Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”

Cunoașterea, protejarea și ameliorarea mediului prin proiectul de mediu

„Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”

Ieri (joi, 5 iunie 2008), de Ziua mondială a mediului, 40 de elevi de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, implicați în proiectul de mediu „Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”, au desfășurat o acțiune de igienizare în incinta școlii.

Este cea de-a patra acțiune din cele cinci manifestări cuprinse pe agenda proiectului de mediu pe care îl derulează începând din luna aprilie, un proiect finanțat de Primăria și Consiliul local Oradea cu 10.000 de lei (RON), din care 10% este contribuția școlii.
„Proiectul urărește, așa după cum aveam să aflăm de la coordonatorul de proiect, profesor Angela Chereji, implicarea tinerilor în acțiuni de voluntariat de menținere și îmbunătățire a mediului, menite să răspundă cerințelor locale și tendințelor europene; realizarea unui comportament și atitudini active de protejare și ameliorare a mediului din Oradea și zona metropolitană, printr-un studiu efectiv axat pe speciile rare pe care dorim să le identificăm, să le punem în valoare și să conștientizăm comunitatea că aceste plante există; să găsim metode de a le păstra și perpetua; să responsabilizăm tinerii și să-i încurajăm referitor la activitățile de conservare a mediului”, ne-a mai spus coordonatorul de proiect.
În acest demers educațional, doamna profesoară Angela Chereji acționează în echipă, având alături conducerea colegiului, pe domnul director, Ioan Corba, și distinsele profesoare Alice Scarlat, Florica Bara și Gabriela Ficuț. Elevii înrolați în detașamentul de acțiune pentru cunoașterea, protejarea și ameliorarea mediului sunt din clasele a IX-a A, a X-a B și a XI-a D.
De la demararea proiectului, în 7 aprilie, când s-a pornit metodic și sistematic cu organizarea colectivului de elevi și împărțirea responsabilităților, s-a trecut treptat la realizarea documentării și identificării speciilor rare din raza lor de acțiune, o documentare în bibliotecă și în teren, prin vizitarea parcurilor dendrologice de la Universitatea Oradea, Băile Felix și 1 Mai, și chiar de la Gurahonț (județul Arad) și Moneasa, pentru identificarea unor specii rare, incursiunea de la Gurahonț fiind de dată recentă, economiștii orădeni ajungând să „cucerească” cetatea Deznei.
Munca pe ateliere de lucru
Un dascăl (pedagog) știe să-și organizeze munca pentru o eficientizare maximă în condiții crescute de disciplină și responsabilitate. E vorba, ca și la activitatea didactică de la clasă, de stil și metodă, bazate pe o cunoaștere temeinică a elevului, pentru exploatarea potențialului său nativ în funcție de temperament și trăsăturile sale pozitive de voință și caracter.
În cadrul atelierelor de lucru, s-au realizat pliantul, broșura, mascota și sceneta, iar evaluarea a consfințit calitatea muncii și eficiența investiției de capital făcute din prima tranșă de finanțare. La acțiunea de la Moneasa, s-a evidențiat atelierul (workshop-ul) "Indroscotoriabilizabilii" (Denisa Dogar, IX A, Adi Dan, Ligia Fazecaș și Darie Gavriluț, X B, și Roxana Zamfirescu, XI D).
Cea de-a cincea acțiune este programată în următoarele zile, când va avea loc vizitarea parcului dendrologic al Stațiunii de Cercetări Agricole și Zootehnice (S.C.A.Z.) Oradea. Acțiunile vor continua și în vacanța de vară, eșalonat, pe perioade și grupuri de lucru, în funcție de disponibilitatea fiecărui membru al echipei, iar la toamnă, materialul adunat în vacanță va fi prelucrat și interpretat cu ajutorul unor specialiști, profesori universitari, cercetători (precum Ana Marossi, cunoscut cercetător). Tot în vară, grupul de elevi și profesorii coordonatori și-au planificat o excursie la Cluj-Napoca pentru vizitarea Grădinii botanice. Așa încât, în toamnă să se obțină roade bogate: pliante și broșuri, care vor fi distribuite în unități școlare și alte instituții, dar și un jurnal al proiectului care să rămână în școală, alături de CD-urile și filmele realizate în timpul documentării și muncii în cadrul atelierelor de lucru. (Ovidiu DAN) 

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  „Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:00 Ora de vară a Europei de Est