Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Bilanţul la un an de activitate, cu bucurie sufletească

Centrul Judeţean de Voluntariat Bihor şi proiectul „Engleză pentru viaţă”

Bilanţul la un an de activitate, cu bucurie sufletească

La începutul lunii martie (2015), am marcat 1 an de la înfiinţarea oficială a Centrului Judeţean de Voluntariat Bihor şi, implicit demararea proiectului „Engleză pentru viaţă" la nivelul judeţului nostru.

Cu acest prilej transmit bucuria nespusă, încărcarea sufletească deosebită vizavi de reuşita acestui proiect, alături de voluntarii elevi şi studenţi ai proiectului, precum şi de toţi oamenii de bine care ne-au întins o mână de ajutor cu căldură şi ne-au sprijinit în realizarea acţiunilor pe care ni le-am propus.
Plăcute amintiri legate de evenimente marcante în cadrul proiectului
Pe lângă orele de limba engleză desfăşurate săptămânal de către voluntari în centrele sociale, voi aminti cu mare drag câteva realizări şi evenimente marcante ale modulelor desfăşurate până în luna ianuarie, inclusiv a anului curent, activităţile în detaliu ale centrului nostru putând fi vizibile pe Internet [1, 2]:
*promovarea acţiunilor desfăşurate de către voluntarii noştri în cadrul proiectului prin înfiinţarea unei pagini de Facebook, prin diverse publicaţii în media locală; subsemnata am promovat proiectul în cadrul interviurilor acordate la postul de televiziune Digi 24 Oradea - la emisiunea Recrutat în Crişana, precum şi în cadrul publicaţiilor  Ovidan.ro" şi revista OviDan", Adevărul, Bihoreanul, Orădeni, aşa da... etc;
*elaborarea materialelor de promovare specifice centrului nostru de voluntariat (afişe, mape, broşuri, felicitări etc);
*elaborarea de materiale didactice în format bilingv (două volume de carte în domeniile siguranţei on-line şi a ecologiei), realizate şi prezentate de către voluntarii noştri copilaşilor din centrele sociale;
*realizarea activităţii „Ce înseamnă a fi voluntar...", cu ocazia Zilei Educaţiei Nonformale, 10.10.2014;
*iniţierea şi organizarea spectacolului caritabil de Crăciun - „Colinde din suflet, pentru suflet, cu suflet...", din 16.12.2014, spectacol care a avut ca scop strângerea de fonduri şi oferirea de cadouri (rechizite, dulciuri, fructe, jucării) copiilor din centrele sociale ale judeţului Bihor; acestui eveniment i s-a alăturat echipa de baschet masculin CSM U Oradea, care la începutul lunii decembrie a organizat înaintea debutului unui meci din liga naţională, acţiunea Pluşurile în teren, la care s-au strâns şi rechizite şcolare;
*obţinerea de către proiectul „Engleză pentru viaţă" a distincţiei de Finalist în Gala Naţională a Voluntarilor 2014, Secţiunea Proiectul anului în educaţie, Bucureşti, 12.12.2014;
*obţinerea de către subsemnata a 2 distincţii extrem de importante: Premiul Publicului pentru cel mai votat voluntar al anului 2014 acordat în cadrul Galei Naţionale a Voluntarilor de către Federaţia organizaţiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România, distincţie acordată pentru merite deosebite în cadrul activităţilor de voluntariat şi distincţia de Finalistă în Gala Naţională a Voluntarilor 2014, Secţiunea Voluntarul anului în educaţie, Bucureşti, 12.12.2014;
*obţinerea de către subsemnata a Diplomei de Supervoluntarul anului 2014 acordată de Asociaţia Shakespeare School pentru Educaţie;
*încheierea de acorduri de colaborare cu diverse instituţii, firme;
*perfecţionarea continuă a metodele de predare sau de limbă engleză, prin participarea unor voluntari la diverse cursuri, activităţi, proiecte, simpozioane, şcoli de vară etc.
Modulul de primăvară 2015 în curs de desfăşurare
Continuarea proiectului cu modulul de primăvară 2015 a început în 9.02.1015 şi se va desfăşura pe parcursul semestrului II al anului şcolar, modul în care cunoştinţe, având la bază materialele realizate de voluntari de-ai noştri, despre siguranţa on-line, ecologie, astronomie, matematică în limba engleză vor fi transmise micuţilor din centrele sociale ale judeţului Bihor, şi, toate acestea, însoţite de dansuri, cântece, jocuri, piese de teatru etc. La acest modul au luat startul 60 de voluntari, care-şi conturează în mare parte activitatea după următorul plan de activităţi şi evenimente:
*predarea săptămânală a limbii engleze prin joc pe parcursul întregului modul;
*în luna februarie, luna Siguranţei pe Internet - activităţile intitulate „Împreună...pentru un Internet mai bun!";
*la finele lui februarie şi începutul lunii martie - confecţionarea de mărţişoare şi felicitări pentru cei dragi, în cadrul activităţii: „De la mine pentru tine";
*la mijlocul lunii martie activitatea „Bine ai venit, primăvară!" - recital de poezii şi cântece despre primăvară (în limbile română şi engleză);
*în luna martie şi începutul lunii aprilie, activitatea „Donează din suflet, cu suflet, pentru suflet" - campanie de strângere de dulciuri, jucării, jocuri, hăinuţe, care să fie donate copilaşilor cu ocazia sărbătorilor pascale;
*în perioada 6 - 10 aprilie, în cadrul Programului Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!:
*Workshop-ul „Voluntariatul - un pas spre viitor", susţinut în cadrul unor şcoli din Oradea;  moderator: Ioana Dziţac;
*Activitatea „Math in English, Math for Life!" - însuşirea unui limbaj matematic de bază în limba engleză prin joc;
*Confecţionarea de felicitări cu ocazia sărbătorilor pascale pentru cei dragi, în cadrul activităţii: „De la mine pentru tine";
*Voluntarii vor strânge donaţii şi vor oferi cadouri copilaşilor în urma campaniei „Donează din suflet, cu suflet, pentru suflet".
*la finele lunii aprilie, sărbătorim Săptămâna Internaţională a Astronomiei;
*în luna mai vom marca: Ziua Europei - 9 mai şi Săptămâna Naţională a Voluntariatului, în perioada 11-17 mai;
*în luna iunie, vom marca: Ziua Internaţională a Copilului - 1 Iunie, în cadrul activităţii „Să râdem şi să ne jucăm împreună" şi  Ziua Mondială a Mediului - 5 iunie;
*Finalizarea modulului de primăvară extins - întocmirea raportărilor finale.
Aş dori să mulţumesc tuturor voluntarilor şi oamenilor de bine care ne-au fost mereu aproape şi să-i invit să se alătură şi de astă dată campaniei noastre, organizate cu ocazia sărbătorilor pascale: „Donează din suflet, cu suflet, pentru suflet".
1.Proiectul Engleză pentru viată - Bihor
2.http://dzitac.ro/ro/ioana/proiecte
 
Ioana Dziţac,
coordonator voluntari,
Centrul de Voluntariat Judeţean Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Bilanţul la un an de activitate, cu bucurie sufletească.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:52:31 Ora de vară a Europei de Est