Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Magia sărbătorilor în universul copilăriei”

Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională

„Magia sărbătorilor în universul copilăriei”

În ultima săptămână de şcoală din 2014, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea au avut loc activităţi educative în cadrul unui generos proiect educativ judeţean cu participare internaţională, intitulat „Magia sărbătorilor în universul copilăriei".

„În preajma sărbătorilor, trăim nostalgia desăvârşirii noastre spirituale, deoarece sărbătorile ne transpun pe un tărâm fermecat, de neimaginat. Ne împăcăm cu noi înşine şi cu semenii noştri, prin iubire şi iertare, prin bucuria de a fi împreună şi a deveni mai buni, mai darnici. Anotimpul alb este aşteptat de copii cu emoţii intense. Ei aşteaptă cu nerăbdare primul fulg de nea, bucuria săniuşului, ambiţia de a înălţa cel mai mare om de zăpadă, spiritul Sărbătorii Naşterii Domnului, emoţia darurilor, frumuseţea colindelor. Sărbătoarea Crăciunului, care simbolizează naşterea lui Iisus Hristos, reprezintă pentru noi toţi un prilej de bucurie şi totodată de iertare. Creaţiile elevilor realizate în această perioadă sunt mai frumoase ca oricând, acestea fiind realizate cu drag şi cu dăruire. La fel de frumoase şi de curate sunt şi trăirile pe care le avem cu toţii în preajma sfintelor sărbători. Însă întregirea noastră spirituală vine abia atunci când simţim şi trăim profund şi Ziua Naţională - zi sfântă care comemorează anual definirea noastră ca neam -  sau când ne celebrăm Luceafărul poeziei româneşti.
Sărbătorile românilor sunt prilej de încântare, dar şi un bun prilej de a împărtăşi cu ceilalţi puţin din bunătatea, credinţa şi tradiţia moştenite de la străbuni", se spune în proiectul la care ne referim.
„Îţi  place să primeşti, învaţă să dăruieşti"
Călăuziţi de mesajul proiectului, coordonatorii de proiect, director, prof. Mircea Mitran - responsabil de proiect, prof. dr. Bocoi Liliana - director adjunct, şi prof. Pavel Elena, împreună cu echipa de proiect (prof. Derecichei Claudia, Socolan Florentina, Ciarnău Romelia, Bireş Ramona şi Laza Eva) au demarat în ultima săptămână de şcoală din 2014 un buchet de acţiuni educative, având drept deviză motto-ul proiectului: „Îţi  place să primeşti, învaţă să dăruieşti".
Proiectul vizează un număr de circa 900 de elevi de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a, având alături nu mai puţin de 14 parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor şi încă 12 instituţii, în majoritate unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" din Oradea (coord. prof. Tăut Stela), Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" (coord. prof. Buzulică Brânduşa şi Chiper Daniela), Liceul de Arte (coord. prof. Bunica Valeria), Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu", CSEI „Cristal" din Oradea (coord. prof. Pleş Mirela), Şcoala Gimnazială „Dr. Ilie Lazăr" din Giuleşti, judeţul Maramureş (coord. prof. Moiş Ioana), Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr" din Zalău, jud. Sălaj (coord. prof. Maliţa Raluca), Şcoala Gimnazială „Elena Cuza" din Piatra Neamţ, jud. Neamţ (coord. prof. Armene Nicoleta), Şcoala Gimnazială Nr. 27 „Anatol Ghermanschi", din Braşov, jud. Braşov (coord. prof. Ceauşu Luminiţa şi Bărbat Adriana), Şcoala Gimnazială din Negreni, jud. Cluj (coord. prof. Cristea Mariana şi Avram Simona), Centrul Rezidenţial „Sf. Nicolae" din Peciu Nou, jud. Timiş (coord. prof. Miron Ana), ,,Jozsef Attila" Altalanos Iskola din Berettyoujfalu, Ungaria (coord., prof. director Kurtan Monika).
„Proiectul nostru urmăreşte stimularea creativităţii copiilor, cunoașterea istoriei neamului, încurajarea exprimării sentimentelor creştine şi a celor patriotice, înţelegerea evenimentelor și cunoaşterea diferitelor forme de manifestare a acestor minunate sărbători, cunoaşterea tradiţiilor şi a valorilor morale transmise de sărbătorile păstrate cu sfinţenie de poporul român", ne-a spus doamna prof. dr. Liliana Bocoi, coordonator de proiect.
În întâmpinarea Marelui Praznic Împărătesc al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" s-a derulat un buchet de activităţi educative.
Târgul caritabil de Crăciun
În sala de sport a şcolii s-a desfăşurat marele târg de prăjituri şi ornamente de Crăciun, coordonat de prof. dr. Bocoi Liliana, Pavel Elena şi Revnic Ioana, iar banii obţinuţi din vânzarea produselor au fost folosiţi pentru procurarea de jucării, fructe şi dulciuri, care au fost dăruite copiilor de la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu" - secţia Pediatrie - Oncologie. Produsele au fost predate doamnei asist. şef Miklos Iolanda de către o delegaţie alcătuită din prof. dr. Bocoi Liliana, Mocan Mariana, Revnic Ioana şi Socolan Florentina.  
Haine şi jucării în dar!
În preajma Sfintelor Sărbători, elevii şcolii au adunat şi au donat haine şi jucării pentru copiii de la Centrul de Plasament Nr. 2 din Oradea. Hainele şi jucăriile au ajuns la centrul din strada Feldioarei prin intermediul delegaţiei formate din patru profesori: Bocoi Liliana, Socolan Florentina, Bondar Emil şi Laza Eva.
Marea expoziţie de Crăciun
La orele de abilităţi practice, în cadrul unor activităţi extracurriculare şi al unor proiecte tematice, precum şi în cadrul activităţilor specifice ale proiectului „Magia sărbătorilor în universul copilăriei", elevii de la „Oltea Doamna" şi partenerii lor de proiect din Oradea, Giuleşti, Zalău, Piatra Neamţ, Braşov, Negreni şi din Berettyoujfalu (Ungaria) au realizat diferite lucrări plastice, machete, ornamente de Crăciun şi obiecte tradiţionale (inclusiv costume populare), care au făcut obiectul unei expoziţii, intitulate „Darurile noastre de Crăciun pentru cei dragi", expoziţie coordonată de prof. de arte Derecichei Claudia.
Concert de Crăciun
Vestea Naşterii Pruncului Iisus a fost adusă în cadrul serbărilor de Crăciun desfăşurate la nivelul claselor, iar la nivelul şcolii, de către membrii Corului şcolii, dar nu numai, cu prilejul Concertului de Crăciun, coordonat de prof. de muzică Pop Liliana.
Prin toate aceste acţiuni, elevii şi cadrele didactice şi-au manifestat bucuria întâmpinării marelui Praznic Împărătesc al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, oferind daruri şi înălţând colinde...
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (90 de poze), accesaţi Galeria foto: „Magia sărbătorilor în universul copilăriei”.  

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 11:32:32 Ora de vară a Europei de Est