Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna „Educației Globale” la „Samuil Vulcan” Beiuş

O serie de activităţí interesante

Săptămâna „Educației Globale” la „Samuil Vulcan” Beiuş

Cu toții știm că perioada 17-21 noiembrie 2014 este numită Săptămâna „Educației Globale".

Aceasta a fost primită cu brațele deschise de către tinerii vulcaniști beiuşeni. Săptămâna Educației Globale îndeamnă atât elevii, cât și cadrele didactice să participe la activitățile realizate în școală, fiind o oportunitate minunată de cunoaștere și relaționare, de dezvoltare a unor idei și participarea la dezbateri cu privire la tema propusă. 
În cadrul Colegiului Național „Samuil Vulcan", săptămâna a început, atipic, vinerea (în 14 noiembrie 2014, când, în cadrul Cercului Pedagogic al consilierilor educativi din zona Beiuș, doamna profesor Elena Ojică a coordonat o activitate la nivelul claselor a VII-a și a VIII-a (diriginte, prof. Natalia Heredea și prof. Florentina Hora). Cu titlul „Ce aș face dacă aș fi ministrul Învățământului?", cei 30 de elevi implicați au lucrat pe grupe, fiecare având un ministru și 5 consilieri și un proiect legislativ de realizat pe teme de educație. O grupă formată din profesorii din zonă a lucrat în paralel cu elevii. Faptul că profesorii și elevii își doresc același lucru (calitate în educație, o bază materială consistentă, punerea accentului pe noile educații, pe aplicabilitate etc.) s-a regăsit în concluziile prezentate la final.
De luni, activitățile s-au desfășurat zilnic, o serie de activități, începând cu ora 13. Tema propusă,  „Securitatea alimentației", este vastă și are ca scop să-i învețe pe tinerii elevi cum să aibă un stil de viață sănătos și echilibrat.
Expoziția-concurs de postere, organizată de către clasa a XII-a C, diriginte Spiridon Sorin, a constat în realizarea de prezentări Power Point pe tema „Un stil de viață sănătos" și a unor panouri mobile cu  informații tematice, care au circulat prin toate clasele.
A doua activitate, „Alimentație echilibrată, sănătate asigurată", realizată de clasa a XI-a F,  profesor coordonator Claudia Buran, a fost destinată elevilor din clasele a V-a și a VI-a care au avut parte de prezentări interesante și de jocuri minunate. Micuții au rezolvat rebusuri, puzzle-uri, au alcătuit un meniu sănătos și au scris poezii pe această temă.
O interesantă activitate, organizată de către doamna profesor Spiridon Angelia și clasa dumneaei, a X-a C, s-a derulat sub forma  unui  concurs de  „Preparate culinare delicioase, sănătoase". Împărțiți pe echipe, s-au întrecut în realizarea unor delicatese culinare „ca la bunica acasă", autentic românești, proaspete și bio.  Pe mesele de concurs au apărut: plăcintă țărănească, pâine de casă, cozonaci, cornulețe și multe altele. Juriul a fost format din liderii claselor.
Săptămâna s-a încheiat cu activitatea caritabilă care a avut drept scop ajutarea unor copii orfani din cadrul Casei Arc. Au participat la strângea de fonduri toate clasele Colegiului Național „Samuil Vulcan",  sub îndrumarea noului președinte al Consiliului Elevilor,  Alin Cîndea. 
Duma Biatrice Bianca

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:02:52 Ora de vară a Europei de Est