Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vreau să merg în eXchange

Opinii necenzurate

Vreau să merg în eXchange

În calitate de membru relativ nou în AIESEC, am să vorbesc despre o oportunitate deloc de trecut cu vederea și anume Programul eXchange derulat de AIESEC.

Acesta este principalul program pe care AIESEC îl desfășoară de peste 50 de ani, oferind tinerilor oportunitatea de a realiza stagii internaționale de lucru în companii sau instituții din străinătate. Prin implicarea în acest program, atât companiile cât și tinerii au numeroase oportunități de dezvoltare.
 Aceasta este opinia mea pe care mi-am format-o în timp ce evaluam această posibilitate, comparând-o cu altele. Este unul dintre lucrurile care mi-a captat atenția și mi-a stârnit curiozitatea cel mai mult când încercam să aflu ce este AIESEC.
Cred că suntem mulți cei care dorim să explorăm lumea de peste hotare, fie pentru a intra în contact cu alte culturi, fie doar de dragul unei călătorii. Din câte mi-am dat seama din numeroasele peripeții pe care mi le-au povestit cei care au fost în eXchange, e vorba de mult mai mult decât o călătorie sau o interacțiune cu altă cultură.
Voi trece în revistă doar câteva lucruri esențiale cu care intri în contact într-o asemenea experiență. În primul rând e vorba de responsabilitatea de care trebuie să dai dovadă având în vedere că îți iei viața în propriile mâini. Dar de câte ori nu ne dorim să mergem pe un drum nou pentru a ne testa propriile abilități? În al doilea rând, experiența internațională din domeniul ales e foarte valoroasă. Este de asemenea cunoscut faptul că o limbă straină se învață optim într-o țară în care este vorbită, așadar, perfecționarea englezei, cât și învățarea unei limbi noi este la îndemâna noastră. A cunoaște o altă cultură este, de asemenea, ceva nemaipomenit, iar interacțiunea ce are loc implicit, având în vedere scopul „vizitei”, duce inevitabil la o experiență de neuitat. Cunoscând numeroase persoane și ținând legătura cu ele, ai o altă perspectivă asupra lumii din jur.
Aflând tot mai multe despre eXchange, am început să compar cu alte oportunități asemănătoare, dar, din păcate, nu sunt așa de multe. Ar fi bursele Erasmus care sunt de studiu, iar de lucrat în paralel cu ele este foarte dificil având în vedere importanța creditelor. Pentru a lucra în străinătate se mai poate merge cu Work and Travel, cu viza H2B, însă aceasta presupune muncă necalificată. Sunt și altele, dar analiza pe care eu am făcut-o mi-a demonstrat că programul eXchange, derulat de AIESEC, merită toată atenția.
În concluzie, pentru că sunt un student care vrea să guste tot ce e mai bun din viață la momentul la care se poate, fiindcă vreau să îmi fructific abilitățile dobândite, eXchange este cea mai bună alegere.
Ciprian LUPȘA,
student la Calculatoare, anul I

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:33:10 Ora de vară a Europei de Est