Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

La premierea „îngeraşilor”, au răsunat colindele!

Vineri, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”

La premierea „îngeraşilor”, au răsunat colindele!

Vineri, 21 noiembrie 2014, Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Oradea a premiat toţi participanţii la cea de-a V-a ediţie a concursului ,,Îngeraşul"

Concurs naţional de educaţie moral-religioasă pentru preşcolari şi şcolari (clasele I-VIII), desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven din Iaşi, este inclus în CAE din 2012.
Concursul urmăreşte apropierea şi sensibilizarea copiilor faţă de Dumnezeu şi are două secţiuni: ,,Micul îngeraş" - un concurs de tip chestionar, cu întrebări deschise de tip lacunar şi grilă, rebusuri, integrame şi labirinturi; şi ,,Îngeraşul creativ", care constă în realizarea unei compoziţii plastice folosind diverse tehnici sau realizarea unei aplicaţii pe baza unei istorisiri biblice pentru copii, povestioară pusă la dispoziţie de către organizatori. La actuala ediţie, toţi participanţii au fost premiaţi cu premiul I, dar la Iaşi, vor ajunge doar lucrările de excepţie, după cum aveam să aflăm de la doamna bibliotecar prof. dr. Mariana Barna, cea care a înmânat diplomele şi premiile.
Viflaime, Viflaime...
Înainte să înceapă premierea, un grup de colindători de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", îndrumaţi de doamna prof. Maria-Eva Tirpe, ne-au pus la suflet cele dintâi trei colinde din actualul Post al Crăciunului, interpretate cu sensibilitate şi acompaniaţi în deplină armonie de voci ale copiilor din sală.
Au răsunat: Viflaime, Viflaime; O, ce veste minunată! Domn, Domn (să-nălţăm!).
Momentul artistic a continuat cu Daria Mut, Diana Chiriac şi Georgia Vesa de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan", trei soliste talentate din clasa a VIII-a A care i-au electrizat pe cei mici cu două piese ritmate din repertoriul internaţional.
Câştigători din şapte unităţi de învăţământ  
La cea de-a V-a ediţie a concursului „Îngeraşul" s-au ales cu diplome şi premii toţi participanţii: preşcolari, şcolari şi profesorii coordonatori de la Grădiniţa Nr. 44 - „Rază de soare" (structură a Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu"): Sârbu Ioana, Lenath Mariana, Puiu Violeta Ana-Maria, Todoca Ana, Furtos Adela, Copăcean Dorina, Popa Cristina, Zerghe Felicia, Vereş Mariana, Gaja Alexandra, Toia Viorica, Goga Monica, Cornea Anca, Mărcuţ Ana şi directorul adjunct, d-na prof. Bodea Floare; elevi de la Şcoala Gimnazială „Dacia", coordonaţi de prof. Cheregi Felicia; elevi de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan", îndrumaţi de prof. Marcu Patricia; elevul Dumea David Casian de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul", un abonat fidel al Bibliotecii; elevi de la Şcoala Gimnazială Internaţională Agora, coordonaţi de profesorii: Paşca Laura, consilier educativ, Agape Maria, Miere Crina, Deliman Alina şi doamna director Popa Alina; elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", coordonaţi de prof. Vesa Aurelia; elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", îndrumaţi de profesorii: Tirpe Maria-Eva, Muscaş Ana, Ioana Chişiu (Abrudan), Elena Viorica Brege, Selegean Alina şi Pintea Adriana.
Cadrele didactice implicate au primit diplome şi adeverinţe de evaluatori.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (46 de poze), accesaţi Galeria foto: La premierea „îngeraşilor”, au răsunat colindele!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023