Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Bolile care se manifestă primăvara ...

Sfatul medicului

Bolile care se manifestă primăvara ...

Odată cu sosirea primăverii, în fiecare an, oscilaţiile de temperatură, dar şi alţi factori, precum polenul plantelor, fac ca primăvara să fie greu de suportat pentru multe persoane. Şi asta, deoarece anumite boli şi alergii se agravează în această perioadă. Iată care sunt acestea şi cum poti fi prevenite.

1. Rinita alergică
Polenul este inamicul numărul 1 pentru persoanele alergice, căci este principalul factor declanşator al rinitei alergice. Afecţiunea se manifestă de obicei primăvara, de pe la jumătatea lunii martie şi ţine până la sfârşitul verii. Are drept simptome strănut, mâncărimi ale gâtului şi ale nasului, ochi iritaţi, secreţii nazale. Persoanele alergice trebuie să înceapă tratamentul cu medicamentele împotriva alergiilor imediat ce apar primele simptome. Ca măsuri de prevenţie, este important să evite ieşirile din casă în perioadele în care este mult polen în aer şi să ţină ferestrele închise.
2. Dermatita seboreică
 Schimbările de temperatură şi oscilaţiile dintre aerul umed şi cel uscat specifice primăverii sunt câţiva dintre factorii care amplifică simptomele dermatitei seboreice, afecţiune care se manifestă prin mâncărimi ale pielii, roşeaţă, dar şi apariţia scuamelor, mai ales la nivelul feţei şi al scalpului. Şi stările de oboseală cauzate de astenie pot accentua dermatita seboreică. În afara tratamentului recomandat de medic, este indicat să mănânci legume şi fructe bogate în vitamina A, precum morcovii, spanacul, cartofii dulci, mango, roşii şi piersici.
3. Astmul bronşic
Este o afecţiune care „renaşte" odată cu sosirea primăverii, din cauza schimbărilor de temperatură, dar şi a polenului şi a prafului. Ca să previi apariţia crizelor, evită pe cât de mult poţi mediile umede, cele cu praf, dar şi ieşirile în natură, în perioada de polenizare a copacilor. Crizele de astm ţin de la câteva ore până la câteva zile. Se manifestă prin tuse, dificultăţi respiratorii, dar şi durere în piept. Dacă ştii că suferi de această boală, nu pleca fără să ai medicamentele cu tine.
4. Gastrita şi ulcerul
Şi afecţiunile gastrice, precum gastrita şi ulcerul, se pot agrava primăvara, din cauza schimbărilor de alimentaţie. Consumând mai des legume crude, acestea pot duce la creşterea acidităţii stomacului şi la apariţia arsurilor. Este important să fii atent la alimentele pe care le consumi şi să le eviţi pe cele care îţi fac rau.
As.med.gen. Paşca Laura,
Şcoala Gimnazială Internaţională AGORA

Trimite email

marţi, 4 august 2020