Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Mii de orădeni au venit în Piaţa Unirii să cinstească Ziua Naţională

Istoricul Viorel Faur: „Fără unire nu există viitor!

Mii de orădeni au venit în Piaţa Unirii să cinstească Ziua Naţională

Prin anunţurile publicate, Prefectura şi Primăria Oradea au scos luni (1 Decembrie) orădenii în stradă. Şi au venit cu miile în Piaţa Unirii, la statuia lui Mihai Viteazul unde s-a desfăşurat ceremonialul militar religios.

Un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat un Te-Deum, distinsul istoric Viorel Faur a marcat momentul 1 Decembrie 1918, iar dl prefect Claudiu Pop a prezentat mesajul primului-ministru Victor Ponta.
Dorinţa şi voinţa de a face bine...
„Este pentru noi acum un eveniment de excepţie prin intermediul căruia participăm în mod direct la marea sărbătoare naţională a ţării, la sublinierea însemnătăţii zilei de 1 Decembrie în istoria noastră... Până la baza ţării, la talpa ţării, cum s-a zis, toată lumea simţea că fără unire nu există viitor! Repet: Fără unire nu există viitor! Şi trebuie să admitem că ziua de 1 Decembrie este exact emblema acestei necesităţi profunde, umane şi istorice, în general...Problema noastră este de a înţelege o dată pentru totdeauna că peste interesele personale primează întotdeauna, atunci când faci activitate politică, atunci când eşti persoană publică şi ai răspunderi importante în stat, în calitatea respectivă reprezinţi interesul general. Te ocupi de destinele ţării şi laşi la o parte meschina, criticata atitudine de a pune mâna pe orice. Această pornire trebuie reprimată, pentru ca să se dezvolte înăuntru sentimentul acesta de a face bine public", a subliniat dl prof. univ. dr. Viorel Faur.
„Puterea stă în unire!"
Din mesajul primului-ministru Victor Ponta, am reţinut ideea centrală: „Ziua de astăzi trebuie să ne amintească tuturor că puterea stă în unire, iar unirea este posibilă doar dacă interesul naţional este pus înaintea oricărui interes particular".
Apoi, dl prefectul Claudiu Pop a înmânat drapelul naţional şi diplome de excelenţă unor persoane cu rezultate remarcabile în activitate. A urmat festivitatea de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia lui Mihai Viteazul. Alături de oficialii locali şi judeţeni, instituţii, partide politice şi asociaţii, au depus coroane şi jerbe elevi, studenţi şi cadre didactice, Inspectoratul Şcolar, Universitatea Oradea şi Universitatea Agora, reprezentanţi ai şcolilor, liceelor şi colegiilor orădene. Protagoniştii momentului artistic au fost tot cadre didactice, reunite în corul „Traian Moşoiu".
Parada militară a stârnit interesul general, dar mai ales i-a impresionat pe cei mici cărora nu le-a păsat de ploaia măruntă şi deasă ce se cernea din cer.
În vremuri de cumplită dezbinare, e bine că mai găsim motiv de sărbătoare şi de bucurie generală, dezinteresată! Cu siguranţă, 70-80 la sută din cei prezenţi luni în Piaţa Unirii din Oradea nu au venit la Ziua Naţională, pe ploaie, pentru ciolanul cu fasole!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (102 poze), accesaţi Galeria foto: Mii de orădeni au venit în Piaţa Unirii să cinstească Ziua Naţională.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 11 June 2023