Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diversitatea lingvistică și plurilingvismul

Săptămâna limbilor străine la C.T. „Traian Vuia

Diversitatea lingvistică și plurilingvismul

Venind în întâmpinarea Săptămânii limbilor străine, profesoarele din catedra de limbi străine de la C.T. „Traian Vuia" (prof. lb. engleză: Urs Marcela, Albu Anca, Avram Ioana; prof. lb. franceză: Drugaș Corina; prof. lb. germană: Cotuțiu Mariana) au organizat în cadrul orelor de curs diferite activități marcând acest eveniment.

Prof. Urs Marcela a realizat împreună cu elevii clasei a  X-a G o activitate prin care au celebrat diversitatea lingvistică și plurilingvismul. Această manifestare a avut ca obiectiv conștientizarea elevilor cu privire la importanța limbilor străine și sensibilizarea lor cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa. În cadrul activității, elevii au prezentat filmulețe despre țări precum Anglia, Franța și Germania, planșe cu  tema „Languages link us together" și au participat la un joc în cadrul căruia au răspuns la întrebări variate legate de limbile vorbite pe cuprinsul Europei.                
Prof. Anca Albu a realizat împreună cu elevii claselor a X-a F şi a XII-a E activităţi precum: o dezbatere legată de importanţa învăţării limbilor străine, crearea de postere şi prezentări PowerPoint. Printre obiectivele acestor activităţi se numără conştientizarea importanţei învăţării limbii engleze, o îmbunătăţire a abilităţilor de comunicare în limba engleză şi cunoaşterea unor aspecte ce ţin de cultura şi civilizaţia britanică.
În urma dezbaterii organizate, elevii au ajuns la următoarele concluzii în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii engleze: arată bine în CV-ul oricărei persoane, te ajută când călătoreşti sau să înţelegi mai bine cultura britanică sau americană. Unele dintre aceste idei s-au materializat în crearea unor postere. Prof. Avram Ioana în cadrul aceleiași săptămâni a desfășurat o activitate sub denumirea de „O călătorie de-a lungul Europei" joc de cultură generală cu elevii claselor a IX-a A şi a X-a A. S-au purtat discuții despre necesitatea învăţării a cel puţin două limbi străine, în scopul cunoaşterii culturii şi civilizaţiei celorlalte popoare europene. Ghicitori despre țările din U. E. (un elev da niște indicii, iar clasa trebuie să identifice  despre ce țară este vorba). Traducerea unor saluturi în cât mai multe limbi europene;
În Săptămâna limbilor moderne, în cadrul orelor de limba franceză, prof. Drugaș Corina a realizat la clasele a X-a G şi a XI-a H activități ce a stimulat creativitatea și imaginația copiilor, ajutându-i să înțeleagă că poezia este un mijloc creativ de expunere a gândurilor și sentimentelor, atât în română, cât și în franceză. Principalul obiectiv  a fost crearea de poezii în limba franceză pornind de la „cuvinte cheie" date de profesor. Activitatea a fost realizată în grupe de 4 elevi, pornind de la idei în limba română. Totodată copiii au primit informații despre marii poeți ai Franței și despre câteva din principalele frumuseți care fac din Franța o țară unică în lume.
 La ora de limba germană, elevii clasei a X-a F, împreună cu prof. Cotuțiu Mariana, au realizat o scurtă „călătorie" prin cele 3 țări vorbitoare de limba germană. Fiecare grup de elevi au prezentat câte un punct turistic din aceste țări. Manifestarea a avut ca scop familiarizarea elevilor cu limba germană, cu obiectivele cultural turistice importante din aceste țări, cu obiceiurile şi tradițiile. La sfârșitul orei, elevii au făcut o scurtă comparație între țara noastră și țările vorbitoare de limba germană, asemănări şi deosebiri, fiind subliniată interculturalitate, aprecierea valorilor şi spiritul european, prietenia şi armonia dintre naţiuni, ţări şi popoare.
Prof. Cotuțiu Mariana

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:15:35 Ora de vară a Europei de Est