Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cvartetul Varadinum la 25 de ani

Avancronică evenimente aniversare:

Cvartetul Varadinum la 25 de ani

Promotor consecvent al culturii muzicale a oraşului Oradea, Cvartetul Varadinum aniversează în această lună 25 de ani de la constituire. Cu această ocazie va susţine următoarele recitaluri:

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, ora 17.00, la Galeria Tibor Ernő, Oradea
Duminică, 16 noiembrie 2014, ora 19.00, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, în cadrul stagiunii de concerte a Filarmonicii de Stat Arad
Marţi, 18 noiembrie 2014, ora 18.00, la Filarmonica de Stat Oradea
Fiecare lucrare din cuprinsul programului acestor recitaluri are o semnificaţie deosebită, pe care am dorit să o creionăm pentru fiecare caz în parte:
1.Dan Voiculescu: Suita din Codex Cajoni - cu părţile: 1. Dans zglobiu; 2. Passacaglia; 3. Cântecul voievodesei Lupu; 4. Alia Ballet (rondo); 5. Dans din Nyires, este o creaţie pe care regretatul Dan Voiculescu a dedicat-o cvartetului Varadinum, ca semn al aprecierii sale faţă de muzicienii orădeni.
2.Michael Haydn: Divertimento în Re major - având părţile: Marcia; Menuetto; Rondo; Finale (Tema şi 6 variaţiuni). Lucrarea, scrisă în 1782, aparţine fratelui mai mic al lui Joseph Haydn, Michael Haydn, unul din muzicienii de renume care au activat în Oradea şi ale căror creaţii de gen au fost promovate de cvartetul Varadinum.
3.Constantin Dimitrescu: Cvartetul nr. IV op. 38, în sol minor - cu mişcările: Allegro moderato; Adagio non troppo; Menuetto; Allegro un poco agitato, compus în anul 1888, la Leipzig, reprezintă un ópus central al creaţiei de gen al autorului său, unul din întemeietorii tradiţiei muzicii de cameră româneşti.
Note biografice
Cvartetul Varadinum a luat fiinţă în 15 noiembrie 1989, membrii fondatori fiind:
Agneta Tokaji - vioara I
Lucian  Maliţa - vioara II
Agneta Marcu - violoncel
Alexandru Iosif Thurzò - violă
Într-o a doua formulă, la vioara a doua s-a situat Eva Costin, fiica Agnetei Tokaji, alăturându-se  celor trei membri fondatori: Agneta Tokaji, Agneta Marcu şi Alexandru Iosif Thurzó.
În urmă cu 2 ani, când Agneta Tokaji a trecut la cele veşnice, i-a revenit fiicei sale locul la pupitrul viorii I, iar titulatura la vioara a doua a fost preluată de Boglarka Olah, fostă elevă a regretatei Agneta Tokaji. În prezent Cvartetul Varadinum este constituit din:
Eva Costin - vioară I - absolventă a Facultăţii de Muzica din Oradea (2004); a absolvit un master de interpretare la Academia de Muzică G. Dima din Cluj Napoca (2006); este violonistă la Filarmonica de Stat din Oradea şi colaborează cu Facultatea de Arte din Oradea - ca profesor de vioară.
Boglarka Olah - vioara II - studentă în anul II la Masterat, la Facultatea de Arte, Departamentul Muzică şi membră permanentă în Filarmonica de Stat din Oradea.
Dr. Agneta Marcu - violoncel - absolventă a Conservatorului Gh. Dima din Cluj Napoca (1976); masterat Management Educaţional la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic din Oradea; doctor în Stilistica Interpretării la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca conducătorul doctoratului Terenyi Ede; este decanul Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea din 2005; a scris mai multe cărţi şi cursuri de specialitate şi este coordonatoare a mai multor cărţi. Predă violoncel, didactica specialităţii instrumentelor cu corzi, didactica domeniului si management artistic şi muzică de cameră şi este membru în Academia Maghiară de Ştiinţe din Budapesta, Ungaria.
Alexandru Iosif Thurzò - violă - absolvent al Conservatorului G. Enescu din Iaşi (1968); fost membru al Filarmonicii de Stat din Oradea şi a colaborat cu Facultatea de Muzică din Oradea ca profesor de violă şi de muzică de cameră; invitat permanent în Brazilia pentru a preda cursuri de măiestrie de violă şi de muzică de cameră, furnizând cvartetului un important şi inedit repertoriu aparţinând unor compozitori de referinţă din această ţară.
Bogata activitate concertistică a formaţiei orădene însumează numeroase apariţii scenice în ţară şi străinătate, iar în cadrul acestor concerte au interpretat un vast repertoriu din muzica universală şi românească. Au realizat integralele cvartetelor marilor compozitori: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, E. Grieg, P.I. Ceaikovski, F. Schubert, G. Enescu, Béla Bartók, A.B. Coutinho, Amaral Vieira şi alţii. Remarcat de importanţi compozitori, cvartetului Varadinum i-au fost dedicate lucrări de către Dan Voiculescu, Gyöngyi Ridzyk, Lászlóffy Zsolt şi alţii. O principală preocupare a muzicienilor acestei formaţii camerale este promovarea şi valorificarea creaţiei muzicale a compozitorilor care au trăit şi compus în Oradea, sau care activează aici, atât muzicieni consacraţi, cât şi autodidacţi. Dintre autorii ale căror lucrări se regăsesc în repertoriul cvartetului orădean amintim: Michael Haydn, Carl Ditters von Dittersdorf, Bihari Sándor, Corneliu Torsan, Halmos László, Cornel Orbai, Dankó János, Dan Voiculescu, Gyöngyi Ridzyk, Csire József, Lászlóffy Zsolt sau Adrian Gagiu.
Evanthia Marta

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 14:23:49 Ora de vară a Europei de Est