Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Împreună putem schimba lumea!”

Joi, la Grădiniţa Nr. 27, proiect naţional şi simpozion judeţean

„Împreună putem schimba lumea!”

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a găzduit joi, 2 aprilie 2015, la Grădiniţa Nr. 27 - „Voinicel" din Oradea (structură a Colegiului Naţional „Iosif Vulcan"), întâlnirea partenerilor de proiect din zona de nord-vest (judeţele: Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Caraş-Severin) în cadrul proiectului naţional „Curcubeul schimbării".

În acest context, gazdele au organizat o nouă ediţie (a V-a) a  Simpozionului (concursului) judeţean, intitulată „Să fim copii pentru încă o zi", la aniversarea a 38 de ani de existenţă a grădiniţei voiniceilor (din 4 aprilie).
„Ne bucurăm să fim astăzi (joi - n.n) gazda „Curcubeului schimbării" - proiect naţional ambiţios, demarat în Bihor în 15 octombrie 2013, având ca obiectiv major promovarea principiilor educaţiei pentru schimbare în şi prin instituţiile de învăţământ preşcolar, precum şi împărtăşirea, la nivel naţional, a experienţelor pozitive (a bunelor practici) din acest domeniu.
Sub deviza „Împreună putem schimba lumea!" educatoarele au realizat, în colaborare cu partenerii la nivel judeţean, şi local, acţiuni de promovare a educaţiei pentru schimbare în grădiniţe şi comunitate", a spus, printre altele, d-na inspector şcolar de specialitate Lucia Caciora, în deschiderea evenimentului.
La reuniunea de proiect, au onorat din partea I.S.J. Bihor încă patru inspectori şcolari (pe management şi proiecte: prof. dr. Ioana Codrean, Elena Moţoc-Chivari, Florin Negruţiu şi Sânziana Neşiu), în frunte cu inspectorul şcolar general adjunct, dna prof. Codruţa Bogdan. Partenerii au fost prezenţi la reuniunea de la Oradea în număr de 24, reprezentând judeţele: Sălaj, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud şi Caraş-Severin: inspector şcolar Souca Valentina Lucia şi educatoarele: Fanca Florica, Ştirb Mihaela Delia, Petriş Flavia şi Csatari Ioana; insp. şcolar Ghiţ Leontina şi educatoarele: Pomian Gabriela, Scurtu Mirela, Vereş Adela, Circiu Katalin şi Avăşan Monica; inspector şcolar Clapou Crina şi educatoarele: Pop Iulia Liana, Maier Gabriela, Lazea Ionela, Cordoş Daniela, Ureche Adela, Şinar Cristina şi Gazdac Vasilica; iar din Caraş-Severin, cinci educatoare: Pirtea Elena, Moise Ana, Soimoşan Florica, Blaj Valeria şi Potoceanu Tamara-Nicoleta.
La Simpozionul judeţean, organizatorii manifestărilor (prof. Georgeta Druţă, directorul Grădiniţei Nr. 27 şi veteranul unităţii, cu 37 de ani vechime la catedră, toţi la Grădiniţa „Voinicel"; Nicoleta Trifan şi Aurelia Bodea, cu sprijinul întregului colectiv) s-au bucurat de participarea în număr însemnat a educatoarelor din municipiu şi judeţ, a doamnei profesor Adriana Savu (directorul Colegiului Naţional „Iosif Vulcan"), dar şi a numeroşi părinţi, care au dorit să-şi admire artiştii pe scenă.
Copilăria, cel mai minunat dar pe care ni-l face Dumnezeu fiecăruia la naştere, s-a revărsat năvalnic, ieri, pe scena voiniceilor orădeni, prin vocile autorizate ale copiilor de la grădiniţele 54, 34 şi 27, într-un admirabil curcubeu, zămislit pe cerul plin cu steluţe de actori, artişti şi dansatori, aflaţi într-un dialog, şi mai puţin în competiţie, pe scena Festivalului primăverii. Spectacolul „Să fim copii pentru încă o zi", cu mesaj direct adresat celor mari, a fost o îngemănare de frumuseţe şi culoare, un superb festival de muzică, dans şi gimnastică, „depănat" pe „firul copilăriei" de ex-inspectorul Aurelia Bodea şi onorat de privighetoarea educatoarelor bihorene (Antonela Ferche Buţiu) şi „bebeluşii" d-nelor prof. Geogeta Druţă şi Nicoleta Trifan, pregătiţi de prof. Dana Marinău. „Copilăria", zămislită de sufletul tânăr al d-nei prof. Elisabeta Tăut, a fost aureolată prin glasul „pedagogistei" Mădălina Derecichei, emoţionată până la lacrimi; majoretele grupei mari, pline de graţie, ne-au fermecat, iar marionetele grupei mari B ne-au pus la grea încercare în a ghici povestea lor; îmbrăcaţi în tradiţionale costume populare, copiii d-nei prof. Elisabeta Tăut ne-au îndemnat la polcă şi învârtită; Ionică humuleşteanul, cu superbele sale „Amintiri din copilărie", a furat pupăza şi a vândut-o unui bihorean cu suflet mare care a restituit-o voiniceilor, ajungând în mâinile copiilor din grupele mari A şi B; citind pentru mileniul III, copiii d-nelor prof. Natalia Coroiu şi Alina Mate ne-au invitat la lectură, după care, mai marii dansatori ai grupelor mari, au valsat de pomină; Giulia Hinţ şi Iris Filimon, mari soliste în devenire, artistele Nicoletei Trifan, ne-au îndemnat să fredonăm „Teatrul de păpuşi", iar „pedagogistele" practicante din a X-a şi sportivele gimnaste din grupa mare ne-au ridicat în picioare, cu coregrafia lor cu urcioare şi panglici. Dănţăuşii, instruiţi de doamnele prof. Elisabeta Moţica şi Aurelia Bodea, au încins atmosfera pe ritmuri bihorene, iar Adrian Tirla (fost voinicel), cu chitara sa fermecată, a întărit îndemnul şi mesajul spectacolului „Să fim copii pentru încă o zi!"
La proces... în lumea poveştilor  
Titrata vrăjitoare Raisa Boldiş este chemată la judecată, unde Alex Moisi o judecă, povăţuind-o să meargă la grădiniţă pentru a învăţa (şi ea) să facă fapte bune. Alături de Raisa şi Alex, au interpretat în chip magistral textul compus de educatoarea lor, prof. Sanda Ulici, acuzatorul Ronie Plaian, apărătorul Călin Urdea şi autorul copil Sabin Mereuţă (de faţă cu d-na director Eleonora Curtui). Tot de la Grădiniţa Nr. 54, au urcat apoi pe scenă actorii d-nei prof. Camelia Peleş (Ioana Pepelea, prinţul Alexandru Duca, zâna Patricia Petric şi vrăjitoarea Alexandra Nateş). Trăind în Ţara Culorilor, vrăjiţi de „Curcubeul schimbării", personajele poveştii au creat o lume mai bună şi mai veselă pentru cei mici.
Reprezentanţii Grădiniţei Nr. 34 au interpretat roluri din cele mai îndrăgite poveşti ale copilăriei.
La final, scena s-a umplut de personaje... fel de fel, care au pus în undă „Dumbrava minunată" în varianta d-nelor educatoare prof. Elisabeta Tăut şi Gabriela Borma; au interpretat: Bianca Brînzaş (Lizuca, cu al ei Patrocle), domniţa Patricia Baba, Casian Anghel (pe post de greieraş), Sarai Pohuş (o frumuseţe de licurici), prezentatorii Maria Bere şi Răzvan Mocan şi piticii Titus Gavriş şi Popuţea Filip.
Expoziţie, referate şi cartea simpozionului
După-amiază, programul simpozionului avea pe agendă: prezentarea a 13 referate (cuprinse şi în cartea simpozionului, alături de 18 poezii, 12 poveşti şi povestiri şi 5 scenete, compuse de cadrele didactice); vernisajul expoziţiei şi jurizarea celor 107 lucrări artistico-plastice ale copiilor şi nu în ultimul rând premierea echipelor şi a lucrărilor copiilor, expediate pentru concursul judeţean.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (91 de poze), accesaţi Galeria foto: „Împreună putem schimba lumea!”   

Trimite email
sâmbătă, 3 mai 2025, 21:21:49 Ora de vară a Europei de Est