Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am participat la un stagiu de formare în Republica Cehă

În perioada 3-7 noiembrie

Am participat la un stagiu de formare în Republica Cehă

În perioada 3-7 noiembrie 2014, doamnele profesori Chirodea Alexandra Teodora şi Fuciu Cristina Laura au participat la stagiul de formare „Current issues in education-early school leaving" - Probleme curente în educaţie-abandonul şcolar timpuriu organizat de către instituţia ITC International la Praga, Republica Cehă.

Stagiul face parte din proiectul Erasmus+ secţiunea KA 1 conceput de doamna profesor Florea Camelia Simona.
Părăsirea timpurie a şcolii este un aspect relevant în toate ţările UE şi a atras atenţia atât cercetătorilor în domeniu cât şi factorilor de decizie politică şi educatorilor. Există un risc real pe termen lung de dezavantaj socio-economic pentru o persoană care abandonează şcoala timpuriu. Pentru mulţi, abandonului şcolar timpuriu poate să conducă la oportunităţi reduse de angajare şi un risc crescut de sărăcie şi şomaj. De asemenea, adolescenţii care abandonează şcoala timpuriu au un risc crescut de consum de droguri, activitatea infracţională şi probleme psihologice. Mulţi tineri care au abandonat şcoala timpuriu simt că sunt văzuţi ca „rataţi" sau „învinşi" de comunitate în general deoarece există un stereotip negativ faţă de părăsirea timpurie a şcolii care creează un stigmat.
Cursul a permis celor 15 participanţi din 6 ţări să împărtăşească experienţe şi practici din ţările lor şi a oferit un fundal teoretic pentru diferite abordări posibile.
Organizate în 9 module, activităţile la care am participat ne-au permis să experimentăm diverse teorii, metodologii, abordări şi forme de evaluare care ar trebui să sprijine elevii cu nevoi diferite şi a căror utilizare în educaţie ar trebui să împiedice abandonul şcolar timpuriu. Prin derularea activităţilor propuse de trainerii de la ITC International ne-am putut dezvolta de asemenea, abilităţile de comunicare cu elevii dificili şi cu părinţii acestora şi am exersat abilităţile de prevenire şi gestionare a conflictelor, am aflat sugestii cu privire la modul acţiune în ceea ce îi priveşte pe elevii cu risc de abandon şcolar timpuriu şi sugestii cu privire la modul de a reacţiona la primele semne de absenteism.
 Au fost propuse strategii eficiente de predare care promovează implicarea activă a tuturor elevilor în parcursuri educaţionale productive. Strategiile propuse au inclus predare şi învăţare activă, învăţarea prin cooperare, educaţia de la egal la egal, utilizarea TIC în educaţie, învăţarea bazată pe proiecte şi învăţarea  bazată pe sarcini, precum şi aplicarea eficientă a creativităţii în educaţie.
S-a abordat evaluarea ca şi caracteristică dinamică a oricărui proces educaţional. În cazul prevenirii părăsirii timpurii a şcolii, evaluarea trebuie să fie strâns legată de evaluarea nevoilor elevilor înainte ca aceştia să se implice într-o activitate de învăţare. Acest lucru permite identificarea din timp a dificultăţilor şi obstacolelor cu care elevii se pot confrunta. Profesorii trebuie să cunoască mijloace moderne de evaluare, tipuri de evaluare şi forme, modele, tehnici şi instrumente pentru a deveni capabili să le folosească în mod eficient la clase pentru a realiza, printre alte obiective educaționale, prevenirea părăsirii timpurii a şcolii.
O serie întreagă de activităţi a vizat modalităţile de lucru cu copiii cu nevoi speciale, aceştia fiind una dintre categoriile cu risc crescut de abandon timpuriu al şcolii. Nu doar că ne-am îmbunătăţit cunoştinţele teoretice şi ne-am împărtăşit experienţa în domeniul lucrului cu copiii cu nevoi speciale, dar am putut vedea şi încerca mai multe metode şi activităţi diferite potrivite pentru lucrul la clasă cu aceşti copii.
Într-o Europă în care migrarea forţei de muncă este o realitate zilnică, clasele multiculturale şi elevii din diferite medii socio-economice au făcut subiectul unui alt modul. Elevii minoritari ca şi grupare şi cei proveniţi din medii economice dezavantajate se află în cea mai mare pondere expuşi riscului de abandon timpuriu al şcolii. De aceea activităţile acestui modul ne-au ajutat să ne dezvoltăm cunoştinţe de psihologie interculturală şi comunicare interculturală şi să concepem sarcini de lucru care să promoveze înţelegerea între elevii de culturi diferite.
Fuciu Cristina Laura

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:23:55 Ora de vară a Europei de Est