Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

Sâmbătă şi duminică, s-a sărbătorit hramul Bisericii Sf. Ap. Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

De la an la an şi de la un eveniment la altul, Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea devine tot mai strălucitoare prin strădania vrednicilor slujitori ai sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, părintele dr. Ion Alexandru Mizgan şi cu concursul invitaţilor care îi onorează.

Nu o spunem doar noi, o recunosc toţi cei care îi trec pragul, părinţi din Maramureş, Satu Mare, Iaşi, de la Muntele Athos ori din Serbia... 
Sâmbătă şi duminică (29 şi 30 noiembrie 2014), la sărbătorirea hramului, vrednicii părinţi Vasile Bota şi Ion Alexandru Mizgan au fost onoraţi de prezenţa la sfintele slujbe a unui sobor de 16 preoţi (părintele arhimandrit Dositei şi părintele Cleopa Ştefanovici, ambii din Serbia, părintele arhimandrit Pantelimon Ilieş şi ierodiaconul Gherasim din Rohia (Maramureş), pr. Sorin Bota (din Spania), pr. Ioan Pop din Poienile Izei (Maramureş), pr. Vasile Bota din Pişcari (jud. Satu Mare), pr. Marius Bota din Gelu (Satu Mare), pr. Paisie de la Fărău (Alba), pr. Călin Ioniţă din Groşi (Bihor), pr. Merce Lazăr din Petrileni (Bihor), pr. Nicolae Bura din Băiţa (Bihor), pr. vicar Augustin Lucian, pr. Ioan Gudea, pr. Mal Viorel şi pr. Indrecan George, toţi patru din Oradea;
La Sfânta Liturghie de duminică au mai fost prezenţi, dl Lucian Bode, deputat de Sălaj, fost ministru al Economiei, dl Stelian Gomboş, consilier principal la Secretariatul de Stat pentru Culte, dl Viorel Micula, preşedintele companiei European Drinks ş.a.
Sâmbătă şi duminică, părinţii Ioan Pop şi Cleopa Ştefanovici ne-au pus la suflet câte un cuvântul de învăţătură.
„Creştinismul nostru românesc are un specific aparte"
Sâmbătă, soborul de preoţi a săvârşit vecernia împreună cu litia, s-a înconjurat de trei ori biserica, fiind purtate în mâini icoana şi racla cu rămăşiţe ale moaştelor Sf. Ap. Andrei, apoi, în biserică s-a citit Paraclisul Sf. Ap. Andrei; de la strană a răspuns un grup de şase cântăreţi (Negrean Mihai, Oneţ Gheorghe, Bota Daniel, Balota Dragomir şi Socolan Sergiu, sub coordonarea protopsaltului Mihai Dragoş).
„În cer mi se pare a sta"
În cuvântul de învăţătură, părintele Ioan Pop, din Poienile Izei, s-a referit la Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat de Hristos la apostolie, la Apostolul Andrei ca apostol al românilor, iar mai înainte al dacilor, la creştinismul românesc, care poartă pecetea harului Duhului Sfânt, dar nu a putut să nu-şi exprime şi admiraţia pe care a simţit-o când a văzut biserica noastră.
„Creştinismul nostru românesc are un specific aparte prin pecetea harului Duhului Sfânt, care s-a pus temelia neamului nostru. Şi ţara noastră s-a numit Grădina Maicii Domnului şi noi suntem creştini, de la naşterea neamului. De aceea a început să strălucească peste ţară iarăşi făclia harului lui Iisus Hristos prin apostolul său Andrei.
Văzând biserica dumneavoastră, aş putea exclama, asemenea slavilor kieveni, la vederea Sfintei Sofia: „În cer mi se pare a sta". În biserica dumneavoastră când intri sau când te apropii de ea, ţi se pare că străluceşte o lumină cerească, în această Agoră, în această  zonă. Când urci „golgota" aceasta a treptelor sale şi vezi minunea dumnezeiască, zici: Am pregustat o imagine din Rai",a  exclamat părintele Ioan Pop, din Poienile Izei (Maramureş).
„Asta am încercat să îndemn inima mea: să vă vorbească ceea ce simte"
Duminică dimineaţa, slujba a început la 8.30 cu utrenia, de la 9.45, s-a săvârşit Sf. Liturghie, iar la sfârşit a fost înălţat un Te-Deum în cinstea Zilei Naţionale a României. De data aceasta, răspunsurile au venit din partea membrilor corului bărbătesc din Finteuşul Mare, judeţul Maramureş, iar cuvântul de învăţătură ne-a fost pus la suflet de părintele Cleopa Ştefanovici din Serbia, care a exprimat mesajul părintelui arhimandrit Dositei, completat în chip fericit cu simţămintele sale pentru poporul român şi România, „una dintre cele mai frumoase ţări ale pământului". Astfel o vede părintele Cleopa, care a stat 6 ani în România, la Iaşi, unde a învăţat ortodoxia de la români. „De ce iubeşte Dumnezeu atât de mult poporul român? Pentru că şi poporul român îl iubeşte pe Dumnezeu, iar Sfântul Apostol Andrei a făcut, prin osteneala sa, ca această ţară să fie binecuvântată de Dumnezeu".
A vorbit apoi despre un alt apostol al poporului român, mitropolitul Andrei Şaguna, concluzionând: „Asta am încercat să îndemn inima mea: să vă vorbească ceea ce simte", a mai spus părintele Cleopa.
„Acest cor bărbătesc, cu vocea şi cu inima, atinge cerul şi sfinţeşte pământul"
Dacă vorbele părintelui s-au aşezat drept la sufletul credincioşilor, tot aşa şi cântările corului bărbătesc au stârnit lacrimi...Colindele şi cântecele lor patriotice au cutremurat biserica şi sufletele enoriaşilor care au aplaudat ca la un spectacol de gală un cor dumnezeiesc, cu un dirijor, Andrei şi el (Andrei Dragoş) cu har de istoric şi suflet de apostol, cu un solist de aur, Valer Zamfirescu, care a cucerit orădenii.
„Acest cor bărbătesc, cu vocea şi cu inima, atinge cerul şi sfinţeşte pământul", cum s-a exprimat părintele Cleopa în cuvântul de învăţătură.
Versurile superbului colind „Vin colindătorii" le-am publicat în revista OviDan, la „Cântarea zilei".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesaţi Galeria foto: Sfântul Apostol Andrei a fost sărbătorit cu mare cinste la el „acasă”!

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 16:43:03 Ora standard a Europei de Est