Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Curtea de Argeş este Oraş Regal

„Citim, deci existăm!”

Curtea de Argeş este Oraş Regal

Dacă tot e week-end, dl rector Ioan Dziţac ne oferă o nouă şansă în a lectura Revista de cultură „Curtea de la Argeş", numărul din decembrie.

Aşa după cum a anunţat redactorul-şef al publicaţiei, dl academician Gheorghe Păun, încă în luna iunie, acum municipiul Curtea de Argeş a devenit Oraş Regal, cu acte în regulă, cum se spune, cu diplomă care îi conferă acest înalt şi unic titlu de Oraş Regal în România anului 2014.
În rubrica Domnului Eminescu, aflăm că şi Eminescu a scris despre îndeletnicirea ruşinoasă de a plagia (în Timpul, din 14 ianuarie 1881), dar şi despre „ploaia de taxe noi pe care primăria (Bucureştilor) e în ajun de a le impune contribuabililor din capitală" (în Timpul, din 11 februarie 1881). Horia Bădescu pune punctul pe i, ca întotdeauna, spunând direct, scurt şi răspicat, fără pardon: Somnul raţiunii naşte proşti. „Un bun prieten, mare chirurg, socoteşte că prostia e starea naturală a omului. O afirmă cu nesmintită convingere de câte ori are prilejul, ba a şi scris despre aceasta (...). Prostia este în ultimă instanţă produsul lenei de a gândi. Căci proştii sunt puturoşii minţii", mai spune H.B.
Florin Horvath scrie Scurtă cronografie la naşterea şi evoluţia spiritualităţii geto-dacice; tot F.H. a publicat Legenda Marelui Zalmoxis. Întors de la Londra şi Paris, Ion Coja scrie despre Turner şi Picasso. Cristian Bădiliţă ţine să ne convingă că „Tatăl nostru" (Pater noster), rugăciunea domnească „reprezintă summa tuturor rugăciunilor care pot exista la nivelul fiinţei umane (...), care face legătura între pământ şi cer, între exprimabil şi inexprimabil". La rubrica Seniori ai culturii, pr. Daniel Grigore scrie despre profesorul universitar Radu Ştefan Vergatti în art. O viaţă dedicată zidirii. În rubrica Brâncoveanu 300, Doina Mândru publică Constantin Brâncoveanu și pilda bogatului mântuit. Pentru rubrica (sa) Nevoia de românism, Nicolae Melinescu a stat de vorbă cu acad. Mircea Malița. Acad. Arto Salomma ne povestește despre perioada studenției sale petrecută (ca student finlandez) în California anilor'50. În rubrica Istoria de lângă noi, Dragoș și Constanța Vaida ne împărtășesc Gânduri de 7 noiembrie (de la Aniversarea Marii Revoluții din Octombrie, ca invitați la Ambasada Uniunii Sovietice). „Îmi place Europa, dar iubesc România", afirmă Nicolae Badiu, cel care a scris România care contează, despre care ne vorbește Maria Mona Vîlceanu. Ca să aflăm cu cine se luptă N.B., suntem invitați să lecturăm textul „Preacurvia, doctrină politică națională". După un serial maraton în care ne-a prezentat China, punct cu punct, Ion Pătrașcu trage linie și adună, adică face bilanțul, subliniind Contribuții ale Chinei la civilizația omenirii (II). În Orizontul (său) SF, Mircea Opriță vorbește despre Sfincși, rasă, utopie decăzută. Dar câte și mai câte lucruri nu putem afla lecturând numărul din decembrie al Revistei de cultură „Curtea de la Argeș", la adresa cunoscută de acum: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan   

Trimite email

marţi, 29 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!