Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bolile care se manifestă primăvara ...

Sfatul medicului

Bolile care se manifestă primăvara ...

Odată cu sosirea primăverii, în fiecare an, oscilaţiile de temperatură, dar şi alţi factori, precum polenul plantelor, fac ca primăvara să fie greu de suportat pentru multe persoane. Şi asta, deoarece anumite boli şi alergii se agravează în această perioadă. Iată care sunt acestea şi cum poti fi prevenite.

1. Rinita alergică
Polenul este inamicul numărul 1 pentru persoanele alergice, căci este principalul factor declanşator al rinitei alergice. Afecţiunea se manifestă de obicei primăvara, de pe la jumătatea lunii martie şi ţine până la sfârşitul verii. Are drept simptome strănut, mâncărimi ale gâtului şi ale nasului, ochi iritaţi, secreţii nazale. Persoanele alergice trebuie să înceapă tratamentul cu medicamentele împotriva alergiilor imediat ce apar primele simptome. Ca măsuri de prevenţie, este important să evite ieşirile din casă în perioadele în care este mult polen în aer şi să ţină ferestrele închise.
2. Dermatita seboreică
 Schimbările de temperatură şi oscilaţiile dintre aerul umed şi cel uscat specifice primăverii sunt câţiva dintre factorii care amplifică simptomele dermatitei seboreice, afecţiune care se manifestă prin mâncărimi ale pielii, roşeaţă, dar şi apariţia scuamelor, mai ales la nivelul feţei şi al scalpului. Şi stările de oboseală cauzate de astenie pot accentua dermatita seboreică. În afara tratamentului recomandat de medic, este indicat să mănânci legume şi fructe bogate în vitamina A, precum morcovii, spanacul, cartofii dulci, mango, roşii şi piersici.
3. Astmul bronşic
Este o afecţiune care „renaşte" odată cu sosirea primăverii, din cauza schimbărilor de temperatură, dar şi a polenului şi a prafului. Ca să previi apariţia crizelor, evită pe cât de mult poţi mediile umede, cele cu praf, dar şi ieşirile în natură, în perioada de polenizare a copacilor. Crizele de astm ţin de la câteva ore până la câteva zile. Se manifestă prin tuse, dificultăţi respiratorii, dar şi durere în piept. Dacă ştii că suferi de această boală, nu pleca fără să ai medicamentele cu tine.
4. Gastrita şi ulcerul
Şi afecţiunile gastrice, precum gastrita şi ulcerul, se pot agrava primăvara, din cauza schimbărilor de alimentaţie. Consumând mai des legume crude, acestea pot duce la creşterea acidităţii stomacului şi la apariţia arsurilor. Este important să fii atent la alimentele pe care le consumi şi să le eviţi pe cele care îţi fac rau.
As.med.gen. Paşca Laura,
Şcoala Gimnazială Internaţională AGORA

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:28:48 Ora de vară a Europei de Est