Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a răspuns PREZENT la Ora de Programare

Vineri, în cadrul mișcării mondiale Hour of Code,

Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a răspuns PREZENT la Ora de Programare

Vineri, 12 decembrie 2014, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea a răspuns PREZENT în cadrul mișcării mondiale Hour of Code (Ora de Programare), la acţiunea susţinută la nivel global de şefi de state, firme din domeniul IT, specialişti în domeniul informaticii, oameni de cultură etc.

Activitatea, organizată de Catedra de Informatică a colegiului, a fost sprijinită de Microsoft România, care şi-a delegat un reprezentant la Ora de Programare de la „Gojdu", pe doamna Laura Savu, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu", fiind, aşa după cum am mai scris, şcoală din Portofoliul Microsoft.
„O să ne jucăm programând sau programăm jucându-ne"
Întâlnirea cu reprezentatul Microsoft România s-a desfăşurat, la ora 13.00, în Amfiteatrul colegiului.
Prezentând-o pe doamna Laura Savu, dl profesor Adrian Niţă, gazda evenimentului, a amintit agenda manifestărilor locale din cadrul evenimentului: „după întâlnirea cu doamna Laura Savu, specialistul şi delegatul din partea Microsoft România, care ne va prezenta evenimentul care se desfăşoară la această oră la nivel mondial, veţi putea pune întrebări doamnei, după care ne vom retrage în cabinete şi o să ne jucăm programând sau programăm jucându-ne", a conchis dl profesor Adrian Niţă.
Pentru început, doamna Laura Savu s-a arătat impresionată de cele cinci cabinete de informatică şi de dotarea lor, „aşa încât aveţi şansa să puteţi lucra fiecare la calculatorul lui la laborator şi mă bucur pentru voi. Eu sunt aici pentru a susţine evenimentul Ora de Cod, Ora de Programare din partea Microsoft România. Este un program care se desfăşoară în toată lumea şi sunt toţi elevii încurajaţi să participe la acest eveniment. Să afle cât mai multe despre programare. Evenimentul nu este susţinut numai de Microsoft, ci de toate firmele din IT şi important este ca Ora de Programare să fie introdusă în cât mai multe şcoli, pentru că a ajuns, a devenit, oarecum, ceva ce ţine de cultura generală", a precizat specialistul Microsoft.
Preţ de câteva zeci de minute, doamna Laura Savu a prezentat oportunităţile pe care le au elevii de a se afirma în acest domeniu, de a fi luaţi în seamă de către firmele de IT: participări la concursuri şi olimpiade, realizarea de softuri şi publicarea lor în „magazinele" virtuale ale firmelor de profil.
Întâlnirea nu a fost deloc un monolog sau o prelegere, ci o activitate interactivă, elevii fiind în permanenţă provocaţi, „traşi de limbă", iar la final discuţiile au devenit, pe alocuri, incitante, gojdiştii dorind să afle cum ar putea ajunge să lucreze la Microsoft chiar înainte de a accede în învăţământul superior.
Părăsind Amfiteatrul, elevii prezenţi la discuţii  s-au retras în cabinetele de informatică. Gimnaziştii erau deja pe poziţii.
Cu toţii, indiferent de vârstă, au avut de rezolvat jocuri care au conţinut elemente de programare: cei din gimnaziu s-au jucat cu „Angry Birds"; clasele IX-X s-au jucat cu „Elsa din Arendelle"; clasele XI-XII s-au jucat cu „Flappy".
La evenimentul de vineri de la „Gojdu" au participat 120 de elevi din clasele V-XII.
În final, toţi elevii participanţi la Ora de Programare au primit diplome de participare.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a răspuns PREZENT la Ora de Programare.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:28:14 Ora de vară a Europei de Est