Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Elevii spun NU violenţei!

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în şcoală

Elevii spun NU violenţei!

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în şcoală (30 ianuarie) a fost sărbătorită şi în şcolile membre ale proiectului de parteneriat educaţional internaţional: „10 Decembrie -Ziua Internaţională a Drepturilor Omului".

Proiectul este inclus în Calendarul ISJ Olt, nr. 8990/13.11.2014. Iniţiatorii şi coordonatorii principali ai proiectului sunt: prof. Iuliana Traşcă - Şcoala Gimnazială „Gh. Popescu" Mărgineni - Slobozia, Scorniceşti, judeţul Olt, prof. Luminiţa Floricel - inspector şcolar al ISJ Olt, prof. Maia Porombrica - Liceul Teoretic „Meşterul Manole" Sălcuţa, Republica Moldova, prof. Iuliana Ciubuc - Colegiul „Ion Kalinderu" Buşteni, judeţul Prahova, prof. Crina Bercovici - Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, judeţul Bihor şi prof. Daniela Burtoiu - Colegiul Naţional „Al. Odobescu" Piteşti, judeţul Argeş.
La Şcoala Gimnazială „Gh. Popescu", sub îndrumarea prof. Iuliana Traşcă, în săptămâna 26-29 ianuarie 2015, au avut loc acţiuni dedicate evenimentului menţionat. „Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace. Violenţa umană este una din marile probleme ale societăţii contemporane. Exemple de tipuri de violenţă pot fi întâlnite zilnic, atât în spaţiul public şi privat, cât şi în cel public instituţionalizat, de exemplu, în şcoală. Din dorinţa de a se afirma sau impune, copiii şi adolescenţii se manifestă violent, iar de cele mai multe ori anturajul dezvoltă între elevi spiritul competitiv, ce poate fi dus la extreme, apărând conflicte, unele grave. Cadrele didactice au transmis elevilor că Ziua internaţională a nonviolenţei în şcoli este sărbătorită pe 30 ianuarie, însă mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi. Totodată, aceştia au mai specificat că toate formele agresiunii în şcoli, de la îmbrânceli şi jigniri, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale, trebuie să dispară, iar toate relaţiile elev-elev, elev-profesor, elev-părinte trebuie să se dezvolte pe bază de armonie şi toleranţă continuă. Având ca grup ţintă elevii claselor gimnaziale, acţiunea a inclus activităţi de expunere a unor noţiuni generale despre violenţă, rularea de filme documentare, jocuri de rol, chestionare şi colaje cu mesaje împotriva violenţei. Printre obiectivele urmărite s-au numărat dezvoltarea sensibilităţii elevului, a capacităţii de comunicare şi de integrare în colectiv şi combaterea violenţei şi agresivităţii". (Iuliana T.)
La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" activitatea s-a desfăşurat sub coordonarea echipei de proiect formate din profesorii: Dan Ispas, Gabriela Briscan, Florina Brânda, Jemima Feneşi Crina, Mihăieş şi Crina Bercovici. Fiind îndrumaţi de diriginţii lor, elevii din clasele V-XII au participat la activităţi şi concursuri desfăşurate la nivelul colectivelor de elevi sau cu participare individuală. (https://plus.google.com/u/0/photos/110943344085360901089/albums/6110191983983863313). Elevii din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, îndrumaţi de prof. Popa Gabriela au contribuit şi ei la reuşita activităţii.
Felicitări tuturor!
Nu uitaţi că aveţi dreptul, dar şi obligaţia de a spune „NU violenţei!"
Prof. Iuliana Traşcă
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Elevii spun NU violenţei!

Trimite email
marți, 21 ianuarie 2025, 19:55:47 Ora standard a Europei de Est