Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

Sâmbătă şi duminică, s-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

De la an la an şi de la un eveniment la altul, Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea devine tot mai strălucitoare prin strădania vrednicilor slujitori ai sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, părintele dr. Ion Alexandru Mizgan şi cu concursul invitaţilor care îi onorează.

Nu o spunem doar noi, o recunosc toţi cei care îi trec pragul, părinţi din Maramureş, Satu Mare, Iaşi, de la Muntele Athos ori din Serbia... 
Sâmbătă şi duminică (29 şi 30 noiembrie 2014), la sărbătorirea hramului, vrednicii părinţi Vasile Bota şi Ion Alexandru Mizgan au fost onoraţi de prezenţa la sfintele slujbe a unui sobor de 16 preoţi (părintele arhimandrit Dositei şi părintele Cleopa Ştefanovici, ambii din Serbia, părintele arhimandrit Pantelimon Ilieş şi ierodiaconul Gherasim din Rohia (Maramureş), pr. Sorin Bota (din Spania), pr. Ioan Pop din Poienile Izei (Maramureş), pr. Vasile Bota din Pişcari (jud. Satu Mare), pr. Marius Bota din Gelu (Satu Mare), pr. Paisie de la Fărău (Alba), pr. Călin Ioniţă din Groşi (Bihor), pr. Merce Lazăr din Petrileni (Bihor), pr. Nicolae Bura din Băiţa (Bihor), pr. vicar Augustin Lucian, pr. Ioan Gudea, pr. Mal Viorel şi pr. Indrecan George, toţi patru din Oradea;
La Sfânta Liturghie de duminică au mai fost prezenţi, dl Lucian Bode, deputat de Sălaj, fost ministru al Economiei, dl Stelian Gomboş, consilier principal la Secretariatul de Stat pentru Culte, dl Viorel Micula, preşedintele companiei European Drinks ş.a.
Sâmbătă şi duminică, părinţii Ioan Pop şi Cleopa Ştefanovici ne-au pus la suflet câte un cuvântul de învăţătură.
„Creştinismul nostru românesc are un specific aparte"
Sâmbătă, soborul de preoţi a săvârşit vecernia împreună cu litia, s-a înconjurat de trei ori biserica, fiind purtate în mâini icoana şi racla cu rămăşiţe ale moaştelor Sf. Ap. Andrei, apoi, în biserică s-a citit Paraclisul Sf. Ap. Andrei; de la strană a răspuns un grup de şase cântăreţi (Negrean Mihai, Oneţ Gheorghe, Bota Daniel, Balota Dragomir şi Socolan Sergiu, sub coordonarea protopsaltului Mihai Dragoş).
„În cer mi se pare a sta"
În cuvântul de învăţătură, părintele Ioan Pop, din Poienile Izei, s-a referit la Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat de Hristos la apostolie, la Apostolul Andrei ca apostol al românilor, iar mai înainte al dacilor, la creştinismul românesc, care poartă pecetea harului Duhului Sfânt, dar nu a putut să nu-şi exprime şi admiraţia pe care a simţit-o când a văzut biserica noastră.
„Creştinismul nostru românesc are un specific aparte prin pecetea harului Duhului Sfânt, care s-a pus temelia neamului nostru. Şi ţara noastră s-a numit Grădina Maicii Domnului şi noi suntem creştini, de la naşterea neamului. De aceea a început să strălucească peste ţară iarăşi făclia harului lui Iisus Hristos prin apostolul său Andrei.
Văzând biserica dumneavoastră, aş putea exclama, asemenea slavilor kieveni, la vederea Sfintei Sofia: „În cer mi se pare a sta". În biserica dumneavoastră când intri sau când te apropii de ea, ţi se pare că străluceşte o lumină cerească, în această Agoră, în această  zonă. Când urci „golgota" aceasta a treptelor sale şi vezi minunea dumnezeiască, zici: Am pregustat o imagine din Rai",a  exclamat părintele Ioan Pop, din Poienile Izei (Maramureş).
„Asta am încercat să îndemn inima mea: să vă vorbească ceea ce simte"
Duminică dimineaţa, slujba a început la 8.30 cu utrenia, de la 9.45, s-a săvârşit Sf. Liturghie, iar la sfârşit a fost înălţat un Te-Deum în cinstea Zilei Naţionale a României. De data aceasta, răspunsurile au venit din partea membrilor corului bărbătesc din Finteuşul Mare, judeţul Maramureş, iar cuvântul de învăţătură ne-a fost pus la suflet de părintele Cleopa Ştefanovici din Serbia, care a exprimat mesajul părintelui arhimandrit Dositei, completat în chip fericit cu simţămintele sale pentru poporul român şi România, „una dintre cele mai frumoase ţări ale pământului". Astfel o vede părintele Cleopa, care a stat 6 ani în România, la Iaşi, unde a învăţat ortodoxia de la români. „De ce iubeşte Dumnezeu atât de mult poporul român? Pentru că şi poporul român îl iubeşte pe Dumnezeu, iar Sfântul Apostol Andrei a făcut, prin osteneala sa, ca această ţară să fie binecuvântată de Dumnezeu".
A vorbit apoi despre un alt apostol al poporului român, mitropolitul Andrei Şaguna, concluzionând: „Asta am încercat să îndemn inima mea: să vă vorbească ceea ce simte", a mai spus părintele Cleopa.
„Acest cor bărbătesc, cu vocea şi cu inima, atinge cerul şi sfinţeşte pământul"
Dacă vorbele părintelui s-au aşezat drept la sufletul credincioşilor, tot aşa şi cântările corului bărbătesc au stârnit lacrimi...Colindele şi cântecele lor patriotice au cutremurat biserica şi sufletele enoriaşilor care au aplaudat ca la un spectacol de gală un cor dumnezeiesc, cu un dirijor, Andrei şi el (Andrei Dragoş) cu har de istoric şi suflet de apostol, cu un solist de aur, Valer Zamfirescu, care a cucerit orădenii.
„Acest cor bărbătesc, cu vocea şi cu inima, atinge cerul şi sfinţeşte pământul", cum s-a exprimat părintele Cleopa în cuvântul de învăţătură.
Versurile superbului colind „Vin colindătorii" le-am publicat în revista OviDan, la „Cântarea zilei".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesaţi Galeria foto: Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 27 noiembrie 2022