Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”

Marţi, la Era Shopping Park Oradea

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”

Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman", Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Consiliul Județean Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române, Palatul Copiilor și Elevilor şi Era Shopping Park Oradea - gazda evenimentului, au organizat marţi, 16 decembrie 2014, la Era Shopping Park, cea de-a X-a ediție a Festivalului judeţean de colinde „Noi umblăm a colinda".

Festivalul-concurs a fost structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii din localitate) şi Colinde de largă circulaţie şi a fost jurizat de o comisie formată din: dl Crăciun Parasca, folclorist (preşedintele juriului), inspector şcolar Daniela Duma, inspector şcolar Florin Negruţiu, pr. prof. Octavian Rusu - protopopul Oradiei, pr. prof. Radu Rus, vicar Episcopia Ortodoxă, pr. Simion Goga, inspector Episcopia Ortodoxă, pr. lect. univ. dr. Viorel popa, director al Departamentului de Teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman", prof. Dan Peter, directorul Palatului Copiilor și Elevilor şi ec. Viorica Cherteş, preşedintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe.
La orele amiezii, pe pietonală a avut loc o paradă a costumelor la care au participat formaţiile înscrise în concurs, iar de la 15.30, formaţiile s-au întrecut pe scena de sub cupola Era Shopping Park; la actuala ediţie s-au prezentat: grupuri şi rapsozi populari, reprezentând Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman" Aleşd, Colegiul Tehnic „Traian Vuia", Colegiul Tehnic „Transilvania", Liceul Tehnologic „Horea" Marghita, Liceul Tehnologic „Vasile Voiculescu", Liceul Tehnologic Dobrești şi structurile acestuia: Şcoala Gimnazială Hidișel de Dobrești, Școala Gimnazială Luncasprie şi Școala Gimnazială Topa de Sus; Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Liceul Teoretic Bratca, cu structura Școala Gimnazială Beznea, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Școala Gimnazială „Oltea Doamna", Școala Gimnazială Brusturi, Școala Gimnazială Budureasa, Școala Gimnazială Bunteşti, Școala Gimnazială Butani, Școala Gimnazială Căbești, Școala Gimnazială Lunca, cu structura Școala Gimnazială Suștiu; Școala Gimnazială Nr. 1 Balc, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, şi structura acesteia Școala Gimnazială Remeți; Școala Gimnazială Chijic şi structura acesteia Școala Gimnazială Bucuroaia; Școala Gimnazială Pietroasa, Școala Gimnazială Pomezeu, Școala Gimnazială Răbăgani, Școala Gimnazială Roșia şi Școala Gimnazială Sânnicolau Român.
În  cadrul festivalului au susținut un microrecital  Corul „Diacon Nicolae Firu" al Liceului  Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", condus de arhidiacon Lakatos Ștefan, Grupul „Florile Bihorului" de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal, respectiv un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman" a Universităţii din Oradea.
Premiile festivalului
Categoria înv. primar
Școala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" Oradea: Locul I
Școala Gimnazială Lunca, structura Școala Gimnazială Suștiu: Locul I
Categoria gimnaziu
Liceul Tehnologic Dobrești, structura Școala Gimnazială Luncasprie: Locul I
Liceul Tehnologic Dobrești, structura Școala Gimnazială Topa de Sus: Locul I
Liceul Teoretic Bratca, structura Școala Gimnazială Beznea: Locul I
Școala Gimnazială Butani: Locul I
Școala Gimnazială nr. Chijic, structura Școala Gimnazială Bucuroaia: Locul I
Școala Gimnazială Pietroasa: Locul I
Școala Gimnazială Roșia: Locul I
Școala Gimnazială nr. 1 Balc: Locul I
Liceul Tehnologic Dobrești, structura Școala Gimnazială Hidișel de Dobrești: Locul II
Școala Gimnazială "Oltea Doamna" Oradea: Locul II
Școala Gimnazială Budureasa: Premiul II
Școala Gimnazială Căbești: Locul II
Școala Gimnazială Husasău de Tinca: Locul II
Școala Gimnazială nr. 1 Bulz: Premiul II
Școala Gimnazială nr. Chijic: Locul II
Școala Gimnazială Răbăgani: Locul II
Școala Gimnazială Sânicolau Român: Locul III
Școala Gimnazială Brusturi: Premiul III
Școala Gimnazială Pomezeu: Locul III
Școala Gimnazială nr. 1 Bulz, structura Școala Gimnazială Remeți: Premiul III
Categoria liceu
Liceul Tehnologic Dobrești: Locul I
Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Alesd: Locul I
Colegiul Național "Iosif. Vulcan" Oradea: Locul II
Colegiul Tehnic "Transilvania" Oradea Locul II
Liceul Tehnologic "Horea" Marghita: Locul II
Liceul Tehnologic "Vasile Voiculescu" Oradea Locul II
Colegiul Tehnic "Traian Vuia" Oradea Locul III
Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Oradea: Locul III
Inspector şcolar, prof. Florin Negruţiu
 
 „Crăciunul e al tuturor!"
La acest festival, aveam să descoperim un alt proiect:
Acesta este motto-ul competiției de proiecte lansate de Asociația Filantropia din Oradea, la care au aplicat cu succes elevi voluntari ai clubului IMPACT Vulcanic, din cadrul Colegiului Național „Iosif Vulcan" din Oradea, conduși de liderul grupului, prof. Levai Mihaela.
„Moș Crăciun vine și la tine!"
Proiectul lor, denumit simbolic „Moș Crăciun vine și la tine!", are ca și scop principal strângerea de fonduri pentru a putea organiza un Crăciun de neuitat unei fetițe de numai 18 luni, suferindă de o tumoare malignă la creier. Astfel, membrii clubului IMPACT Vulcanic, împreună cu elevii voluntari din cadrul cercului de creație al Colegiului Național „Iosif Vulcan", conduși de doamnele  prof. Marcu Patricia și prof. Ferenti Sara, au realizat pe parcursul a două luni obiecte decorative deosebite, pe care le-au vândut marţi, în cadrul Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda". Suma strânsă în urma donațiilor primite pentru obiectele decorative  va fi oferită familiei fetiței suferinde de cancer pentru a avea șansa  să trăiască momente deosebite cu ocazia Crăciunului.  „Cel mai mare câștig îl au elevii voluntari, ei învățând din această experiență că munca lor contează și că, indiferent de cât de mici ar fi, ei pot face lucruri mari", ne-a declarat prof. Levai Mihaela, liderul IMPACT Vulcanic.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Cea de-a X-a ediţie a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda".

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 11:25:55 Ora de vară a Europei de Est