Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Duminică, la Catedrala cu Lună, Poveste de Crăciun

Elevii îndrumaţi de d-na prof. Alina Deliman au prezentat

Duminică, la Catedrala cu Lună, Poveste de Crăciun

În acea vreme, Bethleemul era în fierbere. Târgul era plin de oameni care se grăbeau, se împingeau să ocupe câte o gazdă și să-și termine treburile importante pentru care fuseseră chemați de conducătorii vremii în acest oraș.... Nimeni nu a luat seama la bărbatul grijuliu și femeia însărcinată care tocmai sosiseră, căutând și ei un loc în care să înnopteze...

Povestea Mariei și a lui Iosif, a Nașterii Mântuitorului, a fost pusă în scenă de un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu", ca o fructificare a parteneriatului dintre școală și Biserica cu Lună. Protagoniștii serbării au fost elevii clasei a V-a A, conduși de doamna profesor de religie Alina Deliman.
Astfel, inimoșii copii au adus în scenă personajele vremii: Fecioara Maria - Bud-Popa Oana, Iosif - Vancea Alexandru, Hangiul\Moș Crăciun - Medeșan Vlad, Femeia hangiului - Nan Paula, Păstorii: Țon Șerban, Szekely Alexandru, Barani Darius, Irod - Baicu Andrei, Gașpar - Popa Bogdan, Baltazar - Lupuț Alexandru, Melchior - Munteanu Ștefan, Îngerul - Pop Iarina, Povestitorul - Criste Denisa, Copiii - Zaha Cosmina, Săteanu Alexia.
Cu căldura-i binecunoscută, părintele Ioan Codorean a fost cel care a deschis serbarea, intrând în dialog cu povestitorul și introducând publicul în povestea care avea să înceapă. O liniște deplină a cuprins întreaga biserică... În public se aflau copii, credincioșii Bisericii cu Lună, colegii micilor „actori", profesori, părinți și bunici; o comunitate caldă, care avea să întărească parcă legătura familie - școală - biserică, a apreciat reprezentația copiilor prin aplauze și felicitări adresate tuturor celor implicați: elevi, părinți, profesori și preoți deopotrivă.
Talentul Cosminei Zaha a înmuiat inimile auditoriului când, cu vocea sa de înger, a chemat întreaga lume să-și deschidă sufletul pentru a cânta Pruncului drag...
„E înghețat pământul și pădurea
Străluce-n razele lunii târzii
În noaptea asta îngerii coboară
Veniți cu toții să-i primim, copii.
Cu lerui ler, cu nuci și cozonac
Cântăm leru-i ler, cântăm Pruncului drag".
Slujitorii sfântului altar, părinții Dumitru Megheșan, Ioan Coroban, Teodor Cristea și Ioan Codorean, au fost generoși cu „colindătorii" care le-au prezentat sceneta. În loc de nuci și cozonaci, dumnealor i-au cinstit cu dulciuri, cărți de rugăciuni, calendare și iconițe, invitându-i să revină și în anii următori.
Cu gândul la Pruncul Iisus, mulțumind lui Dumnezeu pentru ajutorul acordat și însuflețiți de frumusețea momentului, am pornit spre casele noastre lăsând în urmă  speranța că un crâmpei din sufetul nostru a ajuns la Cel Care ne-a adus pe toți laolaltă în prag de Mare Praznic Împărătesc.
Prof. Alina Deliman & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (45 de poze), accesaţi Galeria foto: Duminică, la Catedrala cu Lună, Poveste de Crăciun.   

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:34:58 Ora de vară a Europei de Est