Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

ICCCC 2016-o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil

Anul viitor la Universitatea Agora

ICCCC 2016-o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil

Trebuie să mărturisesc că sunt un admirator al lui Grigore C. Moisil, chiar dacă nu l-am cunoscut decât prin intermediul scrierilor sale şi al câtorva emisiuni de la televiziune.

Am aflat mai multe amănunte despre personalitatea şi viaţa sa de la unul dintre discipolii săi, fostul meu şef de catedră, prof. univ. dr. mat. Gheorghe Nadiu (1941-1988), care a plecat prematur dintre noi.
În 2006, am organizat conferinţa  International Conference on Computers Communications and Control, ICCCC 2006- Băile Felix, ediţie pe care am dedicat-o Centenarului Grigore C. Moisil. Tot atunci am fondat şi am lansat şi primul număr al revistei International Journal of  Computers Communications and Control (IJCCC) şi i-am invitat pe cei care-l cunoşteau cel mai bine pe Moisil să contribuie cu articole. Au răspuns invitaţiei mele discipolii şi continuatorii operei lui Moisil, George Georgescu, Afrodita Iorgulescu şi Sergiu Rudeanu, care au contribuit cu lucrarea „Grigore C. Moisil (1906-1973) and his School in Algebraic Logic", prezentată de A. Iorgulescu la ICCCC 2006 ca lucrare invitată şi publicată în IJCCC 1(1): 81-99, 2006.
Ştiam însă că cea mai autorizată voce care poate povesti despre omul de ştiinţă Grigore C. Moisil, cât şi despre omul Moisil, este Solomon Marcus.
În urma mai multor convorbiri telefonice şi schimburi de e-mailuri am reuşit să obţin de la domnul acad. Solomon Marcus un frumos articol despre Grigore C. Moisil. Din păcate, autorul n-a putut veni la conferinţă să-şi prezinte articolul în faţa unei audienţe internaţionale, dar este o mare onoare şi un mare noroc pentru mine de a fi avut şansa să public chiar în primul număr al IJCCC un articol despre Grigore C. Moisil scris de acad. Solomon Marcus.
Nedorind să ratez o oportunitate, o întâlnire faţă în faţă cu Solomon Marcus, pe care nu-l mai întâlnisem niciodată, i-am propus să organizăm un simpozion special dedicat centenarului Moisil la Oradea în noiembrie, simpozion la care am invitat elevi, studenţi şi cadre didactice din Oradea şi judeţul Bihor. Cu acest prilej ne-a fascinat cu conferinţa invitată „Grigore C. Moisil, un reper în ştiinţă, în cultură, în educaţie şi viaţă".
Am petrecut o săptămână de neuitat cu academicianul Solomon Marcus la Oradea. Am vizitat împreună Universitatea Agora, gazda simpozionului, Universitatea din Oradea şi librăriile din Oradea. L-au interesat doar „locurile cu cărţi", bibliotecile, editurile şi librăriile.
Domnul acad. Solomon Marcus a acceptat să participe alături de mine şi rectorul Universităţii Agora, prof. univ. dr. ing. Mişu-Jan Manolescu, la o emisiune în direct la postul de televiziune local TVS Oradea, emisiunea „Frontal" moderată de Florin Ardelean (există o înregistrare video). S-au discutat la această emisiune timp de o oră multe subiecte, pornind de la Centenarul Moisil s-a ajuns la ... soarta studiului matematicii în şcolile din Australia.
Pe timpul şederii domniei sale la Oradea, timp de o săptămână, am ascultat cu nesaţ amintirile despre Grigore Moisil povestite de Solomon Marcus şi de prof. univ. dr. mat. Ioana Moisil, nepoata lui Grigore Moisil, invitată şi dânsa de către mine la simpozion.  
L-am provocat să-mi povestească întâmplări anecdotice pe seama lui Moisil. Am reţinut o anecdotă pe care n-o mai auzisem până atunci, pe care o redau aproximativ mai jos, dar ea avea cu totul alt farmec spusă de Solomon Marcus.
La sfârşitul unui congres de matematică la Budapesta se organizează un banchet ce includea şi o degustare de vinuri. Moisil, stând la masă cu un academician maghiar, se apucă temeinic de degustare. Ia paharul, îl scutură finuţ în dreptul ochilor..., îi priveşte cercetător şi admirativ buchetul mişcându-şi semnificativ stufoasele sale sprâncene...., îl apropie sfios de nas..., îl miroase cu curiozitate şi dexteritate..., îl duce tacticos la gură..., ia o înghiţitură infinitezimală..., pleoscăie din limbă a mare plăcere..., afişează un surâs enigmatic şi decretează foarte hotărât:
- Tokaj, 1958. Foarte bun!
- Dar văd că vă pricepeţi, nu glumă!, zise academicianul maghiar, care-l privise admirativ în timpul captivantului ritual de degustare.
- Mmm, da..., mormăi cu modestie Moisil, după ce înghiţise de data asta o gură sănătoasă din deliciosul nectar al regilor, rege al vinurilor ungureşti.
- Sunteţi profesionist sau doar amator?, întrebă curios ungurul.
- Doar amator. Mare amator!
În 2016 se vor împlini 10 ani de la ICCCC 2006 şi 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil, motiv pentru care conferinţa ICCCC 2016 (http://univagora.ro/en/icccc2016/) va fi dedicată din nou marelui om de ştiinţă român.
La ICCCC 2016 avem invitaţi speciali trei mari informaticieni  contemporani, cu zeci de mii de citări ale operelor lor ştiinţifice, http://univagora.ro/en/icccc2016/keynote-speakers/): prof. Enrique Herrera Viedma (Spania), prof. Zenonas Turskis (Lithuania), prof. Gang Kou (China).
Ioan Dziţac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto:
ICCCC 2016–o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 24 iunie 2021