, aflați în sălile de clasă, la pregătirea temelor pentru a doua zi. În sala de sport, elevii germani au ținut să facă puțină mișcare cu mingea (de baschet).
Marți și miercuri – excursii
Pentru marți și miercuri, au fost programate excursii, la Chișcău și Cluj-Napoca, iar joi, o zi specială, cu activități de diseminare, expoziție, activități pe ateliere de lucru și program artistic. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Tu, eu și mediul înconjurător”.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 13:40:40 Ora de vară a Europei de Est