Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Bilanţul de activitate al d-nei deputat Florica Cherecheş

20 de declaraţii politice, 12 întrebări adresate miniştrilor, 33 de propuneri legislative...

Bilanţul de activitate al d-nei deputat Florica Cherecheş

În anul 2014, doamna deputat Florica Cherecheş a desfăşurat o activitate bogată, susţinând 20 de declaraţii politice, 12 întrebări adresate miniştrilor, 33 de propuneri legislative, 7 moţiuni, a participat la conferinţe, seminarii şi grupuri de lucru, a avut numeroase întâlniri și audiențe cu cetățeni şi a promovat Oradea în ţară şi în străinătate.

Declaraţiile politice au atins subiecte precum: importanţa familiei, situaţia copiilor abandonaţi şi regimul adopţiei, educaţie şi sănătate, asistenţa socială, munca la negru şi sistemul electoral.
În urma identificării unor probleme sau sesizărilor primite la Biroul parlamentar s-au formulat întrebări către miniştrii de resort cu privire la finanţarea învăţământului, finanţarea serviciilor sociale acordate de asociaţii şi fundaţiii, finanţarea în domeniul sanitar, contracararea muncii la negru, finanţarea şi dezvoltarea sistemului de învăţământ.
Dintre propunerile legislative depuse sau susţinute de doamna deputat amintim:
Propunerea de modificare şi completare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei. Principalele modificări vizate sunt: prelungirea valabilităţii atestatului de persoană sau familie aptă să adopte; reducerea numărului de rude care trebuie identificate pentru a-şi exprima consimţământul pentru adopţie, de la gradul al IV-lea la gradul al III-lea; acordarea concediului de îngrijire a copilului pe o perioadă de un an, indiferent de vârsta copilului, precum şi de o indemnizaţie lunară egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, pentru cei care adoptă, astfel încât să se faciliteze adaptarea copilului în noua familie; încurajarea adopţiei copiilor de către cetăţeni români stabiliţi în străinătate
Propunerea de modificare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prin care se urmăreşte includerea serviciilor publice Salvamont/ Salvaspeo, în rândul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasă şi sonoră în timpul intervenţiilor.
Propunerea de modificare a O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, pentru includerea Serviciului Public Salvamont în indexul instituţiilor alertate prin serviciul 112.
Propunere legislativă privind Tichetul de servicii destinat prestaţiilor casnice la domiciliu şi prestaţiilor cu caracter ocazional sau sezonier, care are drept scop crearea cadrului legal simplificat în domeniul serviciilor la domiciliu.
Propunere legislativă privind siguranţa în unităţile de învăţământ
Propunere legislativă privind votul prin corespondenţă, exercitat de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării
Amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2015: alocarea sumei de 6.600 mii lei pentru finanţarea obiectivului de Reabilitare a Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea; alocarea sumei de 6.600 mii lei pentru finanţarea obiectivului Construcţie cămin studenţesc cu 400 locuri la Universitatea Oradea; alocarea sumei de 8.800 mii lei pentru finanţarea obiectivului Construcţia unei săli multifuncţionale cu o capacitate de 8.000 de locuri; alocarea sumei de 4.400 mii lei pentru obiectivul Finalizare investiţie şi dotări la Centrul oncologic Oradea, fondurile fiind necesare pentru cele două etaje superioare ale clădirii cu patru etaje ale Centrului Oncologic care vor găzdui, după finalizarea lucrărilor şi achiziţionarea dotărilor necesare, Secţia de Hematologie şi Chirurgie oncologică; suplimentarea sumei de 396.000 mii lei cu suma de 450.964 mii lei, sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor pentru drumurile judeţene şi comunale pentru anul 2015; suplimentarea sumei prevăzute pentru obiectivul autostrada Braşov - Cluj - Borş cu suma de 400.000 mii lei în vederea continuării lucrărilor pe tronsonul Borş-Cluj.
Interesul pentru dezvoltarea durabilă a României a determinat acordarea unui vot negativ propunerii legislative iniţiate de Guvernul României privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.
Doamna deputat Florica Cherecheş, alături de parlamentarii PNL de Bihor, a protestat împotriva mutării Direcţiei Regionale Vamale din Oradea în Cluj-Napoca.
În calitate de membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor, doamna deputat a inițiat, în colaborare cu instituţii publice, activităţi adresate tinerilor, menite să contribuie la educarea şi dezvoltarea lor pentru viitor, cum ar fi:
Marşul pentru prevenirea fenomenului de violenţă în şcoli, ediţia II-a, desfăşurat în data de 30 ianuarie 2014 sub sloganul „O adolescenţă fără violenţă", la care au participat peste 600 de elevi orădeni purtând pancarte cu mesaje anti-violenţă, iar la final au asistat la un moment artistic pregătit de elevi pentru elevi în Sala Mare a Teatrului Regina Maria;
Conferinţa internaţională cu tema: „Unde este viitorul? Şomajul în rândul tinerilor şi exodul de valori în Europa" organizată în colaborare cu European Christian Political Youth Network (ECPYN) în data de 19 februarie 2014, la Palatul Parlamentului;
„Oradea - centrul Europei pentru o zi", ediţia a II-a, eveniment organizat cu ocazia Zilei Europei. Elevi din 32 de instituţii de învăţământ au realizat standuri de prezentare aferente fiecărui stat-membru al Uniunii Europene, programe artistice, reuşind cu originalitate, creativitate şi inteligenţă să surprindă, cât mai real şi sugestiv, profilul ţării respective.
Acţiune de colectare cărţi pentru copii şi tineret, lansată în data de 2.04.2014 cu ocazia Zilei internaţionale a cărţilor pentru copii. Cele peste 600 de cărţi colectate au fost predate Centrului cultural din satul Husasău de Criş, comuna Ineu, gestionat de preotul Ioan Ghitea, pentru a fi completat fondul de carte al bibliotecii înfiinţate anul trecut.
Sărbătorirea Zilei copilului și a Zilei copilului adoptat, printr-un picnic organizat în 1 iunie în colaborare cu Asociația părinților adoptivi și Asociația Căminul Felix. Au participat peste 150 de copii alături de părinți sau asistenți maternali sau părinți adoptivi, după caz.
În calitate de membru al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, format din parlamentari creştini cu confesiuni religioase diferite (ortodocşi, catolici, greco-catolici, protestanţi, neo-protestanţi), a participat la: Micul dejun cu rugăciune organizat la Seul, Coreea de Sud, de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul coreean. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 3.000 de persoane din peste 20 de țări.
Marșul pentru viață 2014 - „Adopția, o alegere nobilă", eveniment anual, dedicat valorizării și protejării vieții copiilor începând de la concepție.
Conferinţa internaţională „Traficul de persoane - o ameninţare la adresa valorilor familiei". Evenimentul a avut loc în data de 2 aprilie 2014 la Palatul Parlamentului, fiind organizat de Grupul pentru Combaterea Traficului de Persoane şi Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României, în colaborare cu Federaţia Europeană a Asociaţiilor Familiilor Catolice și Mişcarea Europeană pentru Politici Creştine.
Micul dejun cu rugăciune organizat la Putna de către Grupul ecumenic de rugãciune din Parlamentul României.
Micul dejun cu rugăciune organizat la Bruxelles, Belgia, de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul European. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 300 de persoane din Europa şi Statele Unite ale Americii, parlamentari şi personalităţi din diverse domenii, iar doamna deputat Florica Cherecheş a fost unul din cei doi vorbitori principali ai evenimentului.
Doamna deputat Florica Cherecheş a participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintim:
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului organizată de Asociaţia Tikvah Oradea
Political Leadership Congress ce a avut loc la Timişoara şi a reunit persoane din mai multe domenii de activitate: mediul de afaceri, administraţie, politic, religios, non-guvernamental;
Târgul școlilor profesionale 2014 Oradea
Proiectul „Femina" implementat de Fundaţia Comunitară Oradea, care a avut ca scop dezvoltarea femeii şi creşterii încrederii în sine în cadrul unor programe individuale de coaching şi mentorat, doamna deputat Florica Cherecheş făcând parte din echipa de mentori.
European Leadership Forum, conferință internațională pe teme de conducere care a avut loc în Wisla, Polonia
Conferință internațională pe tema familiei organizată la Washington DC;
Campanie de informare cu privire la prevenirea şi diagnosticarea la timp a cancerului la sân, organizată la Oradea de către Organizaţia Femeilor Liberale Oradea;
Summit-ul „Împreună pentru Schimbare" organizat de Alianţa România fără Orfani, ce a avut loc la Poiana Braşov
Dezbaterea organizată de UNICEF cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în domeniul respectării și promovării drepturilor copilului, precum și identificarea de provocări cu care încă România se confruntă și propunerea de soluții;
Doamna deputat Florica Cherecheș, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea, a participat la cea de-a 11-a Adunare Generală a Coaliției Parlamentare Internaționale pentru Refugiații Nord-Coreeni și Drepturile Omului, având ca temă „Rolul organizațiilor internaționale în rezolvarea problemei drepturilor omului în Republica Populară Democrată Coreea", fiind organizată la Palatul Parlamentului;
Fulvia Dumitreanu,
consilier parlamentar

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 06:42:05 Ora de vară a Europei de Est