Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Educaţia îţi dă valoare!”

Elevii de gimnaziu şi liceu sunt motivaţi să-şi finalizeze studiile în

Proiectul „Educaţia îţi dă valoare!”

Aproape 18% dintre elevii români renunţă la şcoală înainte de finalizarea învăţământului obligatoriu de 10 clase; elevii şi profesorii primesc gratuit consultanţă şi materiale didactice în cadrul unui proiect de prevenire a abandonului şcolar aflat la a III-a ediţie în România.

Peste 5.000 de elevi de gimnaziu şi liceu din 57 de localităţi vor afla de ce este important să-şi continue studiile şi cum să îşi aleagă o meserie cât mai potrivită, în cadrul proiectului de orientare profesională „Educaţia îţi dă valoare!", derulat de Junior Achievement România (JA), în parteneriat cu BRD - Groupe Société Générale.
Scopul proiectului este reducerea riscului tot mai crescut de abandon şcolar în rândul elevilor, în contextul în care numărul tinerilor români care renunţă la educaţie este peste media europeană.
Elevii şi profesorii au primit gratuit manuale şi materiale educaţionale pentru derularea programului la clasă şi beneficiază de training pentru derularea activităţilor interactive. Pe parcursul proiectului, aproximativ 90 de consultanţi voluntari din BRD se vor întâlni cu elevii pentru a le vorbi despre valoarea şi beneficiile educaţiei. Peste 950 de elevi au participat deja la un webinar online cu Flavia Popa, secretar general BRD, care le-a vorbit despre alegerile pe care le pot face pentru a-şi creşte şansele de a reuşi în carieră şi în viaţă.
„Proiectul „Educaţia îţi dă valoare!" mi-a dat prilejul să îmi cunosc mai bine elevii şi să constat cu surprindere câte idei interesante pot genera atunci când participă la activităţi nonformale şi când lucrează fără prea multe constrângeri. Acest lucru mi-a demonstrat, încă o dată, că poţi obţine maximum de motivaţie şi implicare din partea tuturor elevilor dacă ieşi din rutina zilnică şi oferi mai multă libertate de opinie şi acţiune. Schimbarea metodelor şi a tehnicilor de învăţare poate aduce rezultate mult mai bune şi o reducere semnificativă a abandonului şcolar", a declarat Magdalena Ardeleanu, cadru didactic la Colegiul Economic din Buzău.
Zeci de mii de tineri abandonează anual şcoala
România are una dintre cele mai mari rate de abandon şcolar din Europa, cu aproape 18% dintre elevi care renunţă la şcoală înainte de finalizarea învăţământului obligatoriu de 10 clase, potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Zeci de mii de tineri renunţă în fiecare an la studii fără a avea nicio pregătire şi ca urmare şanse reduse de integrare pe piaţa muncii. Cauzele părăsirii sistemului de învăţământ sunt de la probleme sociale, starea economică, în special din zonele mici urbane şi rurale, la dificultăţi de învăţare şi lipsa de orientare sau de sprijin concret.
Potrivit raportului Education and Training Monitor 2014, cele mai multe cazuri de abandon şcolar se găsesc în comunităţile dezavantajate, unde şcolile au resurse limitate şi nu reuşesc să deruleze activităţi care să prevină acest fenomen.
Oferind gratuit elevilor şi profesorilor materiale didactice, consiliere şi o platformă de curs modernă, proiectul „Educaţia îţi dă valoare!", derulat pentru al treilea an consecutiv de JA România şi BRD, contribuie la prevenirea abandonului şcolar la nivel naţional şi la dezvoltarea competenţelor esenţiale ale adolescenţilor pentru dezvoltarea carierei.
Alice Duţu,
manager de proiect JA România

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:40 Ora de vară a Europei de Est