Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Uniți în cuget și simțiri de Ziua Națională a României

La CN ,,Avram Iancu” din Ștei

Uniți în cuget și simțiri de Ziua Națională a României

În acest an, de 1 Decembrie, zi de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, întreaga comunitate locală şteiană a fost invitată să celebreze Marea Unire la CN ,,Avram Iancu" Ștei.

Au răspuns pozitiv invitației reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Primăriei și Consiliului Local Ștei, ai Spitalului Orășenesc, ai Poliției, Jandarmeriei și Pompierilor din Ștei. Acestora s-au alăturat toate instituțiile culturale și de învățământ din Ștei, și anume, Casa de Cultură „Miron Pompiliu", Clubul Copiilor și Elevilor, Grădinița cu Program Prelungit și Normal, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu", CT „Unirea" și CN „Avram Iancu".
Ziua a început cu primirea invitaților cu pâine și sare de elevii colegiului, îmbrăcați în costume populare. Pentru a intra în atmosfera de sărbătoare, toți cei care au trecut pragul colegiului au primit cocarde și stegulețe tricolore. Prima surpriză pe care gazdele au pregătit-o invitaţilor a fost inaugurarea steagului colegiului ce conține figura reprezentativă a eroului ardelean, Avram Iancu, dar și a drapelului României. Un sobor de preoți a ţinut o slujbă de sfințire a drapelelor, iar ridicarea lor pe catarg a fost însoțită de intonarea Imnului Național al României și de cel al colegiului de către corul școlii, coordonat de dl profesor Vasile Buhaș. A urmat discursul de bun venit al dlui director al CN ,,Avram Iancu", prof. Cristian Andru, care a vorbit despre importanța istorică și spirituală a Zilei de 1 Decembrie. Reprezentantul IȘJ Bihor, dna insp. gen. adj. Codruța Bogdan, a ținut să felicite inițiativa de a celebra acest eveniment național într-un cadru atât de larg. Seria discursurilor oficiale a fost încheiată de dl primar, Iulian Balaj, care ne-a introdus în atmosfera de sărbătoare și mândrie națională.
 ,,Maestrul de ceremonii", consilierul educativ Viorel Lucaciu, i-a invitat pe toți cei prezenți la Sala de festivități a colegiului pentru a asista la expoziția cu tema ,,Mândru că sunt român" și un spectacol artistic cu participarea tuturor instituțiile școlare și culturale din oraș.
Expoziția tematică a conținut materiale create de elevii colegiului: elevii clasei a VIII-a au conceput machete sub  îndrumarea  doamnei prof. Luminița Andru, desene și colaje sub coordonarea doamnei prof. Carmen Stanciu-Coroiu, dar și de copiii de la Clubul Copiilor și Elevilor care și-au adus contribuția prin obiecte de ceramică și costume tradiționale sau prin desene, aceștia fiind coordonați de prof. Marius Boc și prof. Raul Bocșe.
Spectacolul a fost deschis de prof. de istorie, Boloca Nicoleta , care printr-un discurs cu semnificație istorică, a arătat însemnătatea luptei românilor transilvăneni pentru unitatea națională și a vorbit despre importanţa creării României Mari în anul 1918, împlinindu-se astfel visul de veacuri al tuturor românilor.
Au urmat preşcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit, coordonați de dna director Lucreția Cearnău. Elevii de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu", coordonați de consilierul educativ, prof. Sanda Merce și bibliotecar, dna Ileana Tomescu, au susținut un scurt program artistic compus din cântece și poezii patriotice.
Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" a ținut să celebreze această zi prin două cântece interpretate de Paula Lezeu, sub îndrumarea dnei referent Iuliana Fodor și a d-lui referent Marius Dușe.
Clubul Copiilor și Elevilor ne-a încântat printr-un program artistic de cântece și dansuri populare, fiind coordonați de instructor Cornel Tomuțiu.
Colegiul Tehnic ,,Unirea" și-a adus contribuția la acest eveniment prin interpretarea a două cântece, elevii fiind îndrumați de consilierul educativ, prof. Adrian Gruie.
„România nu este doar pământul pe care calci, ci și cerul de deasupra lui"
Cei ce au încheiat manifestarea artistică au fost elevii de la colegiul nostru care, coordonați de doamna profesoară de istorie, Mihaela Zaha, au pregătit o piesă de teatru originală cu tema redescoperirea valorilor de cinste, demnitate și mândrie națională. Doamna profesor a conchis, spunând „România nu este doar pământul pe care calci, ci și cerul de deasupra lui". Elevii Mihaela Bogan și Carmina Pantea au cântat ,,Pe-al nostru steag e scris Unire", realizând un moment emoționant pentru auditoriu. La final, grupul de dansuri populare al școlii noastre, „Crăișorii Șteiului", coordonați de dl profesor Cristian Gavriș, au susținut un scurt program de jocuri populare, invitându-i pe toți cei prezenți, de la cel mai mic până la cel mai mare, să se prindă într-o mare horă a Unirii. Întregul eveniment a fost prezentat de elevii Diana Petran și Raul Fritea, care au mulțumit d-lor directori, prof. Cristian Andru și prof. Emanuel Coroiu, pentru efortul și implicarea în organizarea acestui eveniment.
Prof. Niculae Alina
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Uniți în cuget și simțiri de Ziua Națională a României.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 23 octombrie 2019

Poza zilei

Lansare album de debut - Adrian Bojan

Ziua de 3 noiembrie 2019 va încununa pentru solistul de muzică populară Adrian Bojan nu mai puțin de șase ani de stăruință și muncă.
Acesta își va lansa albumul de debut intitulat „Maica me când m-o făcut", în cadrul unui eveniment organizat de Asociația ,,Culanii" Sânnicolau Român, în satul natal al acestuia, Sânnicolau Român.