Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait şi filmat la Oradea

Marţi, la ora 19.00 la Filarmonica de Stat

Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait şi filmat la Oradea

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, parţial filmat la Oradea, va avea două proiecţii de gală pentru orădeni, marţi, 24 februarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat, iar de la 20.00, la Cinema Palace.

Seară de gală în prezenţa echipei
Publicul va avea ocazia să-i întâlnească şi să le pună întrebări regizorului Tudor Giurgiu şi actorilor Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile şi Alin Florea.
Invitat special la seara de gală va fi şi fostul procuror Alexandru Lele, unul dintre protagoniştii cazului controversat care a inspirat filmul.
Biletele pentru proiecţia de la Filarmonica de Stat pot fi cumpărate în avans, începând din 18 februarie, în reţeaua Bilet.ro, iar de la casieria instituţiei, doar în ziua galei, de la ora 16.00.
De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi va rula în cinematografe din 27 februarie. În Oradea, poate fi vizionat din 27 februarie la Cortina Digiplex şi Cinema Palace - Lotus Center.
De ce eu? a fost parţial filmat la Oradea, oraşul în care Alexandru Lele activa ca procuror când lui Cristian Panait i-a fost încredinţat dosarul său, pentru presupuse fapte de corupţie şi sustragere de documente. Lele dispusese arestarea lui Adrian Tarău, fiul prefectului de Bihor, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă cu produse petroliere. Panait însă a refuzat să-l pună sub învinuire pe Lele, în lipsa unor probe concludente, iar la nici o lună de la primirea cazului s-a sinucis, la 29 de ani.
„Într-un astfel de climat, gestul lui Lele de a aresta pe cineva de la nivel înalt pentru contrabandă era absolut singular şi trebuia pedepsit exemplar. «Sistemul» i-a pasat responsabilitatea tânărului procuror Panait care, în scurt timp, s-a văzut pus în faţa unei alegeri morale esenţiale", declară Tudor Giurgiu. La Oradea, echipa filmului a refăcut minuţios scena percheziţiei în casa lui Alexandru Lele, după înregistrările difuzate atunci de o televiziune locală. „E o scenă foarte puternică, pe care am ţinut să o reconstitui fidel", adaugă regizorul.
Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema, iar cel inspirat de Lele, de actorul Alin Florea. Distribuţia este completată de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu. Loredana Novak şi Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului.
Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu a fost apreciat de presa internaţională la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă", scrie publicaţia americană „The Hollywood Reporter", descriind filmul ca fiind „atractiv vizual şi solid realizat". „Un thriller politic românesc rar", titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români şi a celor din fostele ţări comuniste, afectate de corupţia generalizată.
Trailer oficial: http://youtu.be/pU3FukXdiBk
Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul
****
Sinopsis. Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea. (T.G.)
P.S. pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait şi filmat la Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 24 iunie 2019