Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

Sâmbătă şi duminică, s-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

De la an la an şi de la un eveniment la altul, Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea devine tot mai strălucitoare prin strădania vrednicilor slujitori ai sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, părintele dr. Ion Alexandru Mizgan şi cu concursul invitaţilor care îi onorează.

Nu o spunem doar noi, o recunosc toţi cei care îi trec pragul, părinţi din Maramureş, Satu Mare, Iaşi, de la Muntele Athos ori din Serbia... 
Sâmbătă şi duminică (29 şi 30 noiembrie 2014), la sărbătorirea hramului, vrednicii părinţi Vasile Bota şi Ion Alexandru Mizgan au fost onoraţi de prezenţa la sfintele slujbe a unui sobor de 16 preoţi (părintele arhimandrit Dositei şi părintele Cleopa Ştefanovici, ambii din Serbia, părintele arhimandrit Pantelimon Ilieş şi ierodiaconul Gherasim din Rohia (Maramureş), pr. Sorin Bota (din Spania), pr. Ioan Pop din Poienile Izei (Maramureş), pr. Vasile Bota din Pişcari (jud. Satu Mare), pr. Marius Bota din Gelu (Satu Mare), pr. Paisie de la Fărău (Alba), pr. Călin Ioniţă din Groşi (Bihor), pr. Merce Lazăr din Petrileni (Bihor), pr. Nicolae Bura din Băiţa (Bihor), pr. vicar Augustin Lucian, pr. Ioan Gudea, pr. Mal Viorel şi pr. Indrecan George, toţi patru din Oradea;
La Sfânta Liturghie de duminică au mai fost prezenţi, dl Lucian Bode, deputat de Sălaj, fost ministru al Economiei, dl Stelian Gomboş, consilier principal la Secretariatul de Stat pentru Culte, dl Viorel Micula, preşedintele companiei European Drinks ş.a.
Sâmbătă şi duminică, părinţii Ioan Pop şi Cleopa Ştefanovici ne-au pus la suflet câte un cuvântul de învăţătură.
„Creştinismul nostru românesc are un specific aparte"
Sâmbătă, soborul de preoţi a săvârşit vecernia împreună cu litia, s-a înconjurat de trei ori biserica, fiind purtate în mâini icoana şi racla cu rămăşiţe ale moaştelor Sf. Ap. Andrei, apoi, în biserică s-a citit Paraclisul Sf. Ap. Andrei; de la strană a răspuns un grup de şase cântăreţi (Negrean Mihai, Oneţ Gheorghe, Bota Daniel, Balota Dragomir şi Socolan Sergiu, sub coordonarea protopsaltului Mihai Dragoş).
„În cer mi se pare a sta"
În cuvântul de învăţătură, părintele Ioan Pop, din Poienile Izei, s-a referit la Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat de Hristos la apostolie, la Apostolul Andrei ca apostol al românilor, iar mai înainte al dacilor, la creştinismul românesc, care poartă pecetea harului Duhului Sfânt, dar nu a putut să nu-şi exprime şi admiraţia pe care a simţit-o când a văzut biserica noastră.
„Creştinismul nostru românesc are un specific aparte prin pecetea harului Duhului Sfânt, care s-a pus temelia neamului nostru. Şi ţara noastră s-a numit Grădina Maicii Domnului şi noi suntem creştini, de la naşterea neamului. De aceea a început să strălucească peste ţară iarăşi făclia harului lui Iisus Hristos prin apostolul său Andrei.
Văzând biserica dumneavoastră, aş putea exclama, asemenea slavilor kieveni, la vederea Sfintei Sofia: „În cer mi se pare a sta". În biserica dumneavoastră când intri sau când te apropii de ea, ţi se pare că străluceşte o lumină cerească, în această Agoră, în această  zonă. Când urci „golgota" aceasta a treptelor sale şi vezi minunea dumnezeiască, zici: Am pregustat o imagine din Rai",a  exclamat părintele Ioan Pop, din Poienile Izei (Maramureş).
„Asta am încercat să îndemn inima mea: să vă vorbească ceea ce simte"
Duminică dimineaţa, slujba a început la 8.30 cu utrenia, de la 9.45, s-a săvârşit Sf. Liturghie, iar la sfârşit a fost înălţat un Te-Deum în cinstea Zilei Naţionale a României. De data aceasta, răspunsurile au venit din partea membrilor corului bărbătesc din Finteuşul Mare, judeţul Maramureş, iar cuvântul de învăţătură ne-a fost pus la suflet de părintele Cleopa Ştefanovici din Serbia, care a exprimat mesajul părintelui arhimandrit Dositei, completat în chip fericit cu simţămintele sale pentru poporul român şi România, „una dintre cele mai frumoase ţări ale pământului". Astfel o vede părintele Cleopa, care a stat 6 ani în România, la Iaşi, unde a învăţat ortodoxia de la români. „De ce iubeşte Dumnezeu atât de mult poporul român? Pentru că şi poporul român îl iubeşte pe Dumnezeu, iar Sfântul Apostol Andrei a făcut, prin osteneala sa, ca această ţară să fie binecuvântată de Dumnezeu".
A vorbit apoi despre un alt apostol al poporului român, mitropolitul Andrei Şaguna, concluzionând: „Asta am încercat să îndemn inima mea: să vă vorbească ceea ce simte", a mai spus părintele Cleopa.
„Acest cor bărbătesc, cu vocea şi cu inima, atinge cerul şi sfinţeşte pământul"
Dacă vorbele părintelui s-au aşezat drept la sufletul credincioşilor, tot aşa şi cântările corului bărbătesc au stârnit lacrimi...Colindele şi cântecele lor patriotice au cutremurat biserica şi sufletele enoriaşilor care au aplaudat ca la un spectacol de gală un cor dumnezeiesc, cu un dirijor, Andrei şi el (Andrei Dragoş) cu har de istoric şi suflet de apostol, cu un solist de aur, Valer Zamfirescu, care a cucerit orădenii.
„Acest cor bărbătesc, cu vocea şi cu inima, atinge cerul şi sfinţeşte pământul", cum s-a exprimat părintele Cleopa în cuvântul de învăţătură.
Versurile superbului colind „Vin colindătorii" le-am publicat în revista OviDan, la „Cântarea zilei".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesaţi Galeria foto: Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:13:11 Ora de vară a Europei de Est