Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele Carierei de Impact Social

Timp de trei zile, la Universitatea Agora, s-au desfăşurat

Zilele Carierei de Impact Social

Joi, vineri şi sâmbătă (13-15 noiembrie 2014), la Universitatea Agora din Oradea, s-au desfăşurat Zilele Carierei de Impact Social, în cadrul proiectului „ETIC - Cariere de Impact Social, program de consiliere profesională şi practică studenţească".

Proiectul este cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, POSDRU, Axa prioritară nr. 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă".
Manifestările au fost deschise, joi, în Amfiteatrul Albastru al Universităţii Agora de către preşedintele Senatului Universităţii Agora, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, care a salutat distinşii invitaţi şi parteneri, precum şi participanţii la programul de consiliere.
„Mă bucur că vă aflaţi în Agora. Sunt convinsă că prezenţa dumneavoastră aici, şi felul în care va decurge programul Cariere de Impact Social, program de consiliere profesională şi practică studenţească - ETIC, va determina ca în cele din urmă să aveţi în dezvoltarea carierei Dvs. viitoare un reper important, ştiinţific, profesional în acest spaţiu geografic, dar şi ideatic".
Preşedintele Senatului universitar a prezentat apoi distinşii invitaţi care susţin proiectul: decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea, dl prof. univ. dr. medic Florian Bodog, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Economice a Universităţii Agora, doamna lect. univ. dr. Laura Dumitrana Boşca, director al Centrului de informare, orientare şi consiliere al Universităţii Agora şi d-ra doctorand Raluca David, doctorand în psihologie la Universitatea Oxford, şi expert în acest proiect.
Facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă
Înainte să prezinte proiectul „ETIC - Cariere de Impact Social, program de consiliere profesională şi practică studenţească", managerul de proiect, d-na conf. univ. dr. Gabriela Bologa, a salutat studenţii economişti, viitorii medici şi psihologi, dar şi experţii din practica medicală, prezenţi la eveniment, care doresc să participe la acest proiect generos. Proiectul este implementat de Fundaţia Agora Oradea, începând din 7 mai 2014, pe durata a 18 luni, în parteneriat cu SC eDava Innovation SRL şi SC Consult Plus SRL.
Obiectivul general al proiectului urmăreşte facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă prin creşterea relevanţei educaţiei universitare pentru piaţa muncii, eficientizarea stagiilor de practică şi organizarea unui program de orientare, consiliere vocaţională, în vederea continuării studiilor, orientării în carieră şi integrării pe piaţa muncii.
După prezentarea celor patru obiective specifice, au fost amintite şi activităţile  principale ale proiectului care includ: managementul implementării, achiziţionarea bunurilor şi serviciilor necesare, informare şi publicitate, dezvoltarea a două campanii de informare, crearea unei Alianţe regionale CIS (parteneriate între universităţi şi mediul angajator pentru consilierea profesională şi practica studenţilor), constituirea şi organizarea stagiilor de orientare  şi consiliere profesională, a vizitelor „Zilele porţilor deschise" şi a stagiilor de practică pentru grupul ţintă (500 de studenţi, la specializările management şi psihologie, nivel licenţă şi masterat); organizarea, implementarea, monitorizarea stagiilor de practică şi a vizitelor la angajatorii din Alianţa regională CIS etc.
Subliniind faptul că ideea proiectului aparţine domnişoarei doctorand Raluca David, managerul de proiect, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, a prezentat agenda celor trei zile de manifestări, care cuprinde: prezentări de bune practici din partea unor specialişti în domeniul medical, al managementului şi în psihologie.
„Să înveţe ce înseamnă etică şi mai ales să o aplice în viaţa de zi cu zi"
Luând cuvântul în deschiderea evenimentului, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea, dl prof. univ. dr. Florian Bodog, a subliniat faptul că „este important şi pentru studenţii de la Medicină, dar şi pentru ceilalţi studenţi, să vorbească despre Etică, să înveţe lucruri noi, să înveţe ce înseamnă Etica şi mai ales să o aplice în viaţa de zi cu zi, atât la locul de muncă, cât şi acasă, cât şi pe stradă. Este important pentru fiecare dintre noi să inter relaţionăm cu celelalte specializări. Să ne cunoaştem mai bine".
Povestea impactului social
Iniţiatorul proiectului, domnişoara doctorand Raluca David, ne-a spus „povestea" - Cum s-a născut ideea proiectului: „din perspectiva de student şi actualmente doctorand în psihologie, una dintre preocupările principale la care te gândeşti pentru cariera ta şi pentru viitorul tău este cum să ai un impact social. Asta este poate şi prin definiţia facultăţii de psihologie şi cred că cu atât mai mult a celei de medicină, şi sper, de-a lungul anilor, să fie şi a celei de management. Fac studiile doctorale în psihologie experimentală... Dar, în afara doctoratului meu, căutam şi alte metode prin care pot să am un impact social. La Oxford se vorbeşte foarte mult, şi în general, în Marea Britanie şi în America, despre ideea de a avea o carieră de impact social. Aşa că nu mi-a luat multă vreme să găsesc o oportunitate de a afla mai multe despre asta. Şi o oportunitate a fost similară cu evenimentul pentru care ne-am adunat noi astăzi aici, adică se numea „Ziua carierelor de impact social". Această conferinţă a avut loc în primăvară. Am mers la conferinţa respectivă, care avea foarte mulţi invitaţi din toate mediile; unii erau din afaceri, alţii erau din mediul guvernamental, care încercau să schimbe sistemul public, alţii erau din mediul nonguvernamental, ONG-uri, şi-am fost foarte impresionată de ce se întâmpla acolo şi am decis că mi-ar plăcea să ştiu mai multe despre acest subiect. Aşa că am continuat să caut în Oxford oportunităţi de acest fel şi aşa am găsit o organizaţie neguvernamentală înfiinţată de nişte studenţi, şi care era ataşată într-un fel universităţii. Scopul acestei organizaţii era să aducă studenţii de la Oxford mai aproape de ideea de cariere cu impact social, pornind de la voluntariatul pe care studenţii puteau să-l facă în timpul facultăţii", a precizat Raluca David.
Oferind exemple multiple, Raluca a încercat să convingă auditoriul de importanţa şi avantajele proiectului, „de a ne implica în politici publice, de a inova pentru comunităţi dezavantajate, pentru o economie mai sustenabilă, pentru a încuraja antreprenoriatul, atunci când ia în considerare şi latura socială; de a face investiţii şi inovare în educaţie, pentru că prin educaţie putem deschide ochii oamenilor. Tot aşa schimbări din interiorul sistemului, ne putem referi şi la sistemul privat. Firmele ar trebui să fie tot mai conştiente de responsabilitatea care o au în societate şi să şi-o asume tot mai mult", a spus Raluca David, gojdista pe care am avut bucuria să o reîntâlnesc după ani buni, într-o ipostază fericită.
Prezentări de bune practici
Agenda celor trei zile de manifestări a cuprins, aşa după cum am aflat de la managerul de proiect, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, „prezentări de bune practici din partea unor specialişti în domeniul medical, al managementului şi în psihologie".
Am ascultat prelegerea Ralucăi: Tranziţia către cariere de impact social - un trend global; Importanţa consilierii studenţilor pentru tranziţia la viaţa activă, prelegere susţinută de lector univ. dr. Laura Dumitrana Boşca; prelegerea d-lui consultant în afaceri Dacian Palladi, intitulată „Ce uită managerii (români)?" Workshop-ul Caritate în sănătate, studii de caz, prezentate de Florina David (past president Lions Club Oradea 22, expert proiect, eDava Innovation), Rodica Dacin şi Florian Dacin (past guvernatori District 124 România Lions Club Oradea); Managementul de arii protejate prin antreprenoriat social, prelegere susţinută de Acs Andrei (manager conservare, sit Natura 2000 Pădurea Craiului); Munca în mediul non-guvernamental - o provocare cu impact social, susţinută de psiholog Oana Marchiş (manager proiecte Centrul Raţiu pentru Democraţie Turda); ETICA la nivel universitar, prelegere susţinută de managerul de proiect, d-na conf. univ. dr. Gabriela Bologa; Voluntariatul şi importanţa lui în zonele de conflict militar (Andrei Ailenei); Resuscitează nonformal - concept şi abordări nonformale în domeniul educaţiei de prim ajutor (Roxana Şuhanea, de la Asociaţia SART ISS); birou de consiliere profesională - psiholog Ioana Checiu etc.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesaţi Galeria foto: Zilele Carierei de Impact Social.     

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:44:53 Ora de vară a Europei de Est