Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cei mai valoroşi tineri jurnalişti sportivi, premiaţi

Între ei, orădenii Caba Raissa şi Uivaroşan Dariu

Cei mai valoroşi tineri jurnalişti sportivi, premiaţi

Gala laureaţilor care a finalizat ediţia din 2014 a concursului naţional de literatură şi jurnalism sportiv „Un condei numit Fair Play" a avut loc la sediul Casei Olimpice din Bucureşti.

„Un condei numit Fair Play"
Alături de cei 71 de elevi laureaţi şi profesorii lor îndrumători, la eveniment au fost prezenţi Florin Mişca, secretarul general adjunct al Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mina Maria Rusu, inspector general de limba şi literatura română în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Bucureşti, campioni şi medaliaţi olimpici, reprezentanţi ai Uniunii Scriitorilor şi alte personalităţi.
Organizat de COSR prin Academia Olimpică Română, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ediţia din acest an (2014) a reunit la start câteva mii de concurenţi. Dintre creaţiile acestora, juriile înfiinţate la nivel judeţean au promovat, pentru faza finală, 296 de lucrări, provenite din 17 judeţe şi Municipiul Bucureşti, de la 78 de unităţi şcolare din 42 de localităţi urbane şi rurale. Acestea sunt împărţite pe secţiuni: Proză, Poezie, Cronică - Reportaj, iar concurenţii, pe categorii de vârstă: 7-10, 11-14, 15-18 ani.
Juriul ediţiei 2014 a fost alcătuit din: preşedinte - Mina Maria Rusu, inspector general de limba si literatura română în cadrul MEN şi patru membri: profesor Mariana Cheroiu de la Şcoala Gimnazială Nr. 56, din Bucureşti, Alexandra Mocanu, profesor la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza" şi inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, jurnalistul sportiv Sorin Marian Rusu (TV Digi Sport) şi Bogdan Burileanu, scriitor, membru în Consiliul de conducere al Academiei Olimpice Române, expert COSR.
Momentele artistice din timpul Galei au fost susţinute de elevele Şcolii Gimnaziale de Arte „Iosif Sava" din Bucureşti.
Premianţii
POEZIE
Categoria 7-10 ani
Premiul I: MIRUNA SIMINIC - Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi", din Sângeorz Băi, jud. Bistriţa Năsăud
Premiul II: LOREDANA MARIŞ - Şcoala Gimnazială Lunca Bradului, jud. Mureş
Premiul III: RALUCA VARVARI - Liceul Tehnic Feldru, jud. Bistriţa Năsăud
Menţiuni:
MARIA TIOLAN - Liceul Tehnic Feldru, jud. Bistriţa Năsăud
MIRUNA JIRCAN - Şcoala Gimnazială Lunca Bradului, jud. Mureş
ANDREI NICOLAE - Liceul Tehnologic „D-na Chiajna", Roşu - Chiajna, jud. Ilfov
BIANCA CAZAN - Colegiul Tehnic Transilvania, Deva       
IOANA BUDAU - Colegiul Naţional „Cetate", Deva 
Categoria  11-14 ani   
Premiul I: TEODORA TOANA - Şcoala Gimnazială „Traian", Craiova
Premiul II: TUDOR DUŢESCU - Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti", Craiova  
Premiul III: TUDOR TRIF - Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr", Zalău
Menţiuni:
DORIN DINULESCU - Şcoala Gimnazială Nr. 194 „Marin Sorescu", Bucureşti   
CĂTĂLIN SPĂTARU - Colegiul Naţional „Zinca Golescu", Piteşti
MONICA ORHEIU - Şcoala Gimnazială „Traian", Craiova     
MARIA POPESCU - Şcoala Gimnazială „Zaharia Stancu", Roşiorii de Vede      
ELENA MALANCU - Şcoala Gimnazială „O.D. Iorgulescu", Câmpulung Muscel
Categoria 15-18 ani    
Premiul I: BIANCA APOSTOL - Liceul Tehnologic „Oltchim", Râmnicu Vâlcea       
Premiul II: MIRUNA ARGEŞEANU - Colegiul Naţional „Zinca Golescu", Piteşti
Premiul III: MARINA CIOBANU - Liceul Pedagogic „Carmen Sylva", Timişoara       
Menţiuni:
MARTA LUPEANU - Liceul cu Program Sportiv, Câmpulung Muscel 
MARIA LUNGU - Şcoala Gimnazială „Decebal", Craiova   
ŞTEFAN BIRTU - Colegiul Naţional „Elena Cuza", Craiova 
SERGIU OSMAN - Colegiul Naţional „Ana Aslan", Timişoara
CODRIN EPURE - Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu", Vaslui  
PROZĂ
Categoria 7-10 ani    
Premiul I: LUCA TARCHILĂ - Colegiu Tehnic „D. Hurmuzescu", Deva
Premiul II: DAN DONOSE - Şcoala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul", Constanţa
Premiul III: ADRIAN MANEA - Colegiu Tehnic „Transilvania", Deva
Menţiuni:
RAISSA CABA - Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" şi
DARIUS UIVAROŞAN - Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna", Oradea, profesor Rodica Fechete

MARIA ROSETTI - Colegiu Naţional „Cetate" Deva 
IASMIN UŞURELU - Liceul cu Program Sportiv „Banatul", Timişoara   
BOGDAN MOLDOVAN - Şcoala Gimnazială Lunca Bradului, jud. Mureş  
Categoria  11-14 ani   
Premiul I: MIHAELA TANCU - Şcoala Gimnazială Nr. 3, Zimnicea
Premiul II: ANA NEAMTI - Liceul Tehnic Feldru, Bistriţa Năsăud
Premiul III: ALEXANDRA MIHAILA - Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi", Sângeorz Băi, Bistriţa Năsăud  
Mentiuni:
DIANA ILIE - Colegiu Naţional „Zinca Golescu", Piteşti       
BIANCA MUREŞAN - Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr", Zalău 
ADRIANA CIUPE - Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr", Zalău    
ANDREEA RUSESCU - Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti", Craiova    
XONIA PURCĂRAŞ - Şcoala Gimnazială „Simion Barnuţiu", Zalău
Categoria  15-18 ani   
Premiul I: IOANA RĂDUŢ - Colegiul Naţional „Al. Odobescu", Piteşti  
Premiul II: AURA COSTE - Colegiul Tehnic „Transilvania", Deva   
Premiul III: ELIZA VOINEA - Colegiul Naţional „Carol I", Craiova     
Menţiuni:
ROXANA IVAN - Liceul Teoretic „C. Brâncoveanu", Dăbuleni, Dolj 
CARMEN PUFULETE - Colegiul Naţional „Carol I", Craiova  
SORINA MATEI - Liceul Tehnologic „Oltchim", Râmnicu Vâlcea  
ŞTEFAN PARASCHIV - Liceul Teoretic „Traian",  Constanţa 
SANDRA NICOARĂ - Colegiul Tehnic „Transilvania", Deva
REPORTAJ
Categoria 7-10 ani  
Premiul I: ALBERTO DIMA  - Şcoala Gimnazială „Stroe S. Belloescu", Bârlad       
Premiul II: IOANA SZILAGHY - Şcoala Gimnazială „Stroe S. Belloescu", Bârlad   
Premiul III: IASMINA KADAM - Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş", Timişoara
Menţiuni:
IRINA TEODOR - Şcoala Gimnazială „Stroe S. Belloescu", Bârlad
MELISA GALGOCZI MALIMARCOV - Liceul cu Program Sportiv „Banatul", Timişoara
Categoria 11-14 
Premiul I: ADELINE PETROVICI - Şcoala Gimnazială Nr. 19 „Vlad Ţepeş", Timişoara  
Premiul II: BRIANA CLEOPATRA BĂLAN - Liceul de Arte „Corneliu Baba", Bistriţa
Premiul III: ALEXANDRU MUNTEANU - Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş", Timişoara
Menţiuni:
DIANA IRIMIA - Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene", Vaslui 
IOANA RUNCAN - Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi", Sângeorz Băi
ANDRADA VLAD - Colegiul Naţional „Cetate" Deva
LIVIU ŞERB - Şcoala Gimnazială „O.D. Iorgulescu", Câmpulung Muscel
DANA ALEXANDRU - Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti", Craiova 
Categoria 15-18 ani
Premiul I: TEODORA NEMŢANU - Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu", Vaslui
Premiul II: CAMELIA ARDELEAN - Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai", Zalău  
Premiul III: CODRUŢA DRAGOMIR - Liceul cu Program Sportiv „Banatul", Timişoara
Menţiuni:
ALEXANDRU PREDA - Liceul Tehnologic „Horia Vintilă" Segarcea, jud. Dolj   
MARINA IANINA DRĂGĂNESCU - Colegiul Naţional „Zinca Golescu", Piteşti
ADRIAN LAICHICI - Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga", Timişoara
DAIANA LUPSAC - Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga", Timişoara ANDRA UNGUREANU - Liceul cu Program Sportiv Botoşani 
Premiul special a fost acordat concurentului care este si sportiv legitimat: ALINA PODAR - Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza", Alexandria
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Cei mai valoroşi tineri jurnalişti sportivi, premiaţi.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:44:39 Ora de vară a Europei de Est