Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comemorarea trecerii prin Beiuş a Crăişorului Munţilor

Asociaţia „Avram Iancu” Beiuş şi Primăria Municipiului Beiuş

Comemorarea trecerii prin Beiuş a Crăişorului Munţilor

Asociaţia „Avram Iancu" Beiuş şi Primăria Municipiului Beiuş au organizat duminică, 1 februarie 2015, Comemorarea trecerii prin Beiuş a lui Avram Iancu, Crăişorul Munţilor, ,,...spre cinstire şi aducere aminte...

În drumurile sale, Crăişorul înnopta din când în când la Beiuş, în casa din uliţa Burgundia Mare, nr. 20, unde se odihnea în dese rânduri pe cuptor...".
Manifestarea a avut loc cu ocazia aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Asociaţiei ,,Avram Iancu" Beiuş.
La ora12, a avut loc întâlnirea invitaţilor, membrilor şi simpatizanţilor, la sala de sport de la Stadion. Deplasarea la casa din Burgundia Mare, la statuia din Parcul central şi apoi la sala Primăriei s-a făcut călare (Viorelul Giorgiului din Căbeşti), cu trăsuri (Doru din Nucet, Florin din Feneriş) sau pe jos, într-o impresionantă coloană, ceva ce demult n-a mai văzut Beiuşul, cu participanţi de la cei mai tineri (în cărucior), la venerabili pensionari, o mare parte a participanţilor fiind îmbrăcaţi în frumoase costume populare.
S-a depus o jerbă de flori la placa comemorativă de pe casa din Burgundia Mare şi s-au cântat câteva cântece. La bustul lui Avram Iancu din centrul Municipiului s-a oficiat o slujbă de parastas, Corul Bisericii Ortodoxe a interpretat câteva cântece de-ale lui Iancu şi s-au depus coroane de flori.
Şedinţa festivă care a avut loc în sala mare a Primăriei Beiuş a fost deschisă şi condusă de prof. Claudia Buran. Au vorbit: Viorel Ianc - preşedintele Asociaţiei Avram Iancu, Beiuş, Popa Cornel, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Doina Sfârlea, preşedinte de onoare a Filialei Oradea a Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu din România, prof. Victor Bercea, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu din România, prof. Mihai Gabor, preşedintele UDMR, Beiuş,  Gabriel Popa, viceprimarul Municipiului Beiuş.
Spectacolul a fost pregătit de prof. Gheorghe David Marinel şi prof. Remus Lazea, dirijor, şi prezentat de col. în rezervă Simion Suciu. Au interpretat: Orchestra Crăişorul, prof. Sorina Jula, Daniela Rada, cu grupul „Cununiţa", Anca Banda, împreună cu grupul „Mlădiţe de tezaur", înv. Lucia Busuioc, Paula Lezeu, surorile Tomele, Grupul vocal din Lazuri de Roşia, student la conservator Vlad David, Daliana David, Florin Pele, vioară cu goarnă, Leontin Ştef, vioară cu goarnă, Vlad Ştef Junior, voce, şi o mână de tinere talente de la şcolile din Zona Beiuşului: Clubul Copiilor, Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuş şi de la şcolile din Finiş, Ioaniş şi Şuncuiş, cu un frumos dans popular maghiar din Căbeşti, Remetea, Roşia şi Uileac.
Mulţumiri tuturor organizatorilor, artiştilor şi participanţilor!
Mulţumiri sponsorilor şi bucătăreselor pentru cele 1.500 de sarmale date pentru sufletul Iancului.
Dumnezeu să-l ierte!
Prof. Ioan CURPAŞ
Priviţi, d-le primar, cât de frumos s-a îmbrăcat, iar şi iară, Beiuşul Dvs, pentru a cinsti Crăişorul!
Felicitări organizatorilor!
Mulţumim pentru articol şi minunatele poze, d-na Claudia şi d-le profesor!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Comemorarea trecerii prin Beiuş a Crăişorului Munţilor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:06 Ora de vară a Europei de Est