Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

CN „Iosif Vulcan” este partener cu instituţii din Spania, Ungaria, Norvegia, Polonia şi Bulgaria

În cadrul programului Erasmus+,

CN „Iosif Vulcan” este partener cu instituţii din Spania, Ungaria, Norvegia, Polonia şi Bulgaria

Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" din Oradea, singurul liceu din judeţul Bihor, şi printre puţinele din nord-vestul României, care deţine specializarea biling spaniolă, are cinstea de a participa la un proiect internaţional în cadrul programului Erasmus+.

În cadrul proiectului, intitulat „Construim cetăţenia europeană prin intermediul educaţiei mediatice", luni, 10 noiembrie 2014, reprezentanţii celor şase ţări partenere au fost primiţi cu mare cinste de către dl viceprimar Ovidiu Mureşan, în sala mare a Primăriei Oradea, delegaţiile celor cinci ţări partenere luând loc la masa ovală a consilierilor locali. În prezidiu, alături de dl viceprimar au luat loc ataşatul pentru învăţământ al Ambasadei Spaniei în România, dl Vicente Lopez Brea Fernandez, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, doamna inspector şcolar Elena Chivari-Moţoc, doamna Carmen Pavon Vazquez, directorul Institutului pentru învăţământ secundar din Spania, cea care a făcut posibilă existenţa acestui proiect şi care ne-a ales ca parteneri, coordonatorul proiectului în România, doamna Sonia Luque Martin, care predă limba spaniolă la C.N. „Iosif Vulcan"şi nu în ultimul rând directorul colegiului, doamna profesor Adriana Savu, care a şi deschis festivităţile. Din alocuţiunea domniei sale am dedus dimensiunea şi valoarea educativă a acestui proiect internaţional, dar şi onoarea ce i s-a făcut colegiului orădean de a fi partener în cadru acestui proiect cu instituţii de prestigiu din Spania, Ungaria, Norvegia, Polonia şi Bulgaria.
„Erasmus+ promovează cooperarea"
„Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" din Oradea are cinstea de a participa la programul Erasmus+, alături de instituţii de prestigiu din Spania, Ungaria, Norvegia, Polonia şi Bulgaria. Prin activităţile pe care şi le propune programul Erasmus+, comunitatea europeană doreşte să participe la procesul de formare şi dezvoltare a competenţelor necesare unei inserţii socio profesionale optime. Prin parteneriatele transnaţionale pe care le susţine şi finanţează, Erasmus+ promovează cooperarea şi construirea unor legături între sistemele de educaţie din fiecare stat participant şi piaţa europeană a muncii. Totodată sprijină modernizarea acestor sisteme de educaţie prin accentul pus pe abordări inovative, pe colaborare între actorii învăţării, pe dezvoltarea unor noi resurse educaţionale şi nu în ultimul rând pe promovarea egalităţii. Oportunităţile de învăţare pe care acest proiect le propune prin ideea de mobilitate adresată elevilor şi profesorilor de la specializarea biling spaniolă, de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" din Oradea, precum şi partenerilor noştri, se circumscriu celor opt competenţe cheie necesare pentru împlinirea şi dezvoltarea personală, cetăţenie activă, incluziunea socială şi ocuparea forţei de muncă", a mai spus directorul colegiului, doamna profesor Adriana Savu.
„Educaţia  reprezintă deschiderea unor spaţii şi deschiderea unor uşi"
Ataşatul pentru învăţământ al Ambasadei Spaniei în România, dl Vicente Lopez Brea Fernandez, a privit acest proiect prin prisma educaţiei pe care o promovează: „Educaţia  reprezintă deschiderea unor spaţii şi deschiderea unor uşi spre noi posibilităţi. Prin urmare, tot ceea ce încercăm să facem este să construim un drum. Şi aici nu vorbim despre un proiect deja finalizat, ci de un proiect care se află în construcţie. Şi vă asigur că ne aflăm pe drumul bun". Dl viceprimarul Ovidiu Mureşan le-a urat un bun venit delegaţiilor din cele cinci ţări europene partenere, asigurându-le de tot sprijinul executivului primăriei pentru ca proiectul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. „Competenţele pe care le promovăm în acest proiect să fie un argument viabil pentru activitatea  dumneavoastră profesională atunci când nu veţi mai fi elevi în învăţământul liceal, iar buna practică a elevilor cu care vă întâlniţi din Norvegia, Spania, Ungaria, Polonia şi Bulgaria să fie un exemplu de urmat în tot ceea ce întreprindeţi în şcoală şi în afara şcolii", a spus dl viceprimar. Inspectorul şcolar Elena Chivari-Moţoc a transmis mesajul inspectorului şcolar general, dl prof. Nicolae Ioan Avram, salutându-i, şi felicitându-i pe toţi pentru câştigarea şi derularea acestui proiect.
„Construim cetăţenia europeană prin intermediul educaţiei mediatice"
De la cea care a făcut posibilă existenţa acestui proiect, doamna Carmen Pavon Vazquez, directorul Institutului pentru învăţământ secundar din Spania, aveam să aflăm denumirea proiectului, durata de implementare, obiectivele şi toate informaţiile importante.
„Proiectul se numeşte „Construim cetăţenia europeană prin intermediul educaţiei mediatice" şi se va desfăşura pe durata a doi ani şcolari. Dintre principalele obiective ale proiectului, amintim: însuşirea competenţelor de bază, creşterea nivelului de inserţie profesională, dar şi mobilitate naţională şi internaţională în rândul elevilor noştri, îmbunătăţirea competenţelor digitale şi integrarea disciplinei TIC ca spaţiu de colaborare, dezvoltarea competenţelor lingvistice ale elevilor în limba spaniolă. Proiectul nu se centrează doar pe elevi, ci implică toată comunitatea educaţională. Prin intermediul acestui proiect se urmăreşte ca elevii să integreze corect disciplina TIC în procesul de învăţământ şi să înveţe prin colaborare, familiile elevilor implicaţi în proiect vor putea învăţa şi alte forme de viaţă şi expresii culturale, iar primăriile implicate vor vedea şi alte modele de dezvoltare socială. „Vom vizita universităţi,  creându-se astfel premisele şi cadrul propice pentru dezvoltarea cercetării şi pentru a vedea şi alte bune practici..."
La rândul său, coordonatorul proiectului pentru România, doamna Sonia Luque Martin, care predă limba spaniolă la C.N. „Iosif Vulcan" Oradea, a oferit şi alte detalii tehnice ce ţin de organizarea unui concurs (Vom reveni cu amănunte).  
Înalţii oaspeţi au fost primiţi cu pâine şi sare!
Potrivit obiceiului, la intrarea în colegiu, delegaţia Spaniei, în frunte cu ataşatul pentru învăţământ al Ambasadei Spaniei în România, dl Vicente Lopez Brea Fernandez şi celelalte patru delegaţii, coordonate de Glenn Langeland (Norvegia), Jarosław Barański (Polonia), Andrea Simonovics (Ungaria) şi Elba Suárez Fuentes (Bulgaria), au fost primite cu pâine şi sare.
Apoi, în cabinetul de spaniolă „Garcia Lorca" a avut loc prezentarea delegaţiilor şi un scurt moment artistic oferit de artiştii „pedagogişti".
Astăzi şi în zilele următoare, până vineri, inclusiv, elevii şi profesorii parteneri vor cunoaşte frumuseţile şi potenţialul cultural şi turistic ale municipiului de pe Crişul Repede, dar şi ale judeţului nostru, iar elevii vor cunoaşte îndeaproape traiul şi ospitalitatea bihorenilor în cadrul familiilor care îi găzduiesc.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (140 de poze), accesaţi Galeria foto: CN „Iosif Vulcan” este partener cu instituţii din Spania, Ungaria, Norvegia, Polonia şi Bulgaria.  

Trimite email
Friday, 29 September 2023