Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Mihaela Dindelegan şi-a lansat a 12-a carte de poezii într-un spectacol cu colinde

Seară de vis cu muzică şi poezie pe scena sălii „Florica Ungur”

Mihaela Dindelegan şi-a lansat a 12-a carte de poezii într-un spectacol cu colinde

Cerul s-a deschis şi norii s-au îndepărtat vineri, 12 decembrie 2014, pentru a primi în cetatea Împăratului vieţii glasurile pline de farmec ale copiilor din grupul Luscynia al Palatului Copiilor şi Elevilor din Oradea.

Reuniţi pe scena sălii de spectacole „Florica Ungur" alături de profesoara lor, Dana-Maria Oprescu, cei 54 de copii de la cursul de canto au dat tonul unei manifestări pline de lumină şi candoare printr-un colind încântător, care a oferit şi numele spectacolului: „Cu ler şi brad". În faţa unei săli arhipline din care nu au lipsit părinţi şi bunici, fraţi şi surori, dar şi oameni de cultură, poeţi, epigramişti, reprezentanţi ai vieţii sociale orădene, copiii au fost întâmpinaţi de un spiriduş vesel prin versurile unei poezii care face parte din volumul „Al vieţii Împărat", al autoarei Mihaela Dindelegan:
E locuinţa sfintelor mistere
În templul ce lumina a zămislit
Şi a făcut ca stelele în sfere
Să se rotească în gând fericit.
 
E locuinţa paşilor slăviţi
Care-n apus de stele au umblat
Fără a fi de noapte ocrotiţi
Şi fără ca-n lumină să fi aflat
 
Prieten pentru talpa lor măiastră.
S-au arătat de gând neosteniţi,
Şi în mişcare a cerului fereastră
S-a deschis pentru ei strigând: „Veniţi
 
Şi aduceţi armonia în mersul lin
Ce nu tresare în umbrele durerii
Şi nu se agită ca să ofere chin
Şi disperare în locul plăcerii!".
 
Plăcerea templul sfânt a împrejmuit
Şi un clipit de pleoapă n-a lăsat
Să cadă strălucirea ce-n zenit
Mai sus de stele clar s-a înălţat.
În timp ce în sală se auzeau în şoapte întrebări legate de identitatea spiriduşului care a avut o prestaţie încântătoare, răspunsul s-a putut auzi doar ulterior: este profesoara de teatru de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Otilia Bejan.
Momentele muzicale oferite de copii au lăsat apoi locul clipelor lirice în prezenţa autoarei Mihaela Dindelegan şi a volumului său de poezii şi colinde „Al vieţii Împărat", pe care l-a lansat cu acest prilej. De data aceasta, Mihaela a optat pentru o lansare de carte atipică, fără un prezidiu format din poeţi şi oameni de cultură care să facă aprecieri legate de cartea sa. „Ne aflăm aici împreună în această seară pentru a ne uni gândurile şi glasurile într-un buchet înălţător dedicat lui Dumnezeu şi Fiului Său, Iisus, a cărui naştere urmează să o sărbătorim. Cartea de faţă reprezintă şi ea un omagiu la adresa Celui pe care eu Îl numesc Împăratul vieţii, prin urmare vreau să las versurile să vorbească despre El şi nu oamenii să vorbească despre mine", a spus Mihaela, cuprinzând totuşi cu privirea oamenii de cultură şi poeţii aflaţi în sală, cărora le-a şi mulţumit pentru prezenţa lor. Pe lângă un fragment dintr-un poem mai lung aflat în carte, Mihaela a citit şi o poezie pe care a scris-o chiar vineri, înainte de lansare, şi care continuă ideile inserate în volumul „Al vieţii Împărat":
 
Pe braţul dragostei purtată
Spre Împăratul vieţii mele
Mă simt acum încă o dată,
Dar nu mă poartă prin cer stele,
 
Ci braţul El şi l-a lăsat
Să mă apuce cu încântare,
Să mă conducă neîncetat
Şi să mă poarte sus în zare
 
Spre cerul ochilor Săi vii,
Ca-n inima Lui să păşesc
Prin privirile-mi de foc, mii,
Pe care i le dăruiesc.
(poezia „Pe braţul dragostei")
Seara a continuat în aceeaşi atmosferă, cu melodii interpretate de copii şi cu poezii recitate de spiriduş, cu momente hazlii şi cu multe aplauze. Poate că cea mai mare fericire a părinţilor aflaţi în sală a constituit-o faptul că în faţa scenei cei mici s-au adunat şi au început să danseze singuri, oferind o imagine de vis pentru oricare privitor. Preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, doamna Angela Pop, a reinvitat-o în scenă pe Mihaela pentru a-i oferi, alături de cuvintele sale încântătoare, un buchet de flori în numele organizaţiei pe care o reprezintă şi a preşedintelui de onoare al acesteia, doamna Mioriţa Săteanu, organizaţie la care Mihaela ocupă de puţin timp funcţia de vicepreşedinte. În final, membrii grupului Luscynia au primit prin intermediul spiriduşului câte un cadou de sărbători.
Roxana Popescu

Trimite email

marţi, 11 august 2020