Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Discursurile xenofobe ar trebui cenzurate!”

Ieri, la C.N „E Gojdu”, o confruntare sută la sută

„Discursurile xenofobe ar trebui cenzurate!”

Reprezentanți a două cluburi de dezbateri din Oradea și Cluj-Napoca s-au confruntat, miercuri (4 iunie 2008), în direct, în sala festivă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” pe tema „Discursurile xenofobe ar trebui cenzurate!”
Clujenii (dlui instructor Emil Mesaroș) au pledat pentru această cauză, în timp de gojdiștii dnei prof. Liliana Sonea s-au străduit să demonstreze că discursurile nu trebuie cenzurate.

Dezbaterile s-au desfășurat într-un cadru organizatoric de tip academic, precum în marile universități americane, fără ură și nervi, cu patimă și talent din parte unor lideri incontestabili care au reușit să se facă înțeleși și să convingă asistența (că sunt buni).
În cuvântul de deschidere, Emil Mesaroș a explicat publicului modalitățile prin care își poate exprima deschis aprobarea sau dezaprobarea, urmând ca la final, tot el, publicul, să evidențieze (voteze) echipa care li s-a părut cea mai bună.
În marile licee din România funcționează 80 de asemenea cluburi de dezbateri. Zece dintre ele se vor întâlni în luna august 2008 la o confruntare pe zona Transilvania.
„Nu este justificată cenzurarea discursului!”  
Din echipa clujenilor de la Colegiul Național „Emil Racoviță” au făcut parte Ion Nașcu și Ioana Georgescu (din clasa a X-a) și Raluca Oprinca (din a XII-a). Rând pe rând, în trei reprize, oaspeții au susținut tema, cu argumente fel de fel, iar gojdiștii (Dana Cabău, din a XII-a, Adrian Mălăieș și Alexandru Pascovici, din a X-a), tot în trei reprize, s-au străduit, și chiar au reușit să convingă asistența că nu este justificară cenzurarea discursurilor. Dana,  vorbind ca un avocat, a reușit să-l impresioneze până și pe instructorul clujean.
Sincer și imparțial, Emil Mesaroș avea să recunoască la final faptul că în ambele tabere „documentarea nu a fost destul de solidă”, prin urmare, nici unii nici alții nu au reușit să convingă sala. „Discuția pe etimologia cuvintelor nu ține, pentru că e lipsită de substanță. Ceea ce contează sunt argumentele, iar Dana a avut un discurs foarte bun”, recunoaște instructorul clujean.
Și Mălăieș (conducătorul clubului de poezie) a avut idei și a combătut bine, vorba aceea („Nu încălcăm un drept pentru a favoriza un alt drept”), dar lui îi place să filozofeze prea mult, după cum a remarcat și instructorul. Noi îl scuzăm, pentru că îl cunoaștem. Poetul a făcut-o de amorul artei, crezându-se, probabil, la o ședință de cenaclu, împreună cu Alexandru, colegul său de club, și el poet ... printre filozofi! (Ov. Dan) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: "Discursurile xenofobe ar trebui cenzurate!” 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:39:58 Ora de vară a Europei de Est