Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Mihaela Dindelegan a lansat şase cărţi, cinci la bibliotecă şi una online

Marţi,

Mihaela Dindelegan a lansat şase cărţi, cinci la bibliotecă şi una online

Mihaela Dindelegan a revenit, marţi (11 noiembrie 2014), la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", aşa cum a promis joi, 18 septembrie, cu o nouă serie de cărţi de poezii, centrate în jurul ideii de armonie.

„Poveştile vieţii", publicate în trei volume însoţite de imagini color şi planşe de colorat, „Poemele armoniei" şi „Cei ce ştiu" sunt cele cinci cărţi pe care Mihaela le-a pregătit pentru întâlnirea de  marţi, cu micii săi cititori şi iubitori de lectură.
Cea de-a şasea, intitulată „Al vieţii Împărat", a fost lansată online pe site-ul de poezii al autoarei, www.petaledestea.ro.
Marţi, s-au deschis iarăşi porţile sufletului
 „De fiecare dată când o carte sau mai multe cărţi se lansează înseamnă că sunt nişte porţi, nişte uşi care se deschid şi care reuşesc să ne dea măsura unei lumi cu totul şi cu totul aparte. Doamna Mihaela Dindelegan ne-a obişnuit deja cu o mare dăruire pentru cei ca voi, pentru cei ca noi, pentru toată lumea, pentru că are un suflet pe care nu mulţi reuşesc să şi-l etaleze aşa frumos în vers cum o face dânsa. Şi mai ales atunci când sufletele noastre sunt atât de pline de veselie, de bine şi de dorinţă de a face totul să fie frumos, este cu atât mai important".
Astfel a grăit doamna director Ligia Mirişan, managerul Bibliotecii, în deschiderea manifestării. La sărbătoarea de marţi a sufletului au mai onorat directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, doamna profesor metodist al CCD, Diana Popa, poetul Lucian Munteanu şi doamna Mioriţa Săteanu, preşedinte onorific al Uniunii Femeilor. În sală, copii de la Şcoala Gimnazială „Dacia", elevi ai doamnelor profesori Diana Zlibuţ şi Teodora Sâncelean, precum şi elevi de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller", însoţiţi de directorul liceului, dl prof. Nicolae Ungur, şi directorul adjunct, doamna prof. Krisztina Vasi, au ocupat mai bine de jumătate din capacitatea amfiteatrului.
Şi de această dată, despre volumele lansate au vorbit în chip măiestrit doamna profesor de limba română Diana Popa, poetul Lucian Munteanu şi dna Mioriţa Săteanu, iar cel care a făcut show la recitarea versurilor a fost îndrăgitul actor Rin Tripa, care a dat culoare, forţă şi personalitate versurilor, stimulând curiozitatea şi apetitul pentru cetit, prin „vizualizarea" scenetelor din poveşti.
Ovidiu Dan
Lumea ca un basm, văzută de Diana Popa, lecturând „Poveștile vieții"
Totul începe cu formula „a fost odată ca niciodată..." Așa începe orice basm, poveste de viață și chiar viața însăși. Tot aşa începe şi povestea de azi, despre autoarea Mihaela Maria Dindelegan, care lansează trei volumele de poveşti în versuri.
Poveștile aduse azi în discuţie, ne introduc într-o lume a binelui, a armoniei, unde viețuitoarele învață generozitatea, milostenia, înțelegerea față de semenii lor, ajungând să trăiască într-o armonie totală. Odată ce deschidem cartea, deschidem ușa spre supranatural. Această parte de supranatural este evident necesară în viața fiecărui copil, pentru că „a crește" înseamnă și „a explora".
 Autoarea promovează victoria binelui asupra răului prin alte metode decât cele clasice, realizate prin  confruntarea fizică, dură. Personajelor aflate în situații limită le revine o misiune dificilă: aceea de a convinge adversarul, că prin bunătate și cu multă căldură se găsesc soluții care să mulțumească pe toată lumea. Astfel în poezia Iubirea mamei o gazelă reuşeşte să schimbe atitudinea unui leu, care în loc s-o ucidă, mobilizează şi alte animale împreună cu care pleacă în căutarea puiului gazelei. La vârsta copilăriei, poveștile și desenul sunt principalele mijloace de exprimare a vieții afective a copilului. În această etapă de vârstă se fixează principalele valori și modele de viață.
 Basmele joacă un rol foarte important din punct de vedere educativ. Ele stimulează dorința de cunoaștere, imaginația și creativitatea copilului. Copilul este ajutat să stabilească o legătură între lumea sa interioară și cea exterioară, să își construiască propria imagine de sine.
În poveștile autoarei Mihaela Maria Dindelegan copilul descoperă existența unor lumi complexe, ce sunt guvernate de reguli și principii. Copilului îi va fi stârnit interesul să  descopere funcţionalitatea universului. El va întreba, de exemplu, cum se ajunge la stele, cum este format cerul sau ce este luna. Un exemplu concludent îl constituie povestea „La serbarea stelelor".
„În a stelelor palate 
Lumini vii se întâlnesc
Cu dorinţa să arate
Ce mult toate strălucesc...
 
Am adus şi înţelepciune
Să ne îmbrăcăm cu ea,
Şi am făcut din fapte bune
Rochii lungi, pentru a avea
 
Şi mai multă strălucire.
Astfel noi ne-am îmbrăcat
În inimă cu iubire
Şi cu un adevăr curat".
Sunt subliniate valorile morale (înţelepciunea, iubirea, adevărul) cu care trebuie să ne îmbrăcăm sufletele.
Se remarcă preferinţa autoarei pentru strălucire, idee subliniată de prezenţa aurului( Aurul şi perlele), a stelelor, a soarelui, chiar şi a curcubeului luminos (Glasul curcubeului).
 Intenţia scriitoarei este de a merge mult mai departe de simplul act al lecturii. Poveștile consolidează legătura dintre copil și părinte prin implicarea ambelor părți într-o activitate care îi reunește prin cuvinte, comportamente și trăiri afective. Părintele este cel care creează contextul, devenind regizorul unei scene de viață, iar copilul o trăiește. Poveștile reprezintă pretextul cel mai favorabil pentru a stabili o legătură profundă între părinte și copil, prin alocarea unui timp unic. Astfel, cititul sau nararea unei povești poate deveni un ritual al familiei, contribuind astfel la definirea unui program comun.
Prin intermediul întâmplărilor prin care trec eroii, basmele anticipează viitoarele etape ale existenței, cu dificultățile ce vor putea să apară și cu modalitățile în care acestea pot fi depășite. În acest sens, basmele sunt pentru copil un curs complet de formare pentru viață.
 Nu întâmplător, într-o anumită perioadă copiilor le place îndeosebi un anume basm si vor să-l asculte doar pe acela: îl ascultă iar și iar, nu se mai satură de el, iar celelalte basme nu-l interesează. În momentul respectiv acela e „basmul lor", basmul care vorbește despre problema pe care o au atunci. Îşi vor schimba preferințele atunci când vor depăși respectivul moment din propria evoluție. Obiceiul de a le povesti copiilor basme tinde uneori să se piardă, în favoarea informațiilor mai tehnice, raționale și realiste. Se uită un fapt fundamental și anume că: un copil nu este un adult în miniatura, e un copil!
 Chiar şi la vârste foarte fragede, poveştile au un rol important în dezvoltarea copilului. Un bebeluş de câteva luni, ascultând poveşti, învaţă foarte mult despre limbaj, intonaţie, sunete.
Lipsa timpului îi face pe mulţi dintre noi să îşi abandoneze copiii în faţa televizorului, la desene animate, sau a calculatorului, la jocuri. Câte un basm spus măcar o dată la câteva zile creează între părinţi şi copil acea legătură specială dintre doi oameni care trăiesc aceleaşi senzaţii, au aceleaşi sentimente şi îşi imaginează aceleaşi scenarii. Momentul poveştii este special şi poate să se păstreze peste ani, când nu va mai fi nevoie de poveşti, dar va fi nevoie de discuţii ca între prieteni.
Cu prilejul lansării acestor volume de poveşti ne-am amintit  rolul acestora în viaţa copiilor noştri şi în relaţia părinte - copil. Urmează fireasca întrebare: Când i-ai spus ultima oară o poveste copilului tău?
 O felicit pe d-na Mihaela Dindelegan şi îi doresc pe viitor mult succes în demersul educativ pe care l-a iniţiat. 
Prof. metodist Popa Diana
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Mihaela Dindelegan a lansat şase cărţi, cinci la bibliotecă şi una online.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023