Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române

Astăzi, în Piaţa Unirii

Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române

În Piaţa Unirii din Oradea, am sărbătorit astăzi (sâmbătă, 24 ianuarie 2015), împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-o ceremonie militară, organizată de Garnizoana Oradea, cu sprijinul Instituţiei prefectului judeţului Bihor, Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea şi structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea.

Ceremonialul s-a desfăşurat în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul (întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României), fiind urmat de alocuţiunile rostite de istoricul Viorel Faur şi prefectul Claudiu Pop.
„Mare-i generaţia aceea de la 1859!"
„Pentru prima dată, ne întâlnim aici, în faţa statuii lui Mihai Viteazul să aniversăm Ziua Principatelor Unite şi să ne aducem aminte de faptele înaintaşilor, de acea generaţie rămasă în istoria noastră ca fiind generaţia paşoptistă şi generaţia Unirii, care a reuşit printr-un efort extraordinar să pună bazele statului naţional modern român. Secolul al XIX-lea a fost, de altfel, secolul renaşterii şi afirmării naţiunii române... Ideile mari de la'48 sunt viabile şi astăzi", a subliniat distinsul istoric. Analizând evenimentele şi contextul istoric, domnia sa avea să concluzioneze: „ca şi în alte timpuri, contextul istoric internaţional ne-a fost favorabil". În continuare, a evocat momentele importante care au condus la înfăptuirea Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 şi a încheiat exclamând: „Mare-i generaţia aceea de la 1859! De fapt, ea a intrat pe scena istoriei în mod pregnant în'48 şi a făcut primul pas în'59; l-a făcut pe al doilea în'77-78. Şi noi în'78 aveam pe harta Europei România modernă, în fruntea cărei se afla un prinţ străin, aşa cum s-a hotărât în'57, prinţul Carol, în postură de domnitor, care, după Războiul de Independenţă, se consacră ca Rege al României. El continuă opera lui Alexandru Ioan Cuza şi în felul acesta istoria noastră face progrese considerabile", a conchis distinsul profesor univ. dr. Viorel Faur.
„Cinste şi onoare înaintaşilor noştri!"
După discursul consistent al distinsului istoric, dl prefect Claudiu Pop s-a referit, în principal, la cei 7 ani de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, punctând reformele înfăptuite şi apreciind importanţa lor covârşitoare pentru acea etapă de dezvoltare a Principatelor Unite, concluzionând: „Cuza va rămâne domnul Unirii şi domnul reformelor.
Îmi exprim speranţa că fiecare dintre noi suntem mândri de apartenenţa noastră naţională şi vom fi întotdeauna; în spate avem o istorie monumentală care ne defineşte şi ne oferă unicitate... Cinste şi onoare înaintaşilor noştri!"
Florile recunoştinţei
Manifestările au continuat cu depunerea de coroane, jerbe şi flori la statuia voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Instituţiilor, partidelor politice, asociaţiilor şi fundaţiilor culturale li s-au alăturat multe şcoli: colegiile naţionale „Mihai Eminescu" şi „Emanuil Gojdu", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Liceul Greco - Catolic „Iuliu Maniu", colegiile tehnice „Traian Vuia" şi „Transilvania", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", şcolile gimnaziale „Dacia", Oltea Doamna" şi „Avram Iancu", precum şi Şcoala din Tileagd... 
După defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare, elevii Liceului de Arte din Oradea ne-au oferit un moment artistic înălţător, iar la final, împreună cu membrii Ansamblului folcloric „Bihorul", orădenii s-au prins în Hora Unirii.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (66 de poze), accesaţi Galeria foto: Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 18 ianuarie 2021