Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 oct. 2020
1.Numărul cazurilor de infectare la copii și tineri cu vârsta 0-19 ani înregistrate în ultimele 40 de zile, de la începutul școlii până acum, l-a depășit pe cel înregistrat de la începutul pandemiei până la 14 septembrie.
.....
Pe 23 octombrie 2020, vineri, a fost înregistrat un număr de 344 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 la grupa de vârstă 0-19 ani, potrivit datelazi.ro. Astfel numărul cazurilor înregistrate de la începutul cursurilor în școli și a activităților în grădinițe, adică din data de 14 septembrie până acum, a depășit pentru prima dată pe cel al cazurilor înregistrate de la începutul pandemiei până la începutul anului școlar.
2. Modelul danez de învățământ, prin ochii unei profesoare din România. Cum e școala în Danemarca pe timp de pandemie. Prezență fizică la ore aproape pentru toată lumea și fără mască în sala de clasă
…..
Profesoara Laura Dachin este stabilită de ani de zile în Danemarca, unde a înființat trei școli românești. Aici vin zeci de copii ai comunității de români din Danemarca. Pentru a nu-i rupe complet de România, părinții îi trimit să învețe limba, să studieze obiceiurile, istoria sau geografia României. „E o punte de legătură și pot să facă comparații. Poate că unii se vor întoarce în România”, povestește profesoara.
3. OFICIAL Pentru toți profesorii din preuniversitar anul acesta școlar nu se fac decât cursuri de formare continuă în sistem online, iar evaluarea finală va fi tot on-line pe bază de portofoliu / Furnizorii trebuie să obțină avizul Comisiei Speciale de Acreditare din minister
.....
În anul școlar 2020-2021 nu se desfășoară activități de formare continuă în sistem față-în-față sau blended-learning, ci doar în sistem online, asta prevede ordinul nr. 5.767 din 15 octombrie 2020 privind acreditarea, organizarea și desfășurarea programelor de formare continuă destinate personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021, publicat vineri în Monitorul Oficial.
4. Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică: Școlile trebuie să poată funcționa on-site cât mai mult. Ministerul Educației să reducă la 15 numărul de elevi din clasă și să introducă sisteme de ventilație cu schimb mare de aer
…..
Școlile vor funcționa tot anul viitor intermitent când în sistem hibrid, când complet online, pentru că și dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, el va fi distribuit și administrat populației de-a lungul anului. Avertismentul vine de la Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde conduce departamentul de sănătate publică.
5. VIDEO Monica Anisie: Programa va fi adaptată pentru învățarea online și vom anunța cum se va face evaluarea online / În privința olimpiadelor școlare, Ministerul analizează dacă se vor desfășura digital sau dacă se vor anula
.....
Ministerul Educației va modifica programa școlară, ,,pentru învățarea în sistem online”. ,,În curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare-învățare și evaluare în sistem online. Asta înseamnă de fapt adaptarea programei. Există această posibilitate și am experimentat în primăvară această adaptare a programei pentru examenele naționale, când am modificat programa pentru examen”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la emisiunea “Viitor cu clasă” moderată de Roxana Hulpe la Știrile Pro TV.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, un nou atac la universitarii-politiceni: E un ,,Bamboo universitar” în beneficiul educației?
-----------
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, lansează un nou atac la adresa rectorilor-politicieni și a universitarilor influenți și conectați politic. Într-un editorial publicat în Adevărul, intitulat ,,Menirea educației” și în care face…
***
2. EXCLUSIV Op Ed / Copiii trebuie să se întoarcă la școală, dar nu este o opțiune ca lucrurile să rămână neschimbate – comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi Henrietta Fore, directoarea UNICEF
-------
Editorial semnat de comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi de Henrietta Fore, directoarea executivă UNICEF „Un copil, un profesor, o carte, un stilou pot schimba lumea”. Aceste cuvinte rostite…
***
3. Peste 60 de universități din Marea Britanie participă la târgul virtual de studii organizat de British Council pentru studenții europeni
--------
Elevii și studenții vor avea oportunitatea de a intra în legătură cu peste 60 de universități britanice, prin întâlniri online directe cu reprezentanții acestora în cadrul târgului Study UK Europe:…
***
4. Ce se întâmplă cu școlile și after school-urile, dacă Bucureștiul intră în roșu? Monica Anisie: Toate școlile și grădinițele rămân închise pentru 14 zile, cu ore în online
-------
Bucureștiul este la limită să intre în scenariul roșu, după un record de infectări ziua trecută (777) și o rată a incidenței comunicate cu întârziere de 5 ore. Deși încă…

ICCCC 2016-o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil

Anul viitor la Universitatea Agora

ICCCC 2016-o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil

Trebuie să mărturisesc că sunt un admirator al lui Grigore C. Moisil, chiar dacă nu l-am cunoscut decât prin intermediul scrierilor sale şi al câtorva emisiuni de la televiziune.

Am aflat mai multe amănunte despre personalitatea şi viaţa sa de la unul dintre discipolii săi, fostul meu şef de catedră, prof. univ. dr. mat. Gheorghe Nadiu (1941-1988), care a plecat prematur dintre noi.
În 2006, am organizat conferinţa  International Conference on Computers Communications and Control, ICCCC 2006- Băile Felix, ediţie pe care am dedicat-o Centenarului Grigore C. Moisil. Tot atunci am fondat şi am lansat şi primul număr al revistei International Journal of  Computers Communications and Control (IJCCC) şi i-am invitat pe cei care-l cunoşteau cel mai bine pe Moisil să contribuie cu articole. Au răspuns invitaţiei mele discipolii şi continuatorii operei lui Moisil, George Georgescu, Afrodita Iorgulescu şi Sergiu Rudeanu, care au contribuit cu lucrarea „Grigore C. Moisil (1906-1973) and his School in Algebraic Logic", prezentată de A. Iorgulescu la ICCCC 2006 ca lucrare invitată şi publicată în IJCCC 1(1): 81-99, 2006.
Ştiam însă că cea mai autorizată voce care poate povesti despre omul de ştiinţă Grigore C. Moisil, cât şi despre omul Moisil, este Solomon Marcus.
În urma mai multor convorbiri telefonice şi schimburi de e-mailuri am reuşit să obţin de la domnul acad. Solomon Marcus un frumos articol despre Grigore C. Moisil. Din păcate, autorul n-a putut veni la conferinţă să-şi prezinte articolul în faţa unei audienţe internaţionale, dar este o mare onoare şi un mare noroc pentru mine de a fi avut şansa să public chiar în primul număr al IJCCC un articol despre Grigore C. Moisil scris de acad. Solomon Marcus.
Nedorind să ratez o oportunitate, o întâlnire faţă în faţă cu Solomon Marcus, pe care nu-l mai întâlnisem niciodată, i-am propus să organizăm un simpozion special dedicat centenarului Moisil la Oradea în noiembrie, simpozion la care am invitat elevi, studenţi şi cadre didactice din Oradea şi judeţul Bihor. Cu acest prilej ne-a fascinat cu conferinţa invitată „Grigore C. Moisil, un reper în ştiinţă, în cultură, în educaţie şi viaţă".
Am petrecut o săptămână de neuitat cu academicianul Solomon Marcus la Oradea. Am vizitat împreună Universitatea Agora, gazda simpozionului, Universitatea din Oradea şi librăriile din Oradea. L-au interesat doar „locurile cu cărţi", bibliotecile, editurile şi librăriile.
Domnul acad. Solomon Marcus a acceptat să participe alături de mine şi rectorul Universităţii Agora, prof. univ. dr. ing. Mişu-Jan Manolescu, la o emisiune în direct la postul de televiziune local TVS Oradea, emisiunea „Frontal" moderată de Florin Ardelean (există o înregistrare video). S-au discutat la această emisiune timp de o oră multe subiecte, pornind de la Centenarul Moisil s-a ajuns la ... soarta studiului matematicii în şcolile din Australia.
Pe timpul şederii domniei sale la Oradea, timp de o săptămână, am ascultat cu nesaţ amintirile despre Grigore Moisil povestite de Solomon Marcus şi de prof. univ. dr. mat. Ioana Moisil, nepoata lui Grigore Moisil, invitată şi dânsa de către mine la simpozion.  
L-am provocat să-mi povestească întâmplări anecdotice pe seama lui Moisil. Am reţinut o anecdotă pe care n-o mai auzisem până atunci, pe care o redau aproximativ mai jos, dar ea avea cu totul alt farmec spusă de Solomon Marcus.
La sfârşitul unui congres de matematică la Budapesta se organizează un banchet ce includea şi o degustare de vinuri. Moisil, stând la masă cu un academician maghiar, se apucă temeinic de degustare. Ia paharul, îl scutură finuţ în dreptul ochilor..., îi priveşte cercetător şi admirativ buchetul mişcându-şi semnificativ stufoasele sale sprâncene...., îl apropie sfios de nas..., îl miroase cu curiozitate şi dexteritate..., îl duce tacticos la gură..., ia o înghiţitură infinitezimală..., pleoscăie din limbă a mare plăcere..., afişează un surâs enigmatic şi decretează foarte hotărât:
- Tokaj, 1958. Foarte bun!
- Dar văd că vă pricepeţi, nu glumă!, zise academicianul maghiar, care-l privise admirativ în timpul captivantului ritual de degustare.
- Mmm, da..., mormăi cu modestie Moisil, după ce înghiţise de data asta o gură sănătoasă din deliciosul nectar al regilor, rege al vinurilor ungureşti.
- Sunteţi profesionist sau doar amator?, întrebă curios ungurul.
- Doar amator. Mare amator!
În 2016 se vor împlini 10 ani de la ICCCC 2006 şi 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil, motiv pentru care conferinţa ICCCC 2016 (http://univagora.ro/en/icccc2016/) va fi dedicată din nou marelui om de ştiinţă român.
La ICCCC 2016 avem invitaţi speciali trei mari informaticieni  contemporani, cu zeci de mii de citări ale operelor lor ştiinţifice, http://univagora.ro/en/icccc2016/keynote-speakers/): prof. Enrique Herrera Viedma (Spania), prof. Zenonas Turskis (Lithuania), prof. Gang Kou (China).
Ioan Dziţac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto:
ICCCC 2016–o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 25 octombrie 2020

Poza zilei

Ziua recoltei

 Ziua recoltei la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller"!

Vom reveni.