Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mihaela Dindelegan şi-a lansat a 12-a carte de poezii într-un spectacol cu colinde

Seară de vis cu muzică şi poezie pe scena sălii „Florica Ungur”

Mihaela Dindelegan şi-a lansat a 12-a carte de poezii într-un spectacol cu colinde

Cerul s-a deschis şi norii s-au îndepărtat vineri, 12 decembrie 2014, pentru a primi în cetatea Împăratului vieţii glasurile pline de farmec ale copiilor din grupul Luscynia al Palatului Copiilor şi Elevilor din Oradea.

Reuniţi pe scena sălii de spectacole „Florica Ungur" alături de profesoara lor, Dana-Maria Oprescu, cei 54 de copii de la cursul de canto au dat tonul unei manifestări pline de lumină şi candoare printr-un colind încântător, care a oferit şi numele spectacolului: „Cu ler şi brad". În faţa unei săli arhipline din care nu au lipsit părinţi şi bunici, fraţi şi surori, dar şi oameni de cultură, poeţi, epigramişti, reprezentanţi ai vieţii sociale orădene, copiii au fost întâmpinaţi de un spiriduş vesel prin versurile unei poezii care face parte din volumul „Al vieţii Împărat", al autoarei Mihaela Dindelegan:
E locuinţa sfintelor mistere
În templul ce lumina a zămislit
Şi a făcut ca stelele în sfere
Să se rotească în gând fericit.
 
E locuinţa paşilor slăviţi
Care-n apus de stele au umblat
Fără a fi de noapte ocrotiţi
Şi fără ca-n lumină să fi aflat
 
Prieten pentru talpa lor măiastră.
S-au arătat de gând neosteniţi,
Şi în mişcare a cerului fereastră
S-a deschis pentru ei strigând: „Veniţi
 
Şi aduceţi armonia în mersul lin
Ce nu tresare în umbrele durerii
Şi nu se agită ca să ofere chin
Şi disperare în locul plăcerii!".
 
Plăcerea templul sfânt a împrejmuit
Şi un clipit de pleoapă n-a lăsat
Să cadă strălucirea ce-n zenit
Mai sus de stele clar s-a înălţat.
În timp ce în sală se auzeau în şoapte întrebări legate de identitatea spiriduşului care a avut o prestaţie încântătoare, răspunsul s-a putut auzi doar ulterior: este profesoara de teatru de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Otilia Bejan.
Momentele muzicale oferite de copii au lăsat apoi locul clipelor lirice în prezenţa autoarei Mihaela Dindelegan şi a volumului său de poezii şi colinde „Al vieţii Împărat", pe care l-a lansat cu acest prilej. De data aceasta, Mihaela a optat pentru o lansare de carte atipică, fără un prezidiu format din poeţi şi oameni de cultură care să facă aprecieri legate de cartea sa. „Ne aflăm aici împreună în această seară pentru a ne uni gândurile şi glasurile într-un buchet înălţător dedicat lui Dumnezeu şi Fiului Său, Iisus, a cărui naştere urmează să o sărbătorim. Cartea de faţă reprezintă şi ea un omagiu la adresa Celui pe care eu Îl numesc Împăratul vieţii, prin urmare vreau să las versurile să vorbească despre El şi nu oamenii să vorbească despre mine", a spus Mihaela, cuprinzând totuşi cu privirea oamenii de cultură şi poeţii aflaţi în sală, cărora le-a şi mulţumit pentru prezenţa lor. Pe lângă un fragment dintr-un poem mai lung aflat în carte, Mihaela a citit şi o poezie pe care a scris-o chiar vineri, înainte de lansare, şi care continuă ideile inserate în volumul „Al vieţii Împărat":
 
Pe braţul dragostei purtată
Spre Împăratul vieţii mele
Mă simt acum încă o dată,
Dar nu mă poartă prin cer stele,
 
Ci braţul El şi l-a lăsat
Să mă apuce cu încântare,
Să mă conducă neîncetat
Şi să mă poarte sus în zare
 
Spre cerul ochilor Săi vii,
Ca-n inima Lui să păşesc
Prin privirile-mi de foc, mii,
Pe care i le dăruiesc.
(poezia „Pe braţul dragostei")
Seara a continuat în aceeaşi atmosferă, cu melodii interpretate de copii şi cu poezii recitate de spiriduş, cu momente hazlii şi cu multe aplauze. Poate că cea mai mare fericire a părinţilor aflaţi în sală a constituit-o faptul că în faţa scenei cei mici s-au adunat şi au început să danseze singuri, oferind o imagine de vis pentru oricare privitor. Preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, doamna Angela Pop, a reinvitat-o în scenă pe Mihaela pentru a-i oferi, alături de cuvintele sale încântătoare, un buchet de flori în numele organizaţiei pe care o reprezintă şi a preşedintelui de onoare al acesteia, doamna Mioriţa Săteanu, organizaţie la care Mihaela ocupă de puţin timp funcţia de vicepreşedinte. În final, membrii grupului Luscynia au primit prin intermediul spiriduşului câte un cadou de sărbători.
Roxana Popescu

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:30:58 Ora de vară a Europei de Est