Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Astăzi s-a născut Hristos - Serbare de Crăciun, la Colegiul Naţional „Avram Iancu” Ştei

O, ce veste minunată!

Astăzi s-a născut Hristos - Serbare de Crăciun, la Colegiul Naţional „Avram Iancu” Ştei

Elevii, părinţii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Avram Iancu" Ştei l-au primit în avanpremieră pe Moş Crăciun. Evenimentul a avut loc joi, 18 decembrie 2014, şi a cuprins în agenda sa o frumoasă serbare dedicată Moşului

Serbarea a fost realizată de elevii şcolii, sub îndrumarea directă a diriginţilor şi a consilierului educativ, prof. Viorel Lucaciu. Sala de festivităţi a colegiului a fost neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să se bucure de talentele vocale, actoricești sau artistice ale elevilor, atât de la nivelul gimnazial, cât şi de la nivelul liceal. Spectacolul a fost deschis de corul profesorilor, susţinut de cel al elevilor, care a urcat pe scenă în aplauzele audienţei pentru a interpreta colindele „Nouă azi ne-a răsărit!" şi „O, ce veste minunată!" Despre naşterea Mântuitorului a vorbit părintele Adrian Suciu, care a explicat semnificaţia şi importanţa acestui moment biblic, reuşind să reînvie în conştiinţa tuturor iubirea şi respectul faţă de aproapele nostru. Corul „Armonia" al şcolii a continuat festivitatea prin interpretarea colindelor „Mărire întru cele nalte" şi „Plecarea magilor". Corul „Armonia" a fost dirijat de domnul profesor Vasile Buhaş, care s-a implicat în îndrumarea muzicală a fiecărei clase. Colectivul clasei a V-a a fost cel care a dat startul reprezentaţiilor claselor, aceştia au prezentat sceneta biblică a naşterii Mântuitorului, dar şi colinde instrumentale şi vocale, coordonator, doamna dirigintă Adriana Gabor. A urmat un grup vocal format din elevii clasei a VI-a, care a cântat colindul „Sus la poarta Raiului" şi un solo al talentatei eleve Mihaela Bogan, cu un colind popular. De asemenea, tot ei au recitat versuri în limbile franceză şi engleză, coordonaţi fiind de doamnele profesoare de limbi străine, Adriana Gabor şi Cornelia Frai. Colindul „Joy to the world", interpretat de elevii claselor a VII-a, instrumental, şi de clasa a VIII-a, vocal, a adus bucuria printre spectatori. Tot clasa a VIII-a ne-a încântat cu următoarele cântece de iarnă: „Milioane de lumini pe stradă" şi „Feliz navidad". Apoi, Carmina Pantea, o voce pe care cu siguranţă o vom mai auzi, a realizat un solo deosebit de vibrant. Aceste momente au fost coordonate de doamna dirigintă Cornelia Frai.
După atâtea clipe înălţătoare, doamna profesor Mihaela Zaha a prezentat proiectul de voluntariat „Dăruind vei dobândi", derulat la nivelul şcolii şi în cadrul căruia, în această săptămână, au fost vizitate Centrul Rezidenţial pentru persoane vârstnice din Băiţa şi Centrul de Plasament „Casa Iosif" din Beiuş, unde peste 40 de elevi au dăruit bunuri materiale şi au colindat bătrânilor şi copiilor din acele stabilimente. Programul şi-a urmat cursul cu elevii clasei a IX-a A, care, îndrumaţi de Irina Briscan, profesoară de lb. engleză, şi Simona Crişan, diriginte, au interpretat colindul „O, Chistmas tree". Aceştia au fost urmaţi de clasa a IX-a D, coordonați de diriginta Alina Niculae, care a pus în scenă un moment comic de Crăciun cu ajutorul lui Mr. Bean, interpretat cu succes de elevul George Poşa.
Un moment aparte a programului l-a constituit premierea concursului cu tradiţie din şcoala şteiană, „Cea mai frumoasă clasă de Crăciun", la care s-au înscris 15 clase, iar premianţii au fost răsplătiţi cu diplome şi ornamente hand-made de Crăciun.  Momentul următor a fost oferit de elevii din clasa a X-a D, coordonator doamna dirigintă Codruţa Tulvan, care, îmbrăcaţi în straie populare, au interpretat un colind tradiţional „Hoi la, hoi la", iar apoi au prezentat o scenetă despre ce înseamnă a dărui şi primi de Crăciun. Mai departe, am ascultat un alt colind tradiţional, „Trei păstori se întâlniră", colindători fiind elevii clasei a X-a A, îndrumaţi de doamna dirigintă Mioara Grama. Spre final, am urmărit o scenetă originală, compusă şi interpretată de elevi din clasa a XI-a A, coordonaţi de Adela Bara, în calitate de diriginte, piesă care ne-a oferit un bun prilej de a medita la ceea ce înseamnă Crăciunul, azi. Elevul Cătălin Foghiş, din clasa a XII-a C, a interpretat vocal ultimele colinde ale acest spectacol derulat pe parcursul a două ore.
Acest spectacol a fost o încununare a unei săptămâni pline de iniţiative lăudabile născute din spiritul Crăciunului, şi anume, împodobirea bradului de Crăciun de către toţi angajaţii unităţii, elevii şi profesorii au colindat împreună pe la principalele instituţii din oraş, corul profesorilor i-a colindat pe cei doi directori ai colegiului, elevii și profesorii au realizat ornamente de Crăciun, desene, un glob al colegiului care împodobește pomul de Crăciun de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor şi au împodobit Sala de festivităţi. Toate acestea au adus în  şcoala noastră bucuria sărbătorilor de iarnă.  
Nu putem încheia această relatare fără să amintim aportul deosebit al conducerii unităţii, în persoana lui Cristian Andru, director, şi Emanuel Coroiu, director adjunct, care au sprijinit organizatorii şi l-au sponsorizat pe Moşul colegiului.
Niculae Alina

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 10:47:12 Ora de vară a Europei de Est