Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait şi filmat la Oradea

Marţi, la ora 19.00 la Filarmonica de Stat

Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait şi filmat la Oradea

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, parţial filmat la Oradea, va avea două proiecţii de gală pentru orădeni, marţi, 24 februarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat, iar de la 20.00, la Cinema Palace.

Seară de gală în prezenţa echipei
Publicul va avea ocazia să-i întâlnească şi să le pună întrebări regizorului Tudor Giurgiu şi actorilor Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile şi Alin Florea.
Invitat special la seara de gală va fi şi fostul procuror Alexandru Lele, unul dintre protagoniştii cazului controversat care a inspirat filmul.
Biletele pentru proiecţia de la Filarmonica de Stat pot fi cumpărate în avans, începând din 18 februarie, în reţeaua Bilet.ro, iar de la casieria instituţiei, doar în ziua galei, de la ora 16.00.
De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi va rula în cinematografe din 27 februarie. În Oradea, poate fi vizionat din 27 februarie la Cortina Digiplex şi Cinema Palace - Lotus Center.
De ce eu? a fost parţial filmat la Oradea, oraşul în care Alexandru Lele activa ca procuror când lui Cristian Panait i-a fost încredinţat dosarul său, pentru presupuse fapte de corupţie şi sustragere de documente. Lele dispusese arestarea lui Adrian Tarău, fiul prefectului de Bihor, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă cu produse petroliere. Panait însă a refuzat să-l pună sub învinuire pe Lele, în lipsa unor probe concludente, iar la nici o lună de la primirea cazului s-a sinucis, la 29 de ani.
„Într-un astfel de climat, gestul lui Lele de a aresta pe cineva de la nivel înalt pentru contrabandă era absolut singular şi trebuia pedepsit exemplar. «Sistemul» i-a pasat responsabilitatea tânărului procuror Panait care, în scurt timp, s-a văzut pus în faţa unei alegeri morale esenţiale", declară Tudor Giurgiu. La Oradea, echipa filmului a refăcut minuţios scena percheziţiei în casa lui Alexandru Lele, după înregistrările difuzate atunci de o televiziune locală. „E o scenă foarte puternică, pe care am ţinut să o reconstitui fidel", adaugă regizorul.
Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema, iar cel inspirat de Lele, de actorul Alin Florea. Distribuţia este completată de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu. Loredana Novak şi Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului.
Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu a fost apreciat de presa internaţională la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă", scrie publicaţia americană „The Hollywood Reporter", descriind filmul ca fiind „atractiv vizual şi solid realizat". „Un thriller politic românesc rar", titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români şi a celor din fostele ţări comuniste, afectate de corupţia generalizată.
Trailer oficial: http://youtu.be/pU3FukXdiBk
Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul
****
Sinopsis. Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea. (T.G.)
P.S. pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait şi filmat la Oradea.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 20:43:46 Ora de vară a Europei de Est