Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Diversitatea lingvistică și plurilingvismul

Săptămâna limbilor străine la C.T. „Traian Vuia

Diversitatea lingvistică și plurilingvismul

Venind în întâmpinarea Săptămânii limbilor străine, profesoarele din catedra de limbi străine de la C.T. „Traian Vuia" (prof. lb. engleză: Urs Marcela, Albu Anca, Avram Ioana; prof. lb. franceză: Drugaș Corina; prof. lb. germană: Cotuțiu Mariana) au organizat în cadrul orelor de curs diferite activități marcând acest eveniment.

Prof. Urs Marcela a realizat împreună cu elevii clasei a  X-a G o activitate prin care au celebrat diversitatea lingvistică și plurilingvismul. Această manifestare a avut ca obiectiv conștientizarea elevilor cu privire la importanța limbilor străine și sensibilizarea lor cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa. În cadrul activității, elevii au prezentat filmulețe despre țări precum Anglia, Franța și Germania, planșe cu  tema „Languages link us together" și au participat la un joc în cadrul căruia au răspuns la întrebări variate legate de limbile vorbite pe cuprinsul Europei.                
Prof. Anca Albu a realizat împreună cu elevii claselor a X-a F şi a XII-a E activităţi precum: o dezbatere legată de importanţa învăţării limbilor străine, crearea de postere şi prezentări PowerPoint. Printre obiectivele acestor activităţi se numără conştientizarea importanţei învăţării limbii engleze, o îmbunătăţire a abilităţilor de comunicare în limba engleză şi cunoaşterea unor aspecte ce ţin de cultura şi civilizaţia britanică.
În urma dezbaterii organizate, elevii au ajuns la următoarele concluzii în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii engleze: arată bine în CV-ul oricărei persoane, te ajută când călătoreşti sau să înţelegi mai bine cultura britanică sau americană. Unele dintre aceste idei s-au materializat în crearea unor postere. Prof. Avram Ioana în cadrul aceleiași săptămâni a desfășurat o activitate sub denumirea de „O călătorie de-a lungul Europei" joc de cultură generală cu elevii claselor a IX-a A şi a X-a A. S-au purtat discuții despre necesitatea învăţării a cel puţin două limbi străine, în scopul cunoaşterii culturii şi civilizaţiei celorlalte popoare europene. Ghicitori despre țările din U. E. (un elev da niște indicii, iar clasa trebuie să identifice  despre ce țară este vorba). Traducerea unor saluturi în cât mai multe limbi europene;
În Săptămâna limbilor moderne, în cadrul orelor de limba franceză, prof. Drugaș Corina a realizat la clasele a X-a G şi a XI-a H activități ce a stimulat creativitatea și imaginația copiilor, ajutându-i să înțeleagă că poezia este un mijloc creativ de expunere a gândurilor și sentimentelor, atât în română, cât și în franceză. Principalul obiectiv  a fost crearea de poezii în limba franceză pornind de la „cuvinte cheie" date de profesor. Activitatea a fost realizată în grupe de 4 elevi, pornind de la idei în limba română. Totodată copiii au primit informații despre marii poeți ai Franței și despre câteva din principalele frumuseți care fac din Franța o țară unică în lume.
 La ora de limba germană, elevii clasei a X-a F, împreună cu prof. Cotuțiu Mariana, au realizat o scurtă „călătorie" prin cele 3 țări vorbitoare de limba germană. Fiecare grup de elevi au prezentat câte un punct turistic din aceste țări. Manifestarea a avut ca scop familiarizarea elevilor cu limba germană, cu obiectivele cultural turistice importante din aceste țări, cu obiceiurile şi tradițiile. La sfârșitul orei, elevii au făcut o scurtă comparație între țara noastră și țările vorbitoare de limba germană, asemănări şi deosebiri, fiind subliniată interculturalitate, aprecierea valorilor şi spiritul european, prietenia şi armonia dintre naţiuni, ţări şi popoare.
Prof. Cotuțiu Mariana

Trimite email

luni, 21 octombrie 2019