Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiect de mobilitate pentru profesori în cadrul programului Erasmus+

La Şcoala Gimnazială Nr. 1 Remetea,

Proiect de mobilitate pentru profesori în cadrul programului Erasmus+

Începând cu anul şcolar 2014-2015, pe parcursul a doi ani şcolari, se derulează la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Remetea proiectul Erasmus+, K1 „Îmbunătăţirea continuă a calităţii educaţiei în şcoală prin perfecţionarea cadrelor didactice şi adoptarea unor strategii de internaţionalizare, în vederea reducerii abandonului şcolar şi motivării elevilor pentru autoinstruire".

Este singura şcoală din judeţul Bihor care derulează un proiect Erasmus+, K1, mobilităţi pentru profesori.
Şcoala noastră este o şcoală deschisă care s-a manifestat activ în ultimii ani şi a dovedit flexibilitate faţă de cererile şi aşteptările părinţilor şi ale comunităţii locale, pe de o parte, iar pe de altă parte faţă de  sistemul educaţional  românesc. Integrarea României în Uniunea Europeană a generat noi oportunităţi dar, în acelaşi timp, şi alte cerinţe în domeniul educaţie şi formării continue. Ca şi instituţie, am înţeles că trebuie să accelerăm procesul de internaţionalizare şi acest lucru îl putem face în primul rând prin participarea la proiecte europene, prin cooperarea cu şcoli şi organizaţii internaţionale, prin stabilirea unor obiective clare care să răspundă nevoilor identificate.
Prin acest proiect ne-am propus să îmbunătăţim managementul profesional şi instituţional prin dezvoltarea competenţelor tehnice şi manageriale ale cadrelor didactice. Vrem, de asemenea, să reducem absenteismul şi să înlăturăm abandonul şcolar, să îmbunătăţim participarea elevilor la activităţile şcolare, prin folosirea tehnologiilor noi şi a metodelor interactive, centrate pe elev. Unul dintre obiectivele noastre este să îi educăm pe elevi pentru cetăţenia europeană şi să formăm competenţe lingvistice şi tehnice prin activităţi de parteneriat cu şcoli din Uniunea Europeană.
Participanţii direcţi la cursurile de formare sunt 10 cadre didactice de diferite specialităţi, iar indirecţi toate cadrele didactice din şcoală.  Marea majoritate a cadrelor didactice din instituţia noastră  manifestă dorinţa de perfecţionare şi urmăresc modernizarea actului de predare, dar unora dintre ei  le lipseşte iniţiativa şi au o atitudine de inerţie în ceea ce priveşte propria formare.
 În cadrul proiectului s-au  desfăşurat şi se vor desfăşura mai multe activităţi: elaborarea metodologiei de selecţie a participanţilor, selecţia profesorilor participanţi la activităţile de formare, încheierea contractelor şi angajamentelor cu furnizorii de curs şi cu participanţii, pregătirea interculturală şi lingvistică a cadrelor didactice, participarea la cursurile de formare („Current Issues in Education - Early School Leaving", „English for educators and administrative staff - Intermediate", „EDIPED- Training Course ", „Using E-Learning in the classroom" and „Problem Based Lerning -a practical guide"), publicarea unor articole şi broşuri care vor prezenta activitatea de formare şi  activităţi de diseminare.
Primele două mobilităţi în cadrul proiectului s-au realizat cu ocazia cursului de formare „English for educators and administrative staff - level B2", curs care a avut loc la Praga în perioada 20-24 octombrie 2014. Formatorul internaţional a fost organizaţia ITC - International TEFL Certificate cu sediul în Praga, o organizaţie cu o experienţă de 15 ani în domeniul educaţional. Cadrele didactice participante la mobilitate au fost d-na prof. Florea Camelia Simona şi d-na prof. Boroş Irina Margareta.
Experienţa internaţională a fost una cu adevărat spectaculoasă. Praga este un oraş plin de legendă. De la pavajul arhaic şi până la clădirile impunătoare totul emană  istorie şi cultură veche. Turiştii impresionaţi de farmecul locului stăruiau în faţa unui oraş secular. La Praga timpul se scurge diferit. Podurile peste Vltava sau ceasul astronomic medieval din Centrul Vechi al oraşului, Cartierul Evreiesc sau grădinile de sub castel au fost doar câteva dintre obiectivele vizitate în acest loc de basm.
Cursul a reunit profesori din Turcia, Latvia, Franţa, Cehia şi România. Pe parcursul celor 5 zile de trening s-a reuşit  nu doar îmbunătăţirea activităţilor lingvistice, dar şi îmbogăţirea experienţelor interculturale. Profesorii au avut ocazia să împărtăşească cu colegii lor din alte ţări, să cunoască, să prezinte şi să socializeze. Activitatea de decernare a certificatelor a fost urmată de un scurt moment artistic, unde reprezentanţi din fiecare ţară au avut ocazia să îşi facă cunoscut portul şi obiceiurile.
Mobilităţile internaţionale, în cazul nostru  cea de la Praga, constituie un factor motivant pentru profesori. Nu poţi deveni o şcoală europeană dacă sistemul tău de educaţie nu este unul european. Nu poţi avea un sistem de învăţământ european  decât dacă vezi, faci schimb de bune practici, încerci să îţi însuşeşti ceea ce la alţii funcţionează de ani. Obiectivele europene, potrivit strategiei Europa 2014-2020, se vor regăsi cu adevărat în şcolile noastre dacă vom stabili asta ca prioritate a planului de dezvoltare europeană. Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Remetea a început călătoria spre Europa. Învăţăm împreună cu alţii, luăm ce este bun la ei, îmbunătăţim şi schimbăm ceea ce nu funcţionează la noi. Şi astfel credem că învăţământul românesc va fi unul modern, care să pregătească elevul pentru o societate ce se schimbă permanent, învăţându-l să se adapteze.
Prof. Florea Camelia Simona

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:01 Ora de vară a Europei de Est