Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Concursul „Crăciunaşul”, ediţia a IV-a

Marţi, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”

Concursul „Crăciunaşul”, ediţia a IV-a

Marţi, 16 decembrie 2014, în amfiteatrul bibliotecii a avut loc premierea participanţilor la concurs „Crăciunaşul", ediţia a IV-a, concurs naţional pentru preşcolari şi şcolari (clasele I-VIII).

Secţia pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Kids Heaven, Grădiniţa „Veselă" şi Asociaţia „Salvaţi Copiii" Iaşi, a organizat concursul „Crăciunaşul", cu scopul cultivării calităţilor umane ale copiilor, sensibilizarea faţă de cei nevoiaşi şi apropierea de Sfânta sărbătoare a Crăciunului.
Au participat elevi din clasele: pregătitoare A, I A, a II-a A, a III-a A, B, C şi a IV-a A de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", îndrumaţi de prof. Muscaş Ana, Hepuţiu Iuliana, Chişiu Ioana, Brege Elena Viorica, Tirpe Maria Eva, Selegean Alina, Pintea Adriana şi Hera Florica,  preşcolari din grupa mijlocie A, grupa mare A şi grupa germană A de la Grădiniţa Nr. 45 - „Ion Creangă" (prof. Niulaş Mariana, Indrie Tunde, Olar Livia, Tăut Anca, Caba Sanda şi Ciocan Rodica - directorul grădiniţei), elevi din clasa I-a de la Şcoala Gimnazială „Dacia (coordonaţi de prof. Fabian Simona), elevi din clasa I şi a III-a de la Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba" din Lugaşu de Jos (însoţiţi de prof. Bondar Simona şi Gavriluţ Simona), fraţii Albuţ-Dana Cosmin şi Albuţ-Dana Rareş de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" şi elevi de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" (coordonaţi de prof. Marcu Patricia).
Copiii participanţi au avut de redactat/desenat o scrisoare adresată lui Moş Crăciun, fiecare exprimându-şi urările de bine pentru Moşul cel bun şi drag, dar şi dorinţe pentru seara de Crăciun. Elevul Popan Yannis de la Liceul Teologic Ortodox doreşte, în primul rând, sănătate pentru părinţii săi, dar şi pentru copiii bolnavi, hrană celor flămânzi, îmbrăcăminte celor goi, înţelepciune conducătorilor statelor lumii, pentru a păstra pacea în lume. Lucrările pot fi văzute pe holul secţiei pentru copii şi tineret a bibliotecii.
La eveniment au fost invitaţi elevi de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", coordonaţi de prof. Lung Doina (ei au fost acompaniaţi de un grup de lăutari), elevi de la Şcoala Gimnazială Internaţională „Agora" (coordonaţi de conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, prof. Maria Agape, Crina Miere, Aromanesei Michaela şi Popa Adina) şi eleva Oprea Daria, concurentă la Next Star 2014, care ne-au încântat cu programul lor de colinde.
Toţi copiii au primit premii şi diplome, iar cadrele didactice implicate, diplome şi adeverinţe.
Mariana Barna & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (50 de poze), accesaţi Galeria foto: Concursul  „Crăciunaşul”, ediţia a IV-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023