Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione

Duminică,

Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione

„Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul!"

Duminică, 14 decembrie 2014, la Liceul Don Orione din Oradea, în sala de sport şi activităţi plină de părinţi, rudenii şi prieteni, elevii claselor primare şi gimnaziale, dar şi celelalte grupuri de tineri afiliate Centrului Don Orione: cercetaşii (scout) şi Oratoriul, au sărbătorit Naşterea Domnului prin cântece, jocuri şi un program artistic însufleţit care a fost foarte apreciat de public.
Programul a fost deschis de grupul de tineri şi copii, din Oratoriul „Sfântul Luigi Orione" şi din Scout, care i-au colindat pe cei prezenţi. Au urmat cei mai mici cercetaşi: Lupişorii, Mămăruţele şi Castorii, îndrumaţi de coordonatoarele Alina Vâşcan, Halasz Alexandra şi Florina Ghiţ, şi au oferit un concert de colinde şi un dans al fulgilor de nea, dorind să simbolizeze curăţenia din suflete cu care trebuie întâmpinată Naşterea Mântuitorului.
Apoi au urcat pe scenă elevii clasei a III-a, îndrumaţi de doamna profesoară Ileana Szilagyi, care au dansat şi au interpretat cu talent şi emoţie cântece de Crăciun, precum „Noapte de vis", „Cu ler şi brad", „Tu te cobori din Ceruri", „Luminează" şi „Inima va cânta".
Lor le-au urmat cei mai mici elevi, din clasele pregătitoare A şi B, care, sub coordonarea doamnelor învăţătoare Bene Monica, Mermeze Simina şi a doamnei profesoare Moga Teodora, au vestit şi ei apropiata Naştere a lui Cristos printr-un frumos program artistic.
Pe scenă au urcat apoi elevii clasei a II-a, îndrumaţi de doamna învăţătoare Janina Chinde, care au colindat şi au interpretat o scenetă despre Naşterea Domnului, subliniind virtuţile exemplare ale Sfintei Familii.
Lor le-au urmat colindătorii din clasele I A şi I B, îndrumaţi de doamnele profesoare Laura Bochiş şi Raluca Sabău, şi clasa a IV-a, îndrumată de doamna profesoară Iohana Florentina Păscar şi de doamna profesoară Teodora Moga, care au transmis prin colindele şi dansurile interpretate emoţia apropierii marii sărbători.
Elevii clasei a V-a au ilustrat o parte a adevăratei semnificaţii a Crăciunului interpretând o scenetă în care au prezentat o situaţie des întâlnită în zilele noastre: un copil care creşte fără părinţi, lipsit de iubire, suferă şi suportă cu greu fericirea celor care au o familie iubitoare, dar el trebuie acceptat şi integrat în societate, pentru că tocmai acesta este mesajul Crăciunului: să avem grijă de cei singuri şi necăjiţi şi să le oferim dragostea noastră, aşa cum şi Mântuitorul ne-o oferă pe a Lui.
După sceneta interpretată cu aplomb de către cei mai mici elevi de gimnaziu a venit rândul Corului Liceului Don Orione să încânte spectatorii şi să transmită un strop din magia Crăciunului. Îndrumaţi de doamna profesoară Nicoleta Arendaş, ei au interpretat colindele „Noi în seara de Crăciun", „Florile dalbe", „Legănelul lui Isus", „E ajun de Crăciun" şi cântecul „Adeste fideles". După momentul coral a urmat şi o solistă, eleva Roxana Igna din clasa a IX-a A, care a cântat colindul „Sara Crăciunului nost".
Elevii clasei a VI-a, îndrumaţi de inimosul lor diriginte, părintele Mihai Fechetă, au interpretat sceneta „Fuga în Egipt", ilustrând puterea credinţei şi minunile care au însoţit viaţa Mântuitorului încă de la Naşterea Sa.
După cântece şi scenete, a urmat şi un moment poetic, oferit de elevi ai clasei a VIII-a, îndrumaţi de doamna profesoară Ioana Rittinger, care au recitat din creaţia unor poeţi români, ilustrând dragostea pentru oameni a lui Cristos şi a Fecioarei Maria şi gratitudinea noastră faţă de Mântuitor şi Sfânta Familie.
Consiliul Elevilor de la Liceul Don Orione a oferit o scenetă foarte animată şi apreciată de public, în care a arătat că adesea uităm adevărata semnificaţie a Crăciunului, care este grija faţă de aproapele nostru, deturnaţi fiind de ispite materialiste şi de egoism. Ei au transmis celor prezenţi că, nu numai de Crăciun, trebuie să fim generoşi cu cei mai puţin fericiţi, cu cei în nevoie, şi să le oferim o rază de speranţă.
Tot prin momente de teatru şi printr-un program de cântece vesele şi pilduitoare au transmis acest mesaj şi membrii grupului Reparto de la scout, arătând cum nu trebuie să petrecem Crăciunul, adică în haos şi excese materiale. Grupul de cercetaşi Clan-Foc a interpretat şi el o scenetă în care a dat exemple de fapte bune pe care le poate face oricine, indiferent de vârstă, dacă este atent la problemele celor din jur.
După programul artistic emoţionant oferit de elevi şi de membrii grupurilor afiliate Centrului Don Orione din Oradea, a urmat un moment de muzică şi dans, pregătit de copiii şi tinerii de la Oratoriu, la care au participat toţi cei prezenţi. În final a sosit şi surpriza mult aşteptată: Moş Crăciun a sosit şi a urcat pe scenă cu un sac uriaş, din care a oferit cadouri tuturor copiilor din sală. Conducerea liceului, domnul director Alexandru Stoica, domnul manager Miheller Martin, şi membrii Congregaţiei Don Orione: părintele Mihai Fechetă, monseniorul Florian Gui, fraţii Cătălin şi Gabriel, le-au mulţumit celor prezenţi şi le-au urat un Crăciun fericit, animat de dragoste şi grijă creştinească pentru toţi cei din jurul nostru.
(Pr. Mihai Fechetă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 12:55:01 Ora de vară a Europei de Est