Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române

Astăzi, în Piaţa Unirii

Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române

În Piaţa Unirii din Oradea, am sărbătorit astăzi (sâmbătă, 24 ianuarie 2015), împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-o ceremonie militară, organizată de Garnizoana Oradea, cu sprijinul Instituţiei prefectului judeţului Bihor, Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea şi structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea.

Ceremonialul s-a desfăşurat în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul (întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României), fiind urmat de alocuţiunile rostite de istoricul Viorel Faur şi prefectul Claudiu Pop.
„Mare-i generaţia aceea de la 1859!"
„Pentru prima dată, ne întâlnim aici, în faţa statuii lui Mihai Viteazul să aniversăm Ziua Principatelor Unite şi să ne aducem aminte de faptele înaintaşilor, de acea generaţie rămasă în istoria noastră ca fiind generaţia paşoptistă şi generaţia Unirii, care a reuşit printr-un efort extraordinar să pună bazele statului naţional modern român. Secolul al XIX-lea a fost, de altfel, secolul renaşterii şi afirmării naţiunii române... Ideile mari de la'48 sunt viabile şi astăzi", a subliniat distinsul istoric. Analizând evenimentele şi contextul istoric, domnia sa avea să concluzioneze: „ca şi în alte timpuri, contextul istoric internaţional ne-a fost favorabil". În continuare, a evocat momentele importante care au condus la înfăptuirea Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 şi a încheiat exclamând: „Mare-i generaţia aceea de la 1859! De fapt, ea a intrat pe scena istoriei în mod pregnant în'48 şi a făcut primul pas în'59; l-a făcut pe al doilea în'77-78. Şi noi în'78 aveam pe harta Europei România modernă, în fruntea cărei se afla un prinţ străin, aşa cum s-a hotărât în'57, prinţul Carol, în postură de domnitor, care, după Războiul de Independenţă, se consacră ca Rege al României. El continuă opera lui Alexandru Ioan Cuza şi în felul acesta istoria noastră face progrese considerabile", a conchis distinsul profesor univ. dr. Viorel Faur.
„Cinste şi onoare înaintaşilor noştri!"
După discursul consistent al distinsului istoric, dl prefect Claudiu Pop s-a referit, în principal, la cei 7 ani de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, punctând reformele înfăptuite şi apreciind importanţa lor covârşitoare pentru acea etapă de dezvoltare a Principatelor Unite, concluzionând: „Cuza va rămâne domnul Unirii şi domnul reformelor.
Îmi exprim speranţa că fiecare dintre noi suntem mândri de apartenenţa noastră naţională şi vom fi întotdeauna; în spate avem o istorie monumentală care ne defineşte şi ne oferă unicitate... Cinste şi onoare înaintaşilor noştri!"
Florile recunoştinţei
Manifestările au continuat cu depunerea de coroane, jerbe şi flori la statuia voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Instituţiilor, partidelor politice, asociaţiilor şi fundaţiilor culturale li s-au alăturat multe şcoli: colegiile naţionale „Mihai Eminescu" şi „Emanuil Gojdu", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Liceul Greco - Catolic „Iuliu Maniu", colegiile tehnice „Traian Vuia" şi „Transilvania", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", şcolile gimnaziale „Dacia", Oltea Doamna" şi „Avram Iancu", precum şi Şcoala din Tileagd... 
După defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare, elevii Liceului de Arte din Oradea ne-au oferit un moment artistic înălţător, iar la final, împreună cu membrii Ansamblului folcloric „Bihorul", orădenii s-au prins în Hora Unirii.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (66 de poze), accesaţi Galeria foto: Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 11 June 2023