Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

ICCCC 2016-o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil

Anul viitor la Universitatea Agora

ICCCC 2016-o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil

Trebuie să mărturisesc că sunt un admirator al lui Grigore C. Moisil, chiar dacă nu l-am cunoscut decât prin intermediul scrierilor sale şi al câtorva emisiuni de la televiziune.

Am aflat mai multe amănunte despre personalitatea şi viaţa sa de la unul dintre discipolii săi, fostul meu şef de catedră, prof. univ. dr. mat. Gheorghe Nadiu (1941-1988), care a plecat prematur dintre noi.
În 2006, am organizat conferinţa  International Conference on Computers Communications and Control, ICCCC 2006- Băile Felix, ediţie pe care am dedicat-o Centenarului Grigore C. Moisil. Tot atunci am fondat şi am lansat şi primul număr al revistei International Journal of  Computers Communications and Control (IJCCC) şi i-am invitat pe cei care-l cunoşteau cel mai bine pe Moisil să contribuie cu articole. Au răspuns invitaţiei mele discipolii şi continuatorii operei lui Moisil, George Georgescu, Afrodita Iorgulescu şi Sergiu Rudeanu, care au contribuit cu lucrarea „Grigore C. Moisil (1906-1973) and his School in Algebraic Logic", prezentată de A. Iorgulescu la ICCCC 2006 ca lucrare invitată şi publicată în IJCCC 1(1): 81-99, 2006.
Ştiam însă că cea mai autorizată voce care poate povesti despre omul de ştiinţă Grigore C. Moisil, cât şi despre omul Moisil, este Solomon Marcus.
În urma mai multor convorbiri telefonice şi schimburi de e-mailuri am reuşit să obţin de la domnul acad. Solomon Marcus un frumos articol despre Grigore C. Moisil. Din păcate, autorul n-a putut veni la conferinţă să-şi prezinte articolul în faţa unei audienţe internaţionale, dar este o mare onoare şi un mare noroc pentru mine de a fi avut şansa să public chiar în primul număr al IJCCC un articol despre Grigore C. Moisil scris de acad. Solomon Marcus.
Nedorind să ratez o oportunitate, o întâlnire faţă în faţă cu Solomon Marcus, pe care nu-l mai întâlnisem niciodată, i-am propus să organizăm un simpozion special dedicat centenarului Moisil la Oradea în noiembrie, simpozion la care am invitat elevi, studenţi şi cadre didactice din Oradea şi judeţul Bihor. Cu acest prilej ne-a fascinat cu conferinţa invitată „Grigore C. Moisil, un reper în ştiinţă, în cultură, în educaţie şi viaţă".
Am petrecut o săptămână de neuitat cu academicianul Solomon Marcus la Oradea. Am vizitat împreună Universitatea Agora, gazda simpozionului, Universitatea din Oradea şi librăriile din Oradea. L-au interesat doar „locurile cu cărţi", bibliotecile, editurile şi librăriile.
Domnul acad. Solomon Marcus a acceptat să participe alături de mine şi rectorul Universităţii Agora, prof. univ. dr. ing. Mişu-Jan Manolescu, la o emisiune în direct la postul de televiziune local TVS Oradea, emisiunea „Frontal" moderată de Florin Ardelean (există o înregistrare video). S-au discutat la această emisiune timp de o oră multe subiecte, pornind de la Centenarul Moisil s-a ajuns la ... soarta studiului matematicii în şcolile din Australia.
Pe timpul şederii domniei sale la Oradea, timp de o săptămână, am ascultat cu nesaţ amintirile despre Grigore Moisil povestite de Solomon Marcus şi de prof. univ. dr. mat. Ioana Moisil, nepoata lui Grigore Moisil, invitată şi dânsa de către mine la simpozion.  
L-am provocat să-mi povestească întâmplări anecdotice pe seama lui Moisil. Am reţinut o anecdotă pe care n-o mai auzisem până atunci, pe care o redau aproximativ mai jos, dar ea avea cu totul alt farmec spusă de Solomon Marcus.
La sfârşitul unui congres de matematică la Budapesta se organizează un banchet ce includea şi o degustare de vinuri. Moisil, stând la masă cu un academician maghiar, se apucă temeinic de degustare. Ia paharul, îl scutură finuţ în dreptul ochilor..., îi priveşte cercetător şi admirativ buchetul mişcându-şi semnificativ stufoasele sale sprâncene...., îl apropie sfios de nas..., îl miroase cu curiozitate şi dexteritate..., îl duce tacticos la gură..., ia o înghiţitură infinitezimală..., pleoscăie din limbă a mare plăcere..., afişează un surâs enigmatic şi decretează foarte hotărât:
- Tokaj, 1958. Foarte bun!
- Dar văd că vă pricepeţi, nu glumă!, zise academicianul maghiar, care-l privise admirativ în timpul captivantului ritual de degustare.
- Mmm, da..., mormăi cu modestie Moisil, după ce înghiţise de data asta o gură sănătoasă din deliciosul nectar al regilor, rege al vinurilor ungureşti.
- Sunteţi profesionist sau doar amator?, întrebă curios ungurul.
- Doar amator. Mare amator!
În 2016 se vor împlini 10 ani de la ICCCC 2006 şi 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil, motiv pentru care conferinţa ICCCC 2016 (http://univagora.ro/en/icccc2016/) va fi dedicată din nou marelui om de ştiinţă român.
La ICCCC 2016 avem invitaţi speciali trei mari informaticieni  contemporani, cu zeci de mii de citări ale operelor lor ştiinţifice, http://univagora.ro/en/icccc2016/keynote-speakers/): prof. Enrique Herrera Viedma (Spania), prof. Zenonas Turskis (Lithuania), prof. Gang Kou (China).
Ioan Dziţac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto:
ICCCC 2016–o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 14 noiembrie 2019