Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”

Cunoașterea, protejarea și ameliorarea mediului prin proiectul de mediu

„Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”

Ieri (joi, 5 iunie 2008), de Ziua mondială a mediului, 40 de elevi de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, implicați în proiectul de mediu „Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”, au desfășurat o acțiune de igienizare în incinta școlii.

Este cea de-a patra acțiune din cele cinci manifestări cuprinse pe agenda proiectului de mediu pe care îl derulează începând din luna aprilie, un proiect finanțat de Primăria și Consiliul local Oradea cu 10.000 de lei (RON), din care 10% este contribuția școlii.
„Proiectul urărește, așa după cum aveam să aflăm de la coordonatorul de proiect, profesor Angela Chereji, implicarea tinerilor în acțiuni de voluntariat de menținere și îmbunătățire a mediului, menite să răspundă cerințelor locale și tendințelor europene; realizarea unui comportament și atitudini active de protejare și ameliorare a mediului din Oradea și zona metropolitană, printr-un studiu efectiv axat pe speciile rare pe care dorim să le identificăm, să le punem în valoare și să conștientizăm comunitatea că aceste plante există; să găsim metode de a le păstra și perpetua; să responsabilizăm tinerii și să-i încurajăm referitor la activitățile de conservare a mediului”, ne-a mai spus coordonatorul de proiect.
În acest demers educațional, doamna profesoară Angela Chereji acționează în echipă, având alături conducerea colegiului, pe domnul director, Ioan Corba, și distinsele profesoare Alice Scarlat, Florica Bara și Gabriela Ficuț. Elevii înrolați în detașamentul de acțiune pentru cunoașterea, protejarea și ameliorarea mediului sunt din clasele a IX-a A, a X-a B și a XI-a D.
De la demararea proiectului, în 7 aprilie, când s-a pornit metodic și sistematic cu organizarea colectivului de elevi și împărțirea responsabilităților, s-a trecut treptat la realizarea documentării și identificării speciilor rare din raza lor de acțiune, o documentare în bibliotecă și în teren, prin vizitarea parcurilor dendrologice de la Universitatea Oradea, Băile Felix și 1 Mai, și chiar de la Gurahonț (județul Arad) și Moneasa, pentru identificarea unor specii rare, incursiunea de la Gurahonț fiind de dată recentă, economiștii orădeni ajungând să „cucerească” cetatea Deznei.
Munca pe ateliere de lucru
Un dascăl (pedagog) știe să-și organizeze munca pentru o eficientizare maximă în condiții crescute de disciplină și responsabilitate. E vorba, ca și la activitatea didactică de la clasă, de stil și metodă, bazate pe o cunoaștere temeinică a elevului, pentru exploatarea potențialului său nativ în funcție de temperament și trăsăturile sale pozitive de voință și caracter.
În cadrul atelierelor de lucru, s-au realizat pliantul, broșura, mascota și sceneta, iar evaluarea a consfințit calitatea muncii și eficiența investiției de capital făcute din prima tranșă de finanțare. La acțiunea de la Moneasa, s-a evidențiat atelierul (workshop-ul) "Indroscotoriabilizabilii" (Denisa Dogar, IX A, Adi Dan, Ligia Fazecaș și Darie Gavriluț, X B, și Roxana Zamfirescu, XI D).
Cea de-a cincea acțiune este programată în următoarele zile, când va avea loc vizitarea parcului dendrologic al Stațiunii de Cercetări Agricole și Zootehnice (S.C.A.Z.) Oradea. Acțiunile vor continua și în vacanța de vară, eșalonat, pe perioade și grupuri de lucru, în funcție de disponibilitatea fiecărui membru al echipei, iar la toamnă, materialul adunat în vacanță va fi prelucrat și interpretat cu ajutorul unor specialiști, profesori universitari, cercetători (precum Ana Marossi, cunoscut cercetător). Tot în vară, grupul de elevi și profesorii coordonatori și-au planificat o excursie la Cluj-Napoca pentru vizitarea Grădinii botanice. Așa încât, în toamnă să se obțină roade bogate: pliante și broșuri, care vor fi distribuite în unități școlare și alte instituții, dar și un jurnal al proiectului care să rămână în școală, alături de CD-urile și filmele realizate în timpul documentării și muncii în cadrul atelierelor de lucru. (Ovidiu DAN) 

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  „Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 14 octombrie 2019