Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Regulament privind crearea reţelelor subterane

Primăria a pus la punct un

Regulament privind crearea reţelelor subterane

City-managerul Primăriei Oradea, dl Eduard Florea, a susţinut luni, 23 februarie 2015, o conferinţă de presă cu privire la „Regulamentul pentru stabilirea condiţiilor de exercitare a dreptului de acces pe proprietăţile Municipiului Oradea în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, a modului de utilizare partajată a elementelor de infrastructură, precum şi măsurile privind construirea de reţele noi de comunicaţii electronice".

„Scopul acestui regulament nu este doar crearea unui cadru unic de acţiune, ci şi crearea unor parteneriate cu cei interesaţi. Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice ne permite nouă, ca autoritate publică, să stabilim un cadru general. Prin acest regulament, care este rezultatul unei munci de echipă, ne dorim să dezvoltăm reţelele subterane în municipiu, astfel încât tot ce e disponibil în subteran să fie utilizat partajat", a spus city-managerul Eduard Florea.
Acest regulament se adresează furnizorilor şi operatorilor de reţele de comunicaţii electronice, deţinători de infrastructură suport amplasată pe proprietăţile Municipiului Oradea (stâlpi, canale subterane etc), instituţiilor publice care au în administrare proprietăţi ale Municipiului Oradea (Administraţia Imobiliară Oradea), dar şi întreprinderilor publice locale care au în administrare proprietăţi ale Municipiului Oradea (Oradea Transport Local, Compania de Apă, Termoficare Oradea etc.)
Primăria Oradea solicită tuturor deţinătorilor de infrastructură suport ca în termen de 60 zile de la aprobarea regulamentului în şedinţa de Consiliu Local din luna aprilie, să prezinte o inventariere în acest sens.
„Condiţia pe care o vom pune celor care doresc să realizeze reţele subterane este ca proiectul tehnic al lucrării să prevadă de la început o capacitate mărită a acelei reţele, asfel încât săpăturile şi lucrările care presupun deranj să se realizeze o singură dată", a completat city-managerul Eduard Florea.
Regulamentul stabileşte foarte clar şi tarifele de acces la aceste reţele. Astfel, pentru reţelele subterane, cu donaţie către municipiu, tariful este de 2,5 lei/ml/an, iar pentru reţele subterane fără donaţie, tariful este de 5 lei/ml/an.
Sumele strânse din aceste tarife se vor colecta la bugetul local.
Cei care vor să vină cu propuneri sau sugestii o pot face până la data de 3 aprilie 2015.
Dezbaterea publică privind regulamentul va avea loc în data de 17 martie, ora 16.00, în sala mare a Primăriei Oradea.
Propuneri privind proiectul de buget pot fi transmise în scris la Centrul de relaţii cu publicul - Piramidă,  în format electronic la adresa de email: primarie@oradea.ro sau prin fax la nr. 0259/437.544.
Biroul de presă

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:03:05 Ora de vară a Europei de Est