Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Acad. Gheorghe Păun

Bioschițe de informaticieni români de succes (11)

Acad. Gheorghe Păun

Gheorghe Păun s-a născut la 6 decembrie 1950, în Cicănești, județul Argeș, unde a urmat și școala generală (1957-1965). Liceul l-a absolvit la Curtea de Argeș (1965-1969), urmând apoi Facultatea de Matematică la Universitatea din București (1969-1974), unde a obținut și doctoratul în matematică (1977), având drept conducător științific pe celebrul matematician Solomon Marcus.

A fost ales membru corespondent (1997) și apoi membru titular (2012) al Academiei Române. Este membru titular al Academiei Europaea din 2006  [1].
Acad. Gheorghe Păun are preocupări extrem de diverse și foarte consistente atât în domeniul științei cât și cel al culturii. Este matematician și informatician, scriitor și poet (membru al Uniunii Scriitorilor din România), editor/redactor și om de cultură (fondator și redactor-șef al revistei de cultură „Curtea de la Argeș"). Este părintele Calculului cu membrane (engl. Membrane Computing, 1998), domeniu de bioinformatică numit și Sisteme P (engl. P Systems, cu „P" de la Păun) [2]. Este un autor extrem de prolific și complex, a publicat peste 500 de articole științifice în limba engleză și peste 90 de cărți traduse și în limbile engleză, japoneză, chineză, rusă, maghiară, italiană. Are foarte mulți colaboratori și discipoli celebri și peste 15.000 de citări în domeniul științific [3].
Solomon Marcus i-a făcut, recent, poate cea mai fidelă caracterizare: „Gheorghe Păun a fost toată viaţa un mare muncitor, iar hărnicia sa a fost tot timpul în alianţă cu talentul său, cu deosebire în problemele de natură combinatorială, generativă şi de alegeri strategice. Mai trebuie adăugat aici ceva esenţial: academicianul Păun este un împătimit al jocului, ludicul ocupă un loc central în personalitatea sa. Le-a făcut pe toate cu starea de spirit a gratuităţii, le-a făcut de dragul lor. Truda sa nu a fost niciodată o caznă, o salahorie, ci dimpotrivă: şi-a însuşit disciplina concentrării pe obiectul supus investigaţiei, fără ca aceasta să-i afecteze starea de destindere, de relaxare, de bună dispoziţie. Cine l-a văzut pe Gheorghe Păun adresându-se unei săli de profesionişti ai domeniului a putut cunoaşte verva cu care îşi trăieşte ideile, faţa sa radiind de satisfacţie şi de bucurie, plăcerea cu care savurează unele rezultate, modul în care se autoironizează şi râde atunci când relatează diferitele capcane întâlnite pe parcurs. Se întâmplă de multe ori ca talentul să nu se asocieze cu munca şi cu hărnicia, după cum se întâmplă de şi mai multe ori ca hărnicia şi munca să nu se asocieze cu talentul. La Gheorghe Păun mariajul talentului cu munca şi cu hărnicia este total şi acest fapt explică ceea ce unul dintre marii lui parteneri, Grzegorz Rozenberg, propunea drept cuvânt cheie în caracterizarea personalităţii lui: eficienţa." (Solomon Marcus, Răspuns la Discursul de recepție la Academia Română, 24 octombrie 2014) [4].
Am avut privilegiul de a-l cunoaște îndeaproape pe domnul acad. Gheorghe Păun, prima dată în 2004, când a acceptat invitația mea de a fi keynote speaker la prima ediție a conferinței internaționale de IT fondată de subsemnatul (ICCC 2004, Băile Felix). A venit însoțit de doi prieteni, oameni de știință redutabili din Italia (prof. Antonio Di Nola) și Spania (Mario de Jesús Pérez Jiménez). A revenit în Oradea la ICCCC 2008 (Băile Felix), tot keynote speaker, alături de Lotfi A. Zadeh (SUA), Stephan Olariu (SUA), Pierre Borne (Franța), Janos Fodor (Ungaria), Gaston Lefranc (Chile), Athanasios Styliadis (Grecia), Dragan Radojević (Serbia), acad. Florin Gheorghe Filip (România), acad. Dan Tufiș (România) ș.a. [5]
Am menținut mereu o strânsă legătură și colaborare, domnul Păun fiind și membru în colectivul editorial al revistei de IT fondată de subsemnatul în 2006 (IJCCC) [6], iar eu m scris de mai multe ori despre activitatea științifică și culturală a domniei sale în revista „OviDan" [7].
Bibliografie
[1] http://www.imar.ro/~gpaun/
[2] http://ppage.psystems.eu/ 
[3] http://arnetminer.org/person/gheorghe-paun-124761.html
[4] http://acad.ro/com2014/pag_com14_1024.htm
[5] http://univagora.ro/ro/icccc2016/
[6]  http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc
[7] http://www.ovidan.ro/?p=articles.20.211
Ioan Dzițac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Acad. Gheorghe Păun.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021