Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione

Duminică,

Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione

„Nu vă temeţi, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul!"

Duminică, 14 decembrie 2014, la Liceul Don Orione din Oradea, în sala de sport şi activităţi plină de părinţi, rudenii şi prieteni, elevii claselor primare şi gimnaziale, dar şi celelalte grupuri de tineri afiliate Centrului Don Orione: cercetaşii (scout) şi Oratoriul, au sărbătorit Naşterea Domnului prin cântece, jocuri şi un program artistic însufleţit care a fost foarte apreciat de public.
Programul a fost deschis de grupul de tineri şi copii, din Oratoriul „Sfântul Luigi Orione" şi din Scout, care i-au colindat pe cei prezenţi. Au urmat cei mai mici cercetaşi: Lupişorii, Mămăruţele şi Castorii, îndrumaţi de coordonatoarele Alina Vâşcan, Halasz Alexandra şi Florina Ghiţ, şi au oferit un concert de colinde şi un dans al fulgilor de nea, dorind să simbolizeze curăţenia din suflete cu care trebuie întâmpinată Naşterea Mântuitorului.
Apoi au urcat pe scenă elevii clasei a III-a, îndrumaţi de doamna profesoară Ileana Szilagyi, care au dansat şi au interpretat cu talent şi emoţie cântece de Crăciun, precum „Noapte de vis", „Cu ler şi brad", „Tu te cobori din Ceruri", „Luminează" şi „Inima va cânta".
Lor le-au urmat cei mai mici elevi, din clasele pregătitoare A şi B, care, sub coordonarea doamnelor învăţătoare Bene Monica, Mermeze Simina şi a doamnei profesoare Moga Teodora, au vestit şi ei apropiata Naştere a lui Cristos printr-un frumos program artistic.
Pe scenă au urcat apoi elevii clasei a II-a, îndrumaţi de doamna învăţătoare Janina Chinde, care au colindat şi au interpretat o scenetă despre Naşterea Domnului, subliniind virtuţile exemplare ale Sfintei Familii.
Lor le-au urmat colindătorii din clasele I A şi I B, îndrumaţi de doamnele profesoare Laura Bochiş şi Raluca Sabău, şi clasa a IV-a, îndrumată de doamna profesoară Iohana Florentina Păscar şi de doamna profesoară Teodora Moga, care au transmis prin colindele şi dansurile interpretate emoţia apropierii marii sărbători.
Elevii clasei a V-a au ilustrat o parte a adevăratei semnificaţii a Crăciunului interpretând o scenetă în care au prezentat o situaţie des întâlnită în zilele noastre: un copil care creşte fără părinţi, lipsit de iubire, suferă şi suportă cu greu fericirea celor care au o familie iubitoare, dar el trebuie acceptat şi integrat în societate, pentru că tocmai acesta este mesajul Crăciunului: să avem grijă de cei singuri şi necăjiţi şi să le oferim dragostea noastră, aşa cum şi Mântuitorul ne-o oferă pe a Lui.
După sceneta interpretată cu aplomb de către cei mai mici elevi de gimnaziu a venit rândul Corului Liceului Don Orione să încânte spectatorii şi să transmită un strop din magia Crăciunului. Îndrumaţi de doamna profesoară Nicoleta Arendaş, ei au interpretat colindele „Noi în seara de Crăciun", „Florile dalbe", „Legănelul lui Isus", „E ajun de Crăciun" şi cântecul „Adeste fideles". După momentul coral a urmat şi o solistă, eleva Roxana Igna din clasa a IX-a A, care a cântat colindul „Sara Crăciunului nost".
Elevii clasei a VI-a, îndrumaţi de inimosul lor diriginte, părintele Mihai Fechetă, au interpretat sceneta „Fuga în Egipt", ilustrând puterea credinţei şi minunile care au însoţit viaţa Mântuitorului încă de la Naşterea Sa.
După cântece şi scenete, a urmat şi un moment poetic, oferit de elevi ai clasei a VIII-a, îndrumaţi de doamna profesoară Ioana Rittinger, care au recitat din creaţia unor poeţi români, ilustrând dragostea pentru oameni a lui Cristos şi a Fecioarei Maria şi gratitudinea noastră faţă de Mântuitor şi Sfânta Familie.
Consiliul Elevilor de la Liceul Don Orione a oferit o scenetă foarte animată şi apreciată de public, în care a arătat că adesea uităm adevărata semnificaţie a Crăciunului, care este grija faţă de aproapele nostru, deturnaţi fiind de ispite materialiste şi de egoism. Ei au transmis celor prezenţi că, nu numai de Crăciun, trebuie să fim generoşi cu cei mai puţin fericiţi, cu cei în nevoie, şi să le oferim o rază de speranţă.
Tot prin momente de teatru şi printr-un program de cântece vesele şi pilduitoare au transmis acest mesaj şi membrii grupului Reparto de la scout, arătând cum nu trebuie să petrecem Crăciunul, adică în haos şi excese materiale. Grupul de cercetaşi Clan-Foc a interpretat şi el o scenetă în care a dat exemple de fapte bune pe care le poate face oricine, indiferent de vârstă, dacă este atent la problemele celor din jur.
După programul artistic emoţionant oferit de elevi şi de membrii grupurilor afiliate Centrului Don Orione din Oradea, a urmat un moment de muzică şi dans, pregătit de copiii şi tinerii de la Oratoriu, la care au participat toţi cei prezenţi. În final a sosit şi surpriza mult aşteptată: Moş Crăciun a sosit şi a urcat pe scenă cu un sac uriaş, din care a oferit cadouri tuturor copiilor din sală. Conducerea liceului, domnul director Alexandru Stoica, domnul manager Miheller Martin, şi membrii Congregaţiei Don Orione: părintele Mihai Fechetă, monseniorul Florian Gui, fraţii Cătălin şi Gabriel, le-au mulţumit celor prezenţi şi le-au urat un Crăciun fericit, animat de dragoste şi grijă creştinească pentru toţi cei din jurul nostru.
(Pr. Mihai Fechetă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Serbarea Crăciunului la Liceul Don Orione.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:27:05 Ora de vară a Europei de Est