Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În universul halatelor albe de la Spitalul Clinic CF Oradea

O experienţă inedită

În universul halatelor albe de la Spitalul Clinic CF Oradea

Dragi cititori, bunii mei prieteni,
Poate v-aţi întrebat ce ce nu au mai apărut articole noi, timp de o săptămână, pe ovidan.ro

În perioada 9-16 februarie 2015, am plecat şi eu puţin să rezolv unele probleme de sănătate tot amânate. Luni, 9 februarie, am decis să mă dau pe mâna domnului doctor chirurg Şandor Mircea şi a colectivului de cadre medicale de la secţia Chirurgie, Compartimentul Terapie Intensivă, ale Spitalului Clinic CF din Oradea pentru o operaţie de hernie.
Aşa aveam să descoperim, cu bucurie, că mai există în Oradea cel puţin un spital de talia celor două promovate de dl doctor manager Gheorghe Carp (Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal). De ani de zile, la toate conferinţele de presă, dl manager a promovat doar imaginea celor două spitale, aşa încât cititorii ar putea crede, în mod eronat, că în Oradea sunt doar două spitale. Luni, aveam să trec pentru prima oară pragul Spitalului CFR, cum în cunosc mulţi dintre orădeni şi bihoreni; un spital găzduit într-o clădire monument(ală), din păcate, retrocedată. Cred că Oradea este oraşul campion... naţional, european şi mondial, în retrocedări!
După ce am trecut cu bine de operaţie, datorită strădaniei, profesionalismului, competenţei şi dăruirii colectivului de medici şi asistente, infirmiere şi al celorlalte cadre medicale (cărora doresc să le mulţumesc şi pe această cale), m-am interesat în stânga şi în dreapta să aflu cât mai multe lucruri despre acest spital pentru a-l prezenta publicului. Dar cine să o facă... pentru presă? S-au eschivat, ca nu cumva cititorul să o ia drept laudă. Dar nu de laude avem noi nevoie, ci de fapte, de informaţii şi de servicii de calitate, aşa cum le-am găsit din plin şi noi la Spitalul Clinic CF. Cineva ne-a „şoptit" faptul că îndrăgitul interpret Ştefan Hruşcă, apreciatul colindător, regele colindelor româneşti, şi-a dres glasul la acest spital (nu la altul)! În decursul timpului, acest spital, ca multe altele din ţară, vreo 13, a fost pasat când la Ministerul Transporturilor, când la cel al Sănătăţii. Ba unii, cu suflet „mare", pe plan local, ar fi dorit să-l desfiinţeze, acaparând, rând pe rând, specialiştii şi desfiinţând secţiile...
Unicul Compartiment de Farmacologie Clinică şi Toxicologie
Tot săpând, în dorinţa de a ne documenta, am ajuns şi la managerul instituţiei, dl doctor Marius Chipurici, medic primar farmacologie clinică, fitoterapeut - fitofarmacolog, doctor în Medicină; expert tehnic judiciar, farmacologie-medicină, stomatologie. Cu sinceritate şi amabilitate, domnia sa ne-a recomandat pentru o bună informare să apelăm la site-ul instituţiei care ne oferă toate cele trebuincioase spre o bună informare, motivând că „scaunele" şi funcţiile sunt vremelnice şi nu doreşte să „pozeze" şi să acorde interviuri din această postură, altfel onorantă, zicem noi. Am înţeles ceea ce era de înţeles: că domnia sa a înfiinţat „singurul Compartiment de Farmacologie Clinică şi Toxicologie (din ţară - n.n.)".
De pe site-ul instituţiei, aveam să aflăm că
„Spitalul Clinic C.F. Oradea este o unitate sanitară reprezentativă şi complexă a judeţului Bihor, care, din punct de vedere al clasificării teritoriale, este un spital judeţean; după criteriul specialităţii, este un spital general; după criteriul educaţional este un spital clinic, cu secţii clinice; după criteriul proprietăţii este un spital public, iar după categorie este de categoria a IV-a.
Unitatea este autorizată sanitar şi deţine autorizaţie de mediu având plan de conformare trimestrul III 2012.
Spitalul Clinic C.F. Oradea oferă asistenţă medicală pentru bolnavii acuţi şi cronici din Oradea (cu peste 200.000 de locuitori), respectiv din judeţul Bihor (cu peste 600.000 de locuitori), precum şi pentru bolnavii din judeţele limitrofe.
Activitatea medicală şi administrativă a unităţii se desfăşoară în patru clădiri distincte: Staţionar Oradea, Punct de lucru Satu Mare, Ambulator de Specialitate Oradea şi Ambulator de Specialitate Satu Mare.
Staţionarul Oradea este situat în Oradea, str. Republicii, nr. 56 şi a fost dat în folosinţă în anul 1957.
Staţionarul Oradea cuprinde 131 de paturi, structurate în 3 secţii şi 9 compartimente, deservite de 2 laboratoare. De asemenea, în cadrul Staţionarului Oradea funcţionează Camera de Gardă.
Punctul de lucru Satu Mare este situat în Satu Mare, str. Vasile Lucaciu, nr. 1, parter. Imobilul este o clădire de patrimoniu, structurată pe două nivele, etajul unu fiind ocupat de Liceul I.C. Brătianu.
Staţionarul Satu Mare funcţionează din 1957 cu un compartiment de medicină internă, cuprinzând 12 paturi, deservite de 2 laboratoare de explorări paraclinice.
Ambulatoriul de Specialitate Oradea situat în Oradea, str. Republicii, nr. 56, dat în folosinţă în anul 1976, este destinat asistenţei medicale din ambulatoriul spitalului.
Cele 11 specialităţi medicale sunt structurate în 11 cabinete, deservite de 2 laboratoare de investigaţii paraclinice de laborator şi radiologie, un compartiment de sterilizare, un cabinet de explorări funcţionale şi un compartiment de statistică medicală, siguranţa circulaţiei, evidenţă medicală.
Tot în acest imobil se regăseşte administraţia spitalului, asigurată de 12 servicii tehnico-administrative...
Structura organizatorică a Spitalului Clinic C.F. Oradea în 2014
1.Secţia clinică Medicină internă, având compartimentele: Neurologie, Gastroenterologie; compartiment exterior Satu Mare; compartiment Cronici; compartiment Spitalizare de zi.
2.Secţia clinică Cardiologie, având compartimentele Cronici şi  Spitalizare de zi
3.Secţia Chirurgie Generală, cu compartimentele ORL şi Terapie Intensivă.
Alte structuri: Camera de gardă, Laboratoare de radiologie şi imagistică medicală, Laboratoare de analize medicale, Ambulatorii de specialitate cu cabinete de medicină internă, medicina muncii, cardiologie, oftalmologie, O.R.L., neuro-psihiatrie, chirurgie generală, ginecologie, explorări funcţionale, gastroenterologie, balneo-fizioterapie, Compartiment sterilizare şi Servicii tehnico-administrative.
Investigaţii şi terapii cu aparatură de înaltă performanţă: Explorări cardiovasculare, Analizoare biochimie şi hematologie, Aparate de radiologie şi imagistică medicală".
Am citat de pe site-ul instituţiei.
Resursa umană - cel mai valoros capital!
Spre norocul şi bucuria noastră, nu am acumulat experienţă frecventând foarte des spitalele, doar cu ocazia unor scurte vizite făcute unor rude sau prieteni. Aşa că până luni, de mai bine de 20 de ani (de la cealaltă operaţie de hernie), nu ne-am mai petrecut zile şi nopţi prin spital. Săptămâna trecută, am realizat cât de importantă este resursa umană într-un spital, pe lângă dotarea cu tehnică, aparatură şi medicamentaţie. Ce însemnă să ai parte de serviciile de calitate ale unui colectiv de medici, asistente şi infirmiere, care înţeleg să-şi facă meseria cu ştiinţă, responsabilitate şi dăruire, cu mult respect şi prietenie faţă de bolnavi.
Cele şapte zile şi nopţi, şi încă câteva ore în plus, s-au scurs, cu mici excepţii, în bună stare, cu eforturi minime şi cu puţină suferinţă fizică, alături de dl profesor Kiss Alexandru, din Viişoara, bunul meu coleg de salon şi de doamna Eva, soţia dumnealui. De la distinsul profesor am aflat şi am învăţat multe. Domnia sa l-a avut elev la Marghita şi pe fostul ministru al Sănătăţii, dl Cseke Attila...
Vom încheia aceste rânduri, mulţumind colectivului Spitalului Clinic CF din Oradea, tuturor celor care înţeleg să-şi onoreze meseria şi funcţia, fiind zi şi noapte în slujba bolnavilor, făcându-şi cât mai bine datoria, începând cu dl manager dr. Marius Chipurici şi încheind cu brancardierii Juhasz Ferencz şi Adrian Andor.
Adresăm mulţumiri distinşilor medici: Şandor Mircea Ioan, Buciuman Nicolae, Grama Adriana, Borza Lucian Ioan şi Vrabie Cristian Gelu; asistentelor: Pop Rodica (asist. şef), Pop Viorica, Popa Ioana, Pantea Andreea, Pop Corina, Erdei Mirela şi Avram Mirela, Herman Hajnal şi Matyi Aniko, Popa Felicia, Ursache Fabiola, Şandra Ramona, Ţîrle Daniela, Iepure Lavinia şi Zbuce Maria; infirmierelor: Daniela Negruţiu, Sajo Hajnal, Mânz Liliana, Gîrdan Lenuţa, Buzle Mariana, Boloş Violeta şi Muntean Laura, lui Feri şi Adi.
Cu preţuire,
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (69 de poze), accesaţi Galeria foto: În universul halatelor albe de la Spitalul Clinic CF Oradea.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:55:38 Ora de vară a Europei de Est